forrólevegős sütő
#Táplálkozás

Forrólevegős sütő - A legdrágább a lista végén?

2023.07.10.
2 perces olvasási idő

Amiért érdemes forrólevegős sütőt beszereznünk az az, hogy kevésbé káros alternatívát jelentenek a hagyományos olajsütőkkel szemben. Az olajban sült ételek fogyasztását régóta a civilizációs betegségek kialakulásának egyik fő tényezőjeként említik. A forrólevegős sütők esetében ezek a kockázatok sokkal kisebbek a felhasznált olaj összehasonlíthatatlanul kevesebb mennyisége miatt.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 20 márka 60 forrólevegős sütőjét tesztelte laboratóriumban nemzetközi összefogásban.

Mielőtt sietve elkezdenénk böngészni, éppen melyik boltban találunk akciós air fryer-t, érdemes végiggondolnunk étkezési és főzési szokásainkat. Termék és termék között is van különbség, és annyit előre elmondhatunk, hogy nem csak az árakban.

A tesztben a pontozás során a legnagyobb súllyal a sütés minőségét vették figyelembe, hiszen mégiscsak ezért vásárolunk forrólevegős sütőt. Ezen felül vizsgálták a termékek energiafogyasztását, hogy mennyire felhasználóbarát a mindennapi használat, a termékek minőségét, illetve, hogy mennyire biztonságosak elektromos és termikus szempontból.

Mit gondoljunk végig vásárlás előtt?

Az ételek íze

Fel kell rá készülnünk, hogy a forrólevegős sütőben készült ételek íze is más lesz, mint a hagyományos olajos frízben sült ételeké. Nem jobb, vagy nem rosszabb, de más. Ezzel együtt egészségesebb is természetesen, hiszen kevesebb olajat használunk az ételek elkészítéséhez.

A méret a lényeg

Ha ritkán használnánk akkor azért, ha sűrűn, akkor azért fontos ennek is utánajárni vásárlás előtt. Ha a pulton tárolnánk, mert várhatóan gyakran tervezzük használni, jó előre eltervezni a termék helyét, és lemérni, hogy oda fog-e férni, ahova terveztük. Ha pedig ritkán használnánk, érdemes kitalálni, hol tároljuk majd, amikor pihenget, ha nem szeretnénk minden nap kerülgetni és porolgatni a konyhapulton.

Nagy családi vacsorák

Ez az, amit várhatóan nem tud kiszolgálni egy forrólevegős sütő, vagy legalábbis nem mindegyik. A tesztelt termékek esetében 300 grammtól 1,5 kilogrammig terjed az elkészíthető ételek mennyisége. Ha nem szeretnénk egyesével készíteni az adagokat a családtagoknak, akkor ez az az adat, aminek először járjunk utána termékválasztás előtt.

Kényelmi funkciók

A fentieken túl még számos funkció könnyítheti meg a feladatunkat a termék használata során. Ilyen lehet például a kukucskáló ablak, az időzítő, a hőmérséklet szabályozás, a keverőlapát, az intelligens vezérlés vagy az extra rekesz, aminek a segítségével kétféle ételt is készíthetünk egyszerre.

Tisztítás

Az minden bizonnyal nagy áldás, ha a termék alkatrészei mosogatógépben moshatóak. Ne feledkezzünk meg ezért erről sem tájékozódni vásárlás előtt.

Mit mutat a teszteredmény?

A tesztelt termékek átlagára a tesztelés idején 21 000 Ft és 161 000 Ft között mozgott. A legdrágább Sage SOV860BSS4 The Smart Oven™ Air Fryer az összesítésben elért 53%-os eredményével a lista végén kullog. Főleg azért, mert lassan készül el benne tulajdonképpen bármi. Emellett még az energiával sem bánik kifejezetten gazdaságosan. Ehhez képest a tesztelt termékek közül a legolcsóbb, Tristar FR-6980 Mini Crispy Fryer összesítésben 61%-os eredményt ért el. Viszonyításképpen a legjobban teljesítő termék 79%-os eredménnyel végzett, a teszteredmények átlaga pedig 64%. De nem csak ár, hanem márka alapján sem érdemes egyértelmű döntéseket hoznunk. Például a fent említett Tristar forrólevegős sütő kistestvére, a Tristar FR-6990 - Crispy Fryer 30 000 Ft-os átlagáron érhető el, és összesítésben 51%-os eredményt ért el. Tehát drágább és rosszabb.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy már 40 ezer forintért találunk olyan alapmodelleket, amelyek használata biztonságos, minőségi anyagból készültek ráadásul a sütési eredményeik is megfelelőek. Természetesen, ha szeretjük az extra hasznos funkciókat és beállításokat vagy a szép dizájnt, azokat külön meg kell fizetnünk. A számunka megfelelő döntést segíthet meghozni, ha a forrólevegős sütők valós képességeinek utánajárunk vásárlás előtt. Erre jó lehetőség a Tudatos Vásárlók Egyesülete által, gyártóktól függetlenül készülő termékteszt eredményeinek böngészése.

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt.

(Tudatos Vásárlók Egyesülete)