hamburger
#Táplálkozás

Hamburger vagy hot dog: melyik az egészségesebb?

2013.07.16.
1 perces olvasási idő

Már a kérdés is furcsán hangozhat egyeseknek, hiszen manapság másról sem olvashatunk, csak a gyorséttermek egészségtelen ételeiről. A KamaszPanasz most utánajárt, hogy vajon melyik egészségesebb, és miért.

Hamburger

Azt, hogy emnnyire lehet egészséges egy hamburger sok dolog együttesen határozza meg: milyen nagy, milyen húsból készül, mit raksz bele, mennyi ideig sütöd. A legtöbb hamburger általában soványabb darált marhahúsból készül, majd jön Hamburger vagy hot dog?hozzá az olaj, illetve a buci. Ez nagyjából 620 kalória és 9 gramm zsír. Ez szinte a fele az ajánlott napi kalória bevitelnek, és ekkor még nem is beszéltünk a többi finomságról, ami belekerül. Egy kis sajt könnyen 100 kalóriát is hozzáadhat a burgerhez.

A hamburger előnye, hogy a marhahús rengeteg vasat tartalmaz, amely nélkülözhetetlen a szervezetednek. Az egészségesebb verziót elkészítheted csirkemellből, és teljes kiőrlésű buciból, sok zöldséggel. Ha pár meggrillezett padlizsán közé rakod a husit, igazi zöldséges burgert kaphatsz.

Hot dog

A hot dog virslik és bucik általában kisebbek, mint a hamburger, így kalória szempontjából ez a kedvezőbb. 270 kalória egy közepes méretű, fehér lisztből készült kiflivel tálalt hot-dogban nem tűnik olyan soknak. De vigyázat! Ez a finomság rengeteg sót tartalmazhat (akár 500 mg-ot is adagonként!), és még nem is beszéltünk a virsli tartósítására használt sodium nitritről/nitrátról, ami nem tesz túlzottan jót a szervezetednek.

Az egészséges hot dogért válassz teljes kiőrlésű kiflit, és a virsli csomagolásán is ellenőrizd a sótartalmat. Óvatosan a mustárral és társaival is, hiszen ezekben is rengeteg a rejtett só és szénhidrát lehet.

Konklúzió

A kalória versenyben a hamburger vesztett, ám a hús- és zöldségtartalom miatt egészségesebb választás lehet a szervezetednek. Négyszer több fehérjét és vasat, ötször több cinket tartalmaz, és a sótartalma is töredéke a hot-dogénak.

Bármit is készítesz, figyelj oda a mennyiségre. Az ételt élvezni kell, nem pedig ízlelés nélkül megenni. A napraforgóolajat cseréld olívaolajra, illetve válassz kevésbé zsíros sajtokat és köreteket (például sült krumpli helyett egy finom görög salátát).

Jó sütögetést!

(Gy. R. - huffingtonpost)