gyorsétterem
#Testi problémák

Ez történik a testeddel, amikor öt napon keresztül gyorskaját eszel

2019.01.23.
1 perces olvasási idő

Mindnyájunknak volt már nagy eszem-iszom hétvégéje, vagy elmentünk úgy nyaralni, hogy eldobtuk a jól bevált étkezési szokásunkat. Nem nagy ügy, gondoljuk ilyenkor. Az igazság viszont az - mint ahogy a Virginia Tech tanulmánya is rámutatott -, hogy csupán öt napnyi felelőtlen étkezés is képes megváltoztatni az izmok tápanyag feldolgozásának módját.

A kutatás során 12 egyetemista fiú napokig csak zsíros ételeket evett, beleértve a kolbászos kekszeket, a sajtos makarónit és a vajjal töltött ételeket. Felmérték az alanyok anyagcsere reakcióit a kutatás elején, még éhgyomorra, majd öt nappal később, az egészségtelen napi menük elfogyasztása után is.

Az eredmények meglepőek

A fiúk átlagos kalóriabevitele megmaradt, és nem híztak. Azonban, már öt nappal később megszakadt az izmok glükóz-oxidációs képessége.

Hogy miért?

Amikor eszünk, a szervezet glükóz szintje megemelkedik. Az izom a glükózgyorsétel kulcsfontosságú lebontó helye, hiszen azt energiává alakítja át vagy elraktározza későbbre. Mivel a test 30 százaléka izom, és az izom főszerepet játszik a glükóz lebontásában, a normális anyagcserében bekövetkező módosulások egészségügyi problémához vezethetnek, mint például cukorbetegséghez.

A tanulmány vezető szerzője, Matt Hulver szerint az eredmények összhangban állnak korábbi kutatásokkal is. Azonban ez az első tanulmány, ami kimutatja, hogy ilyen rövid idő alatt is bekövetkezhet kedvezőtlen változás a testben.

Egy átlagos amerikai diéta tipikusan 30% zsírt tartalmaz. A tanulmány résztvevői ehhez képst sokkal többet, 55% zsírt vittek be (melynek 25%-a telített zsír volt). Persze, ez egy drasztikus változás a normál napi szokásokhoz képest, mégis felhívja arra a figyelmet, hogy minden átlagembernek figyelembe kellene vennie azt, hogy a teste képes nagyon gyorsan reagálni a rossz táplálkozási döntésekre.

"Mindannyian tudjuk, hogy a hízás arról szól, hogy több kalóriát viszünk be, mint amit elégetünk. A tanulmányunk viszont kiemeli, hogy a rossz típusú tápanyagok hogyan befolyásolják a test válaszreakcióit." Ez egy újabb nyomós ok arra, hogy miért egyél kiegyensúlyozottan, és ragaszkodj a napi maximum 25-30%-os zsírbevitelhez.

A tanulmányból az egyelőre nem derült ki, hogy mennyi időbe telik visszatérni az egészséges étkezéshez, s ezzel együtt az egészséges anyagcsere folyamatokhoz. Mindenesetre a kutatás ereménye egy jó motiváció, hogy elkerüljük a gyorsételeket, és maradjunk a tudatos, egészséges étkezésnél. Még ha kívülről nem is látod néhány napon belül a zsír hatását, most már tudod, hogy mi történik belül.

(KamaszPanasz - S.C. yahoo.com)