hamburger
#Táplálkozás

A hamburger története

2012.04.01.
1 perces olvasási idő

A hamburger kétségtelenül az egyik legnépszerűbb étel a világon. Népszerűségét az amerikai gyorsétkezdéknek köszönheti, házilag is egyszerűen elkészíthető, ennek ellenére a legtöbb ember a gyorsétkezdében fogyasztja.

„Első megjelenését” az ételek történelmében az 1904-es világkiállítás idejére teszik, melyet St. Luisban rendeztek. A hamburger története persze azóta is tart, és népszerűsége töretlen.hamburger

A hamburger mai formáját J. Walter Andersonnak köszönheti, akinek a nevéhez a White Castle Hamburger étteremhálózat köthető, a legrégebbi burgerhálózat a történelemben. A hamburger elődjéül a tatár bifszteket és a szendvicset nevezhetjük meg. Az egyik a hódító tatárok miatt terjedt el, a másik John Montagu, Sandwich grófja miatt. Ennek Németországban és Ausztriában a zsemlés változatát alkalmazták inkább.

A tizennyolcadik században a legnagyobb kikötő Hamburgban volt, és New Yorkba érkező ételt egyhamar el is nevezték „Hamburg Steaknek”, ami olcsó volt és igen népszerű. A Németországból érkező darált húst, amit sóztak, füstöltek, hagymával és kenyérrel szolgáltak fel.

A másik híressé vált történet a burgerek hajnaláról egy fiatal, 15 éves fiúról szól, aki ökör vontatta standjából árult húsgolyókat az outagamie-i megyei vásáron. Az üzlet nem ment jól, és ő okosan belátta, hogy azért nem veszik az emberek a húsgolyókat, mert azokkal macerás sétálgatni a vásárban, evés közben. Szétlapította hát húsgolyóit és két kenyér között, hamburger néven kezdte árulni őket. Hamburger Charlie néven vált ismertté, és haláláig minden évben visszatért a vásárba, burgereket árulni.

(DRportal.hu, world-foodhistory.com)

Kapcsolódó cikkek