elhízás
#Táplálkozás

Sültkrumpli - Az elhízás oka?

2023.07.26.
2 perces olvasási idő

Ha egy gyorsétterembe mész, szinte már kötelezően venned kell egy adag sültkrumplit. Mindannyian tudjuk, hogy a gyorsétel mennyire egészségtelen, és ha rendszeresen fogyasztjuk elhízáshoz vezethet. De tudtátok, hogy a sültkrumplitól is elhízhatunk? A válasz: Igen!

A hasábburgonyát olajban sütik. Az olaj olyan telített zsírsavakat tartalmaz, amelyek nagyban hozzájárulnak az elhízáshoz. Tudtad? Egy átlagos amerikai gyerek zöldségbevitelének 25%-t a sült krumpli teszi ki? Ez megmagyarázza miért is olyan sok a túlsúlyos gyermek Amerikában.

Egy felnőtt amerikai átlagosan heti 4 adag sült krumplit fogyaszt el. Minden egyes adagban 187 kalória van. Ez egy év alatt körülbelül 64 000 kalóriát jelent, ami nem kevesebb mint 10 kg súlyfelesleget eredményez. Mindez csak a sült krumplitól! Megdöbbentő, igaz?

A legtöbb amerikai több szénhidrátot fogyaszt, mint amennyi egy nap megengedett lenne. Ez az extra szénhidrát átalakul zsírrá, ezt pedig a szervezetünk raktározza. A burgonya összetett szénhidrát, mértékkel fogyasztva szervezetünk számára hasznos és nélkülözhetetlen táplálékforrás.

A zsírpárnák egyik okozója

Mindazonáltal, ha a krumplit hasábburgonyaként fogyasztjuk el, nyilvánvaló, hogy több zsírt tartalmaz. Ezért a szervezetünk sokkal könnyebben raktározza el zsírként. És akik ehhez még ülő munkát is végeznek, vagy keveset mozognak, nos, náluk hamarosan meg fognak jelenni a zsírpárnák, melyeket a hasábburgonya okozott.

És még egy kis adalék. A hasábburgonya pont a sütés miatt annyira sok vegyszert és mesterséges anyagot tartalmaz, hogy testünkből mindez csak hosszú évek alatt ürül ki!

Mi a helyzet a szeretett sült krumplinkkal?

A mai rohanó világban az embereknek szinte már alig van idejük egészséges és tápláló ételeket főzni. Ez megmagyarázná, hogy a gyorsétteremláncok miért ennyire jövedelmező üzlet. Az egészségügyi és táplálkozási szakértők is azért aggódnak, mert szerintük hamarosan ez egy rémálommá fog válni az egész világon.

A hasábburgonya egyike a legnépszerűbb gyorskajáknak. Mind a gyerekek, mind a felnőttek előszeretettel nagy mennyiségben fogyasztják, pedig a sült krumpli szerepel a 8 legegészségtelenebb ételek listáján!

Ha a hasábburgonya egészségtelen, annak valami oka kell, hogy legyen. Az ételeket általában felcímkézik, így le tudjuk olvasni, hogy magas , nátrium, cukor vagy szénhidrát tartalma miatt káros.

Mennyi szénhidrát van a hasábburgonyában?

Egy átlagos sült krumpli körülbelül 400 kalóriát, és 20g telített zsírt tartalmaz. A szénhidrát tartalma azonban attól függ, hogy honnan való a krumpli. Például egy nagy adag sült krumpli 77g szénhidrátot tartalmaz. De ez otthon sütve, vagy egy másik gyorsétteremnél ennél több és kevesebb is lehet.

Kétségkívül szükségünk van a szénhidrátra. Szervezetünk egyik legfőbb energiaforrása. De fontos a megfelelő mennyiség! Mert ugyanúgy, mint bármi más, a túlzott szénhidrátfogyasztás is elhízáshoz vezet, hisz a testünk a felesleges szénhidrátot zsírrá alakítja, amelyet később elraktároz.

Mit is tartalmaz a gyorsfagyasztott hasábburgonya?

A hasábburgonyák olyan íze van, amely szinte ellenállhatatlan. Mégis az otthon elkészített gyorsfagyasztott hasábburgonyának is hosszú listája van, hogy milyen káros anyagokat tartalmaz. Ijesztő, de így van! Bármelyik káros vegyi összetevője, amely a sült krumpliban megtalálható, komoly egészségügyi kockázattal jár. Rendszeres fogyasztójuk könnyűszerrel elhízhat.

  • A fagyasztott sült krumpliban lévő vegyi anyagok listája szinte végtelen, mégis nem árt, ha megtudsz pár dolgot azokból az anyagokról, amelyek a legnagyobb veszélyt jelentik rád és családodra egyaránt. A fagyasztott sült krumpli rengeteg akrilamidot tartalmaz, ami egy karcinogén (rákkeltő) anyag. Általában ez a méreganyag keletkezik, mikor olajban sütik ki a krumplit.
  • Ráadásul a hasábburgonya diszódium-dihidrogén-foszfátot és dextrózt tartalmaz. A diszódium-dihidrogén-foszfátot savanyúságot szabályozó anyagként használják. Ez segít megtartani a krumpli színét és ízét egyaránt. A dextróz egy olyan cukor, amely a testben zsírrá válik. Tartalmaznak telített zsírt is, amelyet még az elkészítés során „szedtek össze”. Ez a zsír általában az előkészítésben résztvevő hidrogénezett olajban található. És persze ne feledkezzünk meg, a hozzáadott sóról sem!
  • Egy másik komoly probléma lehet a gyorsfagyasztott hasábburgonya esetében a szolanine jelenléte. Ez az anyag a természetben méreg. Az emésztőrendszerünk azonban képes lebontani. Ez porckárosodást okozhat. A szolaninenek van egy másik méreganyaga is, amelyet a burgonya zöld részeiben találtak. Ezeket nem ajánlatos fogyasztani! Sajnos ezeket a részeket gyakran rakják bele a fagyasztott burgonyákba, ezzel rászedve az ártatlan vevőt.

(KamaszPanasz - Cs. B.)