fogápolás
#Testi problémák

A fogselyem helyes használata

2014.12.07.
2 perces olvasási idő

Tudjuk hogy utálod, de a fogselyem használatával tényleg megőrizheted egészséges és esztétikus mosolyodat. Íme, hogy csináld helyesen.

Minden hat hónapban meglátogatod a fogorvosod ellenőrzésre, de a fogselyem használata is megér egy misét. Ám ha olyan vagy, mint sok fogorvosi páciens, hogy a tanács egyik füleden be és a másikon ki, sokkal inkább a fogselyemmel tedd ezt fogközeid között: ki és be.

A probléma az, hogy a fogselyemnek nincsen azonnali eredménye. Emiatt gondolják úgy a legtöbben, hogy semmire sem jó. Pedig a fogselyem a piszkos munka körülbelül 40%-át végzi el azzal, hogy eltávolítja a foghoz tapadt baktériumokat vagy fogkövet. A fogkő savat termel, ami lyukakat, íny irritációt okoz, és ínybetegséghez vezet.

Minden egyes fognak öt felülete van. Ha nem használsz fogselymet, akkor legalább két felület tisztítatlanul marad. A fogselyem az egyedüli olyan dolog, ami igazán be tud jutni a fogak közötti résekbe és eltávolítani a baktériumokat.

A fogselyem, a fiatalság egyik figyelmen kívül hagyott forrása is lehet. Az ínybetegség ugyanis tönkreteheti a mosolyod fiatalos esztétikáját, elrontva a fogak és az íny harmóniáját. Azoknak az embereknek, akik fogselyem használatával a fogat teljes kiterjedésében tisztítják, nem kell szembenézniük ezzel a problémával.

A megfelelő fogselyem kiválasztása

A legtöbb fogselyem vagy nylonból, vagy pedig teflonból készül, de mindkettő egyenlően hatásos. Azok az emberek, akiknek nagyobb hely van a fogaik között, vagy ínysorvadásuk van ( az ínyszövet visszahúzódik a fognyakról, szabadon hagyva a gyökereket), jobb eredményeket érhetnek el egy laposabb és szélesebb fogszalaggal. Ha a fogaid szorosan egymás mellett állnak, próbálj vékony selymet használni, ez kifizetődőbb, akár az apró ételmaradékok eltávolítására is alkalmas.

A foghidak, fogszabályzók ügyesebb mozdulatokat igényelnek a pótlás és a drótok alatt, és a fogak között. Használj supeflosst, aminek egy merev vége van - hogy a selymet a fogak közé tehesd-, egy szivacsos része, és rendes fogselyem a tisztításhoz. A legfontosabb dolog, hogy válassz fogselymet, amit használni fogsz. Mindegy mit használsz, addig amíg csinálod.

Használati praktikák

Tartsd tisztán fogaid ezekkel a fogselyem használati tippekkel:

  • Tökéletesítsd a technikád. Használj egy darab fogselymet, ami 40-45 centiméter hosszú, és csúsztasd a fogaid közé, majd „C” alakban tekerd minden fogad köré, és lefelé és felfelé irányuló mozdulatokkal tisztíts.
  • Ne aggódj a kis vérzés miatt. A vérzés azt jelenti, hogy az ínyek gyulladtak, mert a fogkő felhalmozódott és el kell távolítani. Ne hagyd, hogy ez elriasszon. A vérzés egyébként periodontális betegség (fog körüli betegségek összefoglaló neve) jele is lehet. Beszélj a fogorvosoddal.
  • Szerezz be egy fogselyem tartó villát. Kézügyesség hiányában, próbáld ki a fogselyem tartóvillát, ami egy kétágú fogselyem tartó eszköz. Ezzel egy kézzel is képes leszel a fogközök tisztítására.

(KamaszPanasz - Sz.D.L.)

Kapcsolódó cikkek