étel
#Táplálkozás

Melyik a 6 legkárosabb étel?

2013.08.22.
2 perces olvasási idő

A félkész vagy gyorsételek gyorsan, könnyen elkészíthetőek, így jól jöhet azoknak, akiknek nincs idejük, vagy éppen nem tudnak főzni. Ám rengeteg veszély rejlik az előre elkészített ételekben.

Ezekben az ételekben rengeteg lehet a kalória, és a "rossz" zsírok, ám annál kevesebb a tápanyag és a vitamin. Ezek nagyon rossz hatással lehetnek a szervezetedre és az egészségedre is, hiszen a rengeteg felesleges, káros anyag hozzájárulhat a szervezet védekezőképességének a romlásához is.

A következő 6 étel elkerülésével sokat segíthetsz a szervezetednek.

Boltban vett kekszek, sütemények, ropik, rágcsálnivalók

A magas cukor- és sótartalom mellett rengeteg transz-zsírt tartalmaznak ezek a rágcsák. A transz-zsírok felelősek ezeknek a sütiknek a tökéletes kinézetéért, illetve a hosszú eltarthatóságért. Kerüld a fogyasztásukat, és helyettük próbálj meg otthon sütni egy finom sajtos rudat, vagy egy muffint.

Reggelizőpelyhek

A legkárosabb ételek listájaSok ilyen gabonapelyhet az egészséges életmód jegyében reklámoznak és adnak el. Ám a legtöbbjükben rengeteg tartósítószer, adalékanyag, cukor és egyéb káros dolog van. A vitaminokat és ásványi anyagokat, amik a reklámokban is szerepelnek, általában mesterségesen adják hozzá, amely a szervezeted számára akár feldolgozhatatlan anyagokat is tartalmazhat (ilyen például a mesterségesen hozzáadott D-vitamin).

A reggelizőpelyhek rengeteg cukrot tartalmaznak, illetve a gabona, amelyből készülnek, nem kizárt, hogy génmódosított, amely komoly veszélyt jelent az egészségre. Ha egy jót akarsz reggelizni, akkor vegyél a bioboltokban is kapható magkeverékből, zabpehelyből, csokiból egy-egy csomagot, keverd őket össze, darabolj bele gyümölcsöket, és tejjel vagy joghurttal tálald!

Müzli szeletek

A reggelizőpelyhekhez hasonlóan az egészséges étkezés részeként reklámozzák, ám a rejtett összetevők miatt rendkívül káros lehet. A reklámok elhitetik az emberrel, hogy a müzli szeletek egészségesebbek, mint a csoki. Pedig sok cukorszirupot és cukrot tartalmazhatnak, illetve nagy mennyiségű sót, emellett az ízesített fajtákban a kelleténél nagyobb mennyiségű transzzsír is található.

Hot dog és egyéb feldolgozott húsok

A hot dog és a hamburger sok éve a gyorsétkezdék egyik "fő fogása". A hot dog virslik, illetve a boltban kapható előre kisüthető, grillezhető húsok nagy százalékban tartalmaznak sót, különböző adalékanyagokat, tartósítószereket, színezékeket, mesterségesen feldolgozott, elkülönített húsokat, szódium-nitrátot.

Ráadásul a mesterséges húsfeldolgozás során a húsok elvesztik a tápanyagtartalmukat, a bennük található proteinek teljesen átalakulnak a magas nyomás- és hőmérséklet következtében. Ha hot dogot vagy hamburgert kívánsz, válassz organikus gazdálkodásból való húst, illetve készítsd el otthon a húspogácsát, amihez már csak savanyúságot, zöldséget, mustárt és ketchup-ot kell adnod.

Csirke nuggets

Akár a hot dog, a csirke nuggets is a legegészségtelenebb és legművibb ételek egyike. A nuggetsnek 50%-a zsír, illetve több szénhidrátot tartalmaz, mint fehérjét, húst. Rengeteg töltőanyag van benne, illetve a bundája is sok káros transzzsírt tartalmaz, mert olajban sütik ki. Ezek az összetevők olyan metabolikus betegségek kialakulásában játszanak szerepet, mint a 2-es típusú diabétesz.

Előre elkészített salátaöntetek

Ismét a kukoricaszirup van a reflektorfényben, hiszen ez az anyag a gyártást könnyebbé és olcsóbbá teszi, viszont a salátaönteteket annál egészségtelenebbé. A transz-zsírok és a rengeteg hozzáadott só csak még egészségtelenebbé teszi a szószt/öntetet, és a salátánkat is.

Készítsd el otthon a saját önteted! Számos receptet találsz az interneten is, de a legegészségesebb a hidegen sajtolt olajak, mint például tökmagolaj, vagy olívaolaj használata.

Tudjuk, manapság nagyon nehéz a káros élelmiszerek teljes kiiktatása az étrendből, de ha megpróbálod a fent említett ételek fogyasztását csökkenteni, akkor sokat tehetsz magadért, és akár a környezetedért is. Lehetőség szerint válaszd az organikus/bio terméket, szupermarket helyett inkább a piacon vásárolj, és készítsd el az ételedet otthon, te magad.

(GY. R., epyk)