fogszuvasodás
#Betegségek

A fogszuvasodás megelőzése és kezelése

2024.03.16.
3 perces olvasási idő

A fogszuvasodás a fogaknak a szájüreggel érintkező felszínén kezdődő, a felszín felől mélyre haladó folyamat, amelynek lényege a kemény fogállomány végleges roncsolódása. Hogyan előzheted meg?

A fogszuvasodás leggyakrabban a kis- és nagyőrlő fogak barázdáiban, gödröcskéiben, valamint az egymással érintkező fogfelszíneken keletkezik. Fiataloknál gyors lefolyású, a kezdeti fogszuvasodást követi a zománc szétesése, majd a kilyukadás (üregképződés). Idősebb korban lassúbb a folyamat.

Miért alakul ki a fogszuvasodás?

A fogszuvasodás kialakulása soktényezős folyamat, szükségesek hozzá a szájban lévő baktériumok, illetve a megfelelő táplálék. A teljesen megtisztított fogon már 20 perc múlva megindul a plakk-képződés. A plakk a fogak, fogpótlások felszínén összegyűlő, azok felszínéhez erősen tapadó baktériumok összessége, amely csak mechanikai tisztítással, dörzsöléssel távolítható el. Ha a zománc felszíne és a rajta lévő plakk között zajló biokémiai folyamatok eredményeként a pH a kritikus érték alá csökken, a zománcból ásványi anyagok oldódnak ki.

Fogalomtár

Zománc: a fog felszínének legkülső rétege.

Dentin: a zománc alatti réteg.

Pulpa: fogbél, amely ereket és idegeket tartalmaz.

A fogszuvasodás időben előrehaladó folyamat. Meghatározó a fog helye a fogsorban (minél hátrább áll egy fog, annál inkább hajlamos fogszuvasodásra), a fog koronájának adottságai, a fog áttörésének időpontja.

Alakulását az elsődleges tényezőkön túl (baktériumok, táplálék), másodlagos tényezők is befolyásolják, így például a kor, a nem, a nyál összetétele, genetikai tényezők, földrajzi elhelyezkedés, szociális és gazdasági tényezők.

Hol tart a fog szuvasodásod?

Amennyiben a folyamat a zománc legfelső rétegét érinti, akkor megfelelő fogmosással, fluoridos fogkrémek, zselék használatával még megfordítható. Az idő előre haladtával a folyamat egyre mélyebb rétegeket érint, elérve a dentint, illetve végül a fogbelet - innentől a folyamat visszafordíthatatlan.

A fogbélgyulladás kezdeti fázisa a fog hidegre, melegre, édesre vagy sósra érzékennyé válik, de a kiváltó inger megszűnését követően a panasz elmúlik. Ez a folyamat még megfordítható, például fogtömés készítésével.

A következő fázis a fogbélgyulladás. A fertőző baktériumok behatolása a fogbélbe jelentős fájdalommal jár, a folyamat előre haladtával gyulladásos váladék képződik, és idővel tályog alakul ki a fog körül. A folyamat tovább terjedhet a gyökércsúcson át a fog körüli szövetekre, a csonthártyára és a csontra. Ekkor a fog már kopogtatásra, nyomásra érzékeny, esetleg mozgatható is. A gyulladás a csonthártyát áttörve utat tör és lágyrészduzzanat alakul ki az arcon. Ekkor már általános tünetek is észlelhetőek: nyirokcsomó-megnagyobbodás, láz, esetleg nyelési nehezítettség, szájzár.

Az üregképződéssel járó fogszuvasodás felismerése nem nehéz feladat, a kezdeti szuvasság felismerése azonban nem könnyű, gyakorlatot kíván, sokszor különböző segédeszközök igénybevételét teszi szükségessé (speciális szonda, röntgenfelvételek, száloptikás lámpa).

A fogtömés

A fogtömés a fogszuvasodás által elpusztított foganyag pótlása úgy, hogy teljesen illeszkedjék a foghoz, annak funkcióját helyreállítsa. Ehhez számos tömőanyag használható.

  • Cementek (szilikát cement, üvegionomer cement): megkeményedésüket követően jó zárást biztosítanak, de önálló tömésként ritkán alkalmazzák, mivel nem kopásállóak.
  • Kompozitok: fogszínű, a foghoz kémiailag kötődő, fényre kötő (UV lámpa) tömőanyagok.
  • Betét (inlay): szilárd tömés, amely mintázat alapján készül, az előkészített fogba szilárd állapotban rögzítik. Anyaga lehet fém arany, kompozit gyanta, vagy porcelán.

Az, hogy milyen tömőnyagra van szükség, a fogorvosoddal közös megbeszélésen alapul.

A fogszuvasodás megelőzése

Fluoridok. A fluoridok általános és helyi alkalmazása 20-60 százalékkal csökkenti a fogszuvasodás kialakulását. A fluor növeli a zománc savakkal szembeni ellenállását. A fog előtörése előtt hatással van a barázdák és gödröcskék alakjának kedvező alakulására, valamint gátolja a baktériumok anyagcseréjét.

A szervezetünkbe juttathatunk fluort fluorral dúsított só, fluorid tabletta formájában, illetve helyi használatú fluoros készítményekkel (szájöblögetők, ecsetelők, gélek, fogkrémek).

A barázdazárás
A barázdazárás a fog mély barázdáinak, gödröcskéinek lezárása fogszuvasodás megelőzéseként, illetve kezdődő fogszuvasodás esetén.

Cukor helyett cukorpótlók alkalmazása. Ezáltal a fogon képződő plakk ph-ja nem csökken a kritikus érték alá, valamint a baktériumok anyagcseréje is gátolt. Kerüld a cukros üdítők fogyasztását.

D-vitamin, kalcium. A fog zománcából a kor előrehaladásával vesznek az épségéhez szükséges anyagok: a kalcium, a foszfor, a tejben található fehérje és a vitaminok. A fogak egészsége érdekében alapvető szükség van a tej és tejtermékek rendszeres fogyasztására, illetve a megfelelő D-vitamin pótlására.

Reggelizz! A nem reggeliző tinik fogai lényegesen rosszabbak reggeliző társaikénál, főleg akkor, ha utóbbiak sok tejterméket fogyasztanak.

Szájhigiénés módszerek. A megelőzésben a legfontosabb szerepe a plakk eltávolításának, a megfelelő szájhigiénének - a fogmosásnak, fogselyem rendszeres használatának, fogköztisztítő kefének, illetve a rendszeres félévenkénti fogorvosi ellenőrzésnek van.

Az időben felfedezett problémák ellen sokat tehet a szakember, a professzionális szájhigiénés kezelés, a fogkövek eltávolítása, a fluoridbevitel növelése, az antibakteriális kezelések vagy a barázdazárás megakadályozhatják a későbbi visszafordíthatatlan folyamatok kialakulását.

(KamaszPanasz)