gyorskaja
#Táplálkozás

A gyorskaják fogyasztásának 6 fő szabálya

2009.09.05.
1 perces olvasási idő

Lehet a gyorskaja egy egészséges étrend része? Valószínűleg azt gondolod, nem. A legtöbben úgy vélik, hogy egy étel nem lehet egyszerre gyors és egészséges. Ez azonban nem feltétlenül van így.

Egy gyorsétkezdébe történő esetenkénti betérés része lehet az egészséges étrendnek. A lényeg csupán annyi, hogy okosan válaszd ki az ételt!


1. Kis adagot egyél! Ha a gyorsétkezde különböző szendvicsméreteket kínál, válaszd a legkisebb méretűt, vagy egyél egy fél szendvicset, ha lehetséges. Egy hamburger két-három marhahúspogácsával, több mint 1000 kalóriát és 70 gramm zsírt tartalmaz. Ehelyett válassz inkább egy átlagos vagy kicsi hamburgert, melyek körülbelül 250-300 kalóriát tartalmaznak. Emellett, ha kis adag sült krumplit kérsz, további 200-300 kalóriától mented meg a szervezeted!

2. Válassz egészségesebb köretet! Sült burgonya helyett egyél inkább salátát, rizst, vagy gyümölcsöt! Egészséges köret lehet például az alma, a narancs, vagy a főtt kukorica.

3. Válaszd a zöld ételeket! Egyél egy nagy adag salátát grillezett csirkével, garnélarákkal. Légy óvatos a magas zsírtartalmú salátákkal, mint például azok, amelyekhez olajban sütött kagylót, panírozott csirkét, vagy más zsírban sült feltétet kínálnak! Hanyagold az olyan extra feltéteket, mint a sajt, bacon szeletek, pirított kenyérkockák és chips, melyek magas kalóriatartalmú ételek!

4. Válassz grillezett ételt! A sült vagy panírozott ételek, mint például az omlós csirkeszendvics és a panírozott halfilé tele van zsírral és kalóriával. Ezek helyett egyél inkább grillezett vagy roston sütött húst – például csirke-, vagy pulykamellet, sovány sonkát, vagy sovány marhasültet.

5. Nézd meg, mit iszol! Számos innivaló rengeteg kalóriát tartalmaz. Például a hagyományos szódavíz körülbelül 300 kalóriát. Igyál inkább diétás szódavizet, vizet, nem édesített jeges teát, vagy ásványvizet! Kerüld viszont a shake-t és a fagylaltot! Egy nagy shake több mint 800 kalóriát tartalmaz.

6. Vigyázz a szószokkal! Kérj alacsony zsírtartalmú majonézt, mustárt, vagy ketchup-öt a szendvicsedre! Kerüld a speciális szószokat, például a tartármártást, a tejfölt, és az egyéb zsírban gazdag ízesítőket!

Akkor is étkezhetsz egészségesen, ha nem otthon kajálsz, hanem betérsz egy gyorsétkezdébe. A fő szabály, hogy légy válogatós! Bölcsen válaszd ki, hogy mit és mennyit eszel!

(B.M.)