zsír
#Táplálkozás

A gyorskaja butít és lustává tesz

2011.01.29.
1 perces olvasási idő

Mostanára már mindenki tudja, hogy a magas zsírtartalmú diéták hosszútávon károsak az egészségre. De mi a helyzet rövidtávon? Egy új kutatás szerint butít és lustává tesz.

Már 10 nap után több hibát vétenek és nehezebben mozognak!

Egy új, patkányokon végzett kutatás szerint 10 nap magas zsírtartalmú diéta rövidtávú memória veszteséget, gyorskajaés alacsonyabb teljesítőképességet okoz. Noha a felfedezés nem tűnhet nagy meglepetésnek, a kutatás vezetője szerint ez a hatás az emberekre is igaz lehet.

Murray és kollégái patkányok egészségét tanulmányozták alacsony (7,5% kalória, mint zsír) és magas (55% kalória, mint zsír) zsírbevitellel. Azon patkányok izmai, amik négy napon keresztül vannak magas zsírtartalmú diétán, kevésbé tudják az oxigént felhasználni, ennek következményeként szívük keményebben dolgozik, és ez akár szívmegnagyobbodáshoz is vezethet.

Kilenc nap után a magas zsírtartalmú diétán lévő patkányoknak tovább tart, hogy végigmenjenek az útvesztőn és több hibát vétenek az eljárás közben, mint azok a társaik, akik alacsony zsírtartalmú diétán vannak.

A zsírral megterhelt patkányokban a kutatók magasabb szintű proteint találtak, ami kevésbé teszi őket hatékonnyá az oxigén felhasználásában, ami a futáshoz szükséges energiához lenne szükséges.

Felejtsd el a sültkrumplit és társait!

„A nyugati diéták tipikusan magas zsírtartalmúak, és olyan hosszú távú problémákkal járnak, mint az elhízás, cukorbetegség és szívelégtelenség. Az ilyen jellegű táplálkozás rövidtávú következményei eddig háttérbe szorultak”- mondta Andrew Murray, a tanulmány társszerzője. „Azt reméljük, hogy a kutatásunk segít az embereknek abban, hogy komolyabban vegyék a zsírfogyasztás csökkentését a mindennapi étrendjükben általános egészségük, jólétük és éberségük érdekében.”

Noha a a patkányok sokkal rövidebb életet élnek, és így a zsírfogyasztás hatásai jelentősen rövidebb idő alatt mutatkozhatnak, mint az embereken, a kutatók szerint egy hosszú hétvége, amit hotdogok, sült krumpli és pizza fogyasztásával töltünk, hasonló hatással lehet az emberre is.

(Ő. B.)