fog
#Betegségek

Mi okozhatja a fogak érzékenységét?

2015.03.19.
2 perces olvasási idő

Voltál már úgy, hogy ha hideget, meleget, édeset vagy savanyút ittál, illetve ettél, akkor éles fájdalom nyilallt a fogadba? Ha fogat mosol, akkor is érzed ezt a fájdalmat?

Mitől válhatnak a fogak érzékenyekké? Hogyan lehet orvosolni? Valóban le kell mondani ezekről az ételekről és italokról?

Túl sok szájvíz

Ha szerelmes vagy, mindig frissnek akarod tudni a leheletedet. De a szájvíz túlzásba vitt használata érzékennyé teheti a fogat. Egyes szájvizekben olyan savak találhatóak, amelyek a fog zománcát (a fog külső rétege) károsíthatják. Kérd ki a fogorvosod tanácsát, hogy milyen semleges szájöblítőt javasol.

Savas ételek

Savat tartalmazó ételek (paradicsom, citrusfélék, gyümölcslevek) szintén károsíthatják a fogzománcot, felszínre kerülhet a dentin réteg (a fogzománc alatti réteg), így a fog érzékennyé válhat. Valóban le kell mondani ezekről a nyalánkságokról? Nem. Segít semlegesíteni a savakat egy darabka sajt vagy egy pohár tej elfogyasztása étkezés után.

Fogfehérítés

Mindenki fehér fogakra és szép mosolyra vágyik. De a fogorvosi fogfehérítés és a drogériákban kapható fogfehérítő fogrémek érzékennyé tehetik a fogat. Az érzékenység gyakran átmeneti, addig, amíg abba nem hagyod a termék használatát. Beszélj a fogorvosoddal, hogy milyen terméket ajánl.

Visszahúzódó íny

A fog gyökerében üreg található, melyben idegszálak húzódnak. A fog gyökerét fedi, védi a fogíny. Fogágybetegség esetén a fogíny fokozatosan visszahúzódik, szabaddá téve az érzékeny foggyökeret. Ha ilyen problémával küszködsz, akkor feltétlenül keresd fel a fogorvosodat.

Túl erős fogmosás

Azt gondolod, hogy az erősebb fogmosás jobban tisztít? Gondold át újra! A túl erős fogmosás, vagy a túl kemény sörtéjű fogkefe használata is előidézheti a fogíny visszahúzódását. Kophat a fogzománc, felszínre kerülhet a dentinréteg.

A dentinréteg felülete lyukacsos, ezek a lyukak valójában apró mikroszkopikus csövecskékben folytatódnak. A csövecskéken keresztül a hideg, meleg, édes, savanyú étel, illetve ital a fogbélben lévő idegvégződéseket stimulálja, és ekkor jön a nyilalló fájdalom.

Fogorvosi beavatkozás

Mindenféle fogorvosi beavatkozás (foghúzás, fogtömés, fogkőtisztítás, fogpótlás, korona csere, foggyökérkezelés) vezethet rövid távú fogérzékenységhez. Ha aggódsz az eljárás előtt, akkor kérd ki a fogorvosod tanácsát.

Repedt fogak

Ha egy kemény cukorkába harapsz, a fogzománc megrepedhet. A fogzománc repedésén keresztül az édes, savanyú, hideg, meleg étel vagy ital irritálhatja az idegvégződéseket. Rágás közben az étel a fogzománcrepedéseket súrolhatja. A repedés megtelhet baktériummal, ami gyulladáshoz vezethet. Ez mind-mind erős fájdalmat okozhat.

Fogcsikorgatás

A szervezet legerősebb anyaga a fogzománc. De a folytonos fogcsikorgatásnak még ez sem tud ellenállni. Idővel ettől a gyakran öntudatlan szokástól, kophat a fogzománc, fenyegetve az idegek stimulálását. Próbálj meg leszokni a fogcsikorgatásról az étrend és az életmód változtatásával. Beszéld meg ezt a dolgot a fogorvosoddal vagy egy pszichiáterrel, mert sokszor a fogcsikorgatás hátterében lelki eredetű problémák húzódhatnak.

Fogszuvasodás

A fogszuvasodás a fogzománcon keletkező lyukat jelenti, ami keresztülhaladhat a dentin rétegen, egészen lenyúlhat a fogbélbe. A megfelelő szájhigiénia, a helyes táplálkozás és a félévenkénti fogorvosi ellenőrző vizsgálat a legjobb módja annak, hogy harcba szállj a fogszuvasodással és a fogaidat rendben tartsd.

Ha érzékenyek a fogaid, lehet, hogy apró változtatásokkal orvosolni lehet. Beszélj fogorvosoddal a problémádról és próbáljátok meg kitalálni, hogy mi okozhatja a fogaid érzékenységét!

(M. T.)