fog
#Testi problémák

Még fogat mosni sem tudunk?

2015.08.04.
2 perces olvasási idő

Gyakorlatilag nincs olyan fogászati probléma, amit ne lenne könnyebb megelőzni, mint kezelni. Ugyanakkor dr. Záborszky András, fogszakorvos szerint a fogápolás hatékony lépéseit és a fogvédelem lehetőségeit nem mindenki ismeri.

Alig használunk fogkefét

Becslések alapján mi, magyarok a szükséges 4 helyett évente csak 1 fogkefét használunk el. Ezek után nem meglepő az az állítás, hogy a helyes fogmosás lépéseivel sem vagyunk tisztában. A célszerű, hatékony fogmosást, az egyes mozdulatokat könnyen elsajátíthatjuk plakkfestés segítségével.

FogorvosnálA plakk a fogakon és a fogak közt képződő lepedék, mely még gondos fogápolás mellett is kialakulhat, s így hozzájárulhat a fogkő megjelenéséhez, a fog szuvasodásához, és ínygyulladást is okozhat. A plakk színe gyakran a fogak színével megegyező, fehéres árnyalatú, ezért lehet hasznos a plakkfestés. A festést közvetlenül fogmosás után kell végezni, egy speciális, színes oldattal, amelyet az összes fogfelszínre fel kell kenni. A festék csak a lepedéket és fogkövet festi meg, eltérő mértékben, tehát a még friss lepedéket világosabb színűre, a régebbit pedig sötétebbre festi.

-Sokan felnőttként sem vagyunk tisztában a helyes fogtisztítás lépéseivel, így a páciensek többsége meglepődik a plakkfestés eredményén – magyarázza dr. Záborszky András. - A látható lerakódásokat ezután fogkefe segítségével távolítjuk el, így megfigyelhetjük, hogy mely területeket kell ezután az otthoni fogápolás során különös gonddal kezelnünk. A dentálhigiénikusok által tartott szájápolási oktatás során megtanítjuk a fogselyem és fogköztisztító használatát is.

Ne csak a fájdalom miatt menjünk fogorvoshoz!

Az otthoni fogápolás mellett fogaink megóvása érdekében fél évenként akkor is javasolt fogorvosunkat felkeresnünk, ha semmilyen panaszunk nincsen. A fogászati állapotfelmérés segítségével még idejében észrevehetjük a kisebb szuvasodásokat. A kezdődő, így ekkor még viszonylag kevesebb fogkő eltávolításával és a szájhigiéné ellenőrzésével megelőzhetjük az ínygyulladás és a fogágybetegségek kialakulását.

Az állapotfelmérés során a fogorvos a fogak mellett a szájüreget is ellenőrzi, így – különösen dohányosok esetében – idejében felfedezhetőek a daganatos elváltozások is. A panoráma röntgen és a legmodernebb 3D CT segítségével nem csak a fogak, de az őket körülvevő fog, az állkapocs ízület és az arcüreg állapotáról is képet kaphatunk, így a szájvizsgálat során esetleg rejtve maradt elváltozások, krónikus gyulladások is felfedhetővé válnak.

Előzd meg a szuvasodást: barázdazárás felnőtteknek is

A fogak egyenetlen felszínén lévő barázdák nagy veszélyt jelentenek fogszuvasodás szempontjából. Az őrlőfogak rágófelszíni barázdáinak réseibe a fogkefe szálai gyakran már nem érnek el, így ezen a részen könnyen alakulhat ki fogszuvasodás.

A barázdazárás során ezeket a vékony réseket töltjük fel folyékony tömőanyaggal, így megelőzhető, hogy a nehezen tisztítható barázdák elszuvasodjanak. Ez az eljárás elsősorban gyermekeknek ajánlott, főként az elsőként előbújó nagyőrlő fogaknál. Ugyanakkor felnőtteknél is beválhat ez a megoldás, különösen, ha a fogszuvasodásnak komoly rizikója van, ha fogszabályozó kezelés alatt állnak, illetve bizonyos általános betegségek esetén.

Mi jelenthet veszélyt a fogainkra?
Fogainknak fontos szerepük van a rágásban, a mosolygásban, a beszédhangok képzésében. Lehet, hogy eddig nem tudtál mindent a fogsorodról? Tovább a cikkhez

A fogak egészségének és tartós meglétének kulcsa tehát a megfelelő szájhigiénia és a rendszeres szakorvosi ellenőrzés.

(Forrás: Oxygen Medical)