botulizmus
#Betegségek

Megdöbbentő: a gyilkos kolbász

2016.05.29.
1 perces olvasási idő

Tény, hogy a kolbászmérgezés - vagy a hivatalos nevén: botulizmus - nem újkeletű dolog. Évente 2-3 alkalommal is előfordulhat hogy emberéletet követel a figyelmetlenség. Na de mégis, mi ez a veszély, és hogy kerülheted el? Tudj meg többet a botulizmusról!

A baktérium okozta élelmiszer-mérgezések egyik legsúlyosabb formája a botulizmus. Napjainkban, a szigorú élelmiszer-ellenőrzéseknek köszönhetően csak szórványosan fordul elő. Az esetek nagy részét a házi disznóvágás során készített, nyers vagy rosszul hőkezelt hurka, kolbász és disznósajt okozza.

A baktérium és méreganyaga

A botulizmus, ismertebb nevén kolbászmérgezés olyan, embereket és állatokat egyaránt érintő bakteriális eredetű ételmérgezés, amit az úgynevezett botulotoxin élelmiszer útján történő elfogyasztása okoz.

Megdöbbentő: a gyilkos kolbászA kolbászmérgezés tüneteit már az 1800-as évek első felében leírták. Előfordulása tekintetében a betegséget már igen korán kapcsolatba hozták a kolbászfogyasztással is, jóllehet a baktériumot még nem ismerték. A betegség elnevezése a botulus, görög szóból ered, jelentése kolbász.

A baktérium mérge a legerősebb ismert szerves méreg, melyből már 1 mg tisztított toxin halálos az emberre.
A mérget már számos élelmiszerből kimutatták, pl. kukoricakonzerv, bors, zöldbab, levesek, cékla, spárga, gomba, érett olíva, spenót, tonhal, csirke, csirkemáj és májpástétom, löncshús, sonka, kolbász, töltött tojás, gyümölcs, homár, füstölt és sózott hal. Magyarországon az esetek döntő többségét a házi disznóvágás során készített, nyers vagy rosszul hő-kezelt hurka, sonka, kolbász és disznósajt okozza.

A betegség tünetei és kezelése

A botulizmus tünete, ha pár nappal az étel elfogyasztása után az ember levertnek érzi magát, izzad, izomfájdalmai, hasi panaszai vannak, látási zavart, szájszárazságot, nyelési és hangképzési zavart, rekedtséget, esetleg bénulásos tüneteket tapasztal.

Ilyen esetekben azonnal orvoshoz kell fordulni, és jelezni kell, hogy a beteg házi disznóvágásból származó terméket evett. Megfelelő kezelés nélkül a mérgezés kb. 10-20 százaléka 24 órán belül végzetessé válik.

Hogyan lehet megelőzni?

A botulizmust okozó baktérium rendkívül ellenálló a külső behatásokkal szemben. Az egyetlen "kedvező" tulajdonsága, hogy hőérzékeny: legalább 10 perces forralás során biztosan hatástalanná válik, vagyis alaposan átfőzött, átforralt ételtől nem lehet megbetegedni.

Védelmet jelenthet a nitrites pácsó előírt mennyiségű adagolása is. A méreganyag hidegben nem termelődik, így célszerű lenne a régi szokásokhoz híven a fagyos téli hónapokra igazítani a disznóvágások időpontját.

(NÉBIH)