fog
#Testi problémák

Hogyan mossunk fogat?

2014.01.29.
4 perces olvasási idő

Az ép fogsor magabiztossá tesz, az alapos rágáshoz pedig elengedhetetlen: érdemes rá odafigyelni. Fontos a jó fogkefe, a helyes fogmosási technika és a rendszeres fogászati ellenőrzés.

Milyen fogkefét használj?

Olyan fogkefét vásárolj, melynek a nyele nem csúszik. Ügyelj arra is, hogy passzoljon a kézben. Azért jók a kisfejű fogkefék, mert azokkal a fogsor sarkait és a szegleteit könnyebben elérheted. Lehetőleg közepesen erős sörtéjű kefét válassz, a szabadon lévő fognyakat lágy sörtéjűvel tisztítsd. Erős sörtéjű fogkefét csak makacs foglepedék eltávolítására használj.

Műanyag sörtéjű fogkefét használj: a természetes sörték ugyanis hamar szétállnak, nem tartósak, ezáltal a baktériumok is könnyebben megtelepedhetnek rajtuk, illetve felsértheti a fogínyt. Ha nehezedre esik, vagy úgy érzed, nem tudod alaposan megmosni fogaidat, szerezz be egy elektromos fogkefét, azzal könnyebb.fogmosás

A fogkefét mindig fejjel felfelé tárold, így az ki tud száradni, ezáltal nem telepednek meg rajta a baktériumok (vagy legalábbis kevesebb). Fontos, hogy a fogkefédet ne használja más és Te se használd másét, különben a fogszuvasodást okozó baktériumokat könnyen átadhatjuk, megkaphatjuk. Egy fogkefe „élettartama” - ideális igénybevétel mellett - körülbelül két hónap, ám ha a sörte hamarabb elhasználódik, szerezz be egy újat.

Betegség (megfázás, herpesz) után, valamint ha vérzik az ínyed, cseréld le a fogkefédet, ugyanis a sörte szálai közt megmaradhatnak a kórokozók, ezáltal kiújulhat a betegség. A fogkőtől minél hamarabb meg kell szabadulni (fogorvos végezze az eltávolítást!). Kétszer egy évben ellenőriztesd fogsorodat fogorvossal. Évente kétszer érdemes alapos (fogorvos általi) fogsortisztításon átesni.

A különböző ékszerek, piercingek a nyelvben, a felső- vagy alsóajkon könnyen begyulladhatnak, fájdalmat, idegkárosodást okozhatnak, mely hosszútávon a fogsornak is árt.

Helyes fogápolás

Fogmosás közben ajánlott az úgynevezett vibrációs/rázótechnika alkalmazása. Körülbelül 45 fokos szöget zárjon be a fogkefe és a fogíny széle, így a sörték csúcsai a fogak közötti résbe is eljutnak. Ha a fogkefét enyhén „rázva” mozgatod, akkor érezheted azt a fogíny és a fogak közötti résekben. A fogkefe sörtéinek csúcsai így nem görbülnek el. Távolítsd el az ottmaradt lepedéket a fogínytől a fogak végei felé haladva.

Fogmosás közben tarts be egy állandó sorrendet, melyet nem felejtesz el. Alkalmazhatod például a következő szisztémát: az alsó állkapocs belülről történő tisztítása balról jobbra haladva; a hátsó fogak hátsó oldalának tisztítása jobb oldalról balra haladva; az alsó fogsor külső oldalának tisztítása; a hátsó fogak hátsó oldalának tisztítása balról jobbra haladva, az alsó fogsor rágófogai felületeinek tisztítása.

Minden fog felületét meg kel tisztítani, az elülső- és hátsó oldalakat, valamint a rágófelületet és a fogak közötti réseket is. A hátsó fogakat különösen alaposan kell tisztítani, mivel itt halmozódik fel a legtöbb fogkő. A keresztirányú súrolás vagy a túl erős nyomás hosszú távon rosszat tesz fogaidnak, mivel a vékony fogzománc lekophat és így az érzékeny fognyak maradhat a helyén. Szabadon maradt fognyak esetén ne használj olyan fogkrémet, melyet „fogfehérítőként” ajánlanak.

Fogselyem, szájvíz, fogkőmentesítő kefe, színező tabletta

Naponta egyszer tisztítsd fogaidat fogselyemmel: tekerj középső ujjaid köré körülbelül 50 cm fogselymet, majd feszítsd ki azt mutató- és hüvelykujjaid segítségével. Az alsó fogsor tisztításához feszítsd ki a selymet középső- és mutatóujjaiddal, majd mozgasd azt fel és le a szomszédos fogak közötti résben óvatosan (fűrészelő mozdulatokkal). A legjobb, ha a fogínytől távolodó, felfelé irányuló mozdulatokkal végzed.

Ha fogaid között nagyok a rések vagy a fogíny visszahúzodott, akkor a fogak közötti rések közül a fogkövet az erre szolgáló kefével tisztítsd ki. (A kefe több méretben kapható). A fogselyem és a kis kefe helyes használatát próbáld ki fogorvosoddal, mivel ha ezeket az eszközöket helytelenül használod, sérülhet a fog és a fogíny is.

Színező tabletta segítségével ellenőrizheted, hogy hatékony volt-e a fogmosás. Ezt a tablettát fogmosás után kell bevenni. Azok a helyek, melyek beszíneződnek (és nyelveddel nem tudod azt eltávolítani) mutatja, hogy hol található még lepedék.

A szájöblítő oldat segítségével a fogmosást követően még hatékonyabbá válhat a fogak közötti rések tisztán tartása. Ez főleg akkor ajánlott, ha valaki fogszabályzót visel.

Szájsebészeti- vagy fogászati beavatkozásokat követően, illetve terhesség alatt javasolt a szájöblítés. A klórhexidint, cinkloridot, amin-és cinfluoridot tartalmazó anyagok védenek a baktériumok ellen.

A szájszag megszüntethető egy speciális nyelvtisztító vagy -súroló segítségével. Ezt helyezd nyelved hátsó végére, majd kis nyomást gyakorolva húzd előre azt. Gyakran az ott megülő baktériumok okozzák a szájszagot. Ezenkívül öblítsd át száj- és garatüregedet naponta egy héten keresztül (maximum) antibakteriális oldattal, olyannal, amelyben klórhexidin található. E kezelés időtartamát beszéld meg fogorvosoddal.

Az úgynevezett halimeter segítségével megtudhatod van-e szájszagod. A készülék képes megmérni az általad kilélegzett levegőben lévő gáz mennyiségét. Az anaerob baktériumok anyagcseretermékei jelentik a szájszag tulajdonképpeni okát: ezek lebontják az ételmaradékokat, sejteket és a nyálösszetevőket, ami illékony kénvegyületek felszabadulásához vezet, melyet kellemetlen szagingerként élünk meg.

Erősíti és keményíti a fogakat: a fluorid

Használj fluoridtartalmú fogkrémet, ezzel gondoskodsz a fogfelület bőséges ásványianyag ellátásáról és hatásosan védekezel a fogszuvasodást okozó baktériumok ellen. Derítsd ki fogorvosoddal, hogy nem vagy -e hajlamos a fogszuvasodásra. Ha igen, akkor fluorid-gélre van szükséged, melyet hetente legalább egyszer használnod kell: ez a magas koncentrációjú készítmény védi és erősíti a fogakat.

Ne szedj fluoridtablettát, helyette használj jóddal vagy fluorral dúsított konyhasót. Nagyon jó a fluortartalmú fogkrém, és a fluoridgél- vagy oldat. A fluorid hatékonyabban fejti ki hatását, ha közvetlenül érintkezik a fogfelülettel. Ha kezdődő fogszuvasodásod van, érdemes fluoridlakkal védekezni: A fluorid-pótlás leghatékonyabb formája fogorvos által a fogak felületére juttatott fluoridlakk használata, mely gátat szab a szuvasodásnak.

Fogkrém vásárlásakor figyelj a fluoridtartalomra: hat éven aluli gyermekeknek legfeljebb 0,05 százalék vagy 500 ppm [part per million: milliomod rész] tartalmú készítmény ajánlott. Hat éven felüliek esetében ez az érték 0,1-0,15, illetve 1000-1500 ppm lehet. Fluoridgél- és oldat használata iskoláskor alatt nem ajánlott.

Kapcsolódó címkék

fog