ínybetegség
#Betegségek

Ínybetegségek kamaszkorban

2023.08.08.
3 perces olvasási idő

Az ínybetegség nemcsak az idősebb korosztályban fordulhat elő, hanem a tiniknél is. Az ínybetegség, más néven parodontális betegség a rossz lehelettől a fájdalomig és a fogak elvesztéséig is terjedhet.

A parodontális betegség tulajdonképpen az íny gyulladása. Az íny a száj lágyszövetének része. Körülveszik és alátámasztják a fogakat, és ha egészségesek, rózsaszínek és feszesek. A kezeletlen fogínybetegség nagyon súlyossá válhat, ami a fogak kilazulását vagy kiesését okozhatja.

Mi okozza a fogínybetegséget?

Az ínybetegséget általában a lepedék (plakk) felhalmozódása okozza. Ez a láthatatlan, ragadós baktériumréteg természetes módon képződik a fogakon és az ínyen. A plakk baktériumokat tartalmaz, amelyek irritálják és károsítják az ínyt.

Több százféle baktérium él a szájban, ezért a lepedék kordában tartása állandó harc. Ezért olyan fontos a mindennapi fogmosás és fogselyem használata – és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés.

Kit fenyeget a fogínybetegség?

Bizonyos rizikófaktorok miatt nagyobb valószínűséggel alakulhat ki fogínybetegség. Például:

Ha a szüleidnek ínybetegsége van, nagyobb valószínűséggel lesz neked is.

Az elfogyasztott harapnivalók. A legtöbben tudjuk, hogy a cukor káros a fogainkra. De a keményítőtartalmú ételek, például a sült krumpli és a chips is táplálják a savakat, amely fokozott plakk-képződést eredményezhet.

Ha van fogszabályzód, a plakk elleni küzdelem keményebb lehet. Ezenkívül bizonyos egészségügyi állapotok és egyes gyógyszerek is növelhetik az ínybetegségek kockázatát.

Az egészségtelen táplálkozás, a túl kevés alvás és a túl sok stressz sebezhetőbbé tehet a fertőzésekkel szemben bárhol a szervezetben, beleértve az ínyt is.

A pubertás alatti hormonszint emelkedése érzékenyebbé teheti a fogínyt az irritációra. Egyes lányok észrevehetik, hogy az ínyük a menstruáció előtti napokban kissé vérzik.

Súlyos – és korai – fogínyproblémák esetén azonban az igazi rosszfiú a dohányzás. A dohányzás nemcsak rossz lehelethez és foltos, megsárgult fogakhoz vezet. Ínybetegségeket is okozhat és növeli a szájrák kialakulását.

Hogyan jelentkezik a fogínybetegség?

Az ínybetegség szakaszosan jelentkezik. Nézzük, milyen tünetekre figyelj.

Vérzik az ínyed fogselyem használata vagy fogmosás közben? Valószínűleg már kialakult az ínybetegség legenyhébb formája, az úgynevezett ínygyulladás. Az ínyvérzés általában az ínygyulladás jele. Egyéb figyelmeztető jelek közé tartozik az íny érzékenysége, bőrpírja vagy megdagadása.

Ha a fogakról és az ínyről a megfelelő napi fogápolás nem távolítja el a lepedéket, idővel megkeményedik, és fogkővé alakul. Ha fogkő képződik, az elkezdi tönkretenni az ínyszövetet, aminek következtében az íny vérzik és elhúzódik a fogaktól. Ezt parodontitisznek nevezik, amely az ínybetegség fejlettebb formája.

Parodontitisz esetén az íny elgyengül, és zsebek keletkeznek a fogak körül. Baktériumok gyűlnek össze ezekben a zsebekben, még jobban károsítva az ínyt. A parodontitisz terjedésével a mélyebb fogínyszövetet károsítja. Idővel átterjedhet az állcsont azon területeire, amelyek megtámasztják a fogakat. Ekkor a fogak kilazulhatnak és kieshetnek.

Mit kell tenni az ínybetegség súlyosbodásának elkerülése érdekében?

Keresd fel fogorvosod, ha az ínybetegség alábbi jeleit észleled:

  • az íny rendszeres vérzése fogmosás vagy fogselyem használat közben
  • elszíneződött fogíny (az egészséges fogíny rózsaszín és feszes, nem vörös, duzzadt vagy érzékeny)
  • bármilyen jele annak, hogy az íny elhúzódik a fogaktól
  • rossz lehelet, ami nem múlik el
  • laza fogak

Hogyan kezelhető a fogínybetegség?

Az ínybetegség alattomos lehet, néha egyáltalán nem okoz fájdalmat vagy irritációt, mielőtt maradandó károsodást okozna a fogakban. Ezért elengedhetetlen a rendszeres fogorvosi látogatás. A rendszeres röntgen és a fizikai vizsgálat révén a fogorvos vagy a dentálhigiénikus már azelőtt észreveszi a problémát, hogy az komolyabb gondot okozna.

Minél korábban elkapják a fogínybetegséget, annál jobb. A helyes fogmosási és fogselyemhasználati szokások általában visszafordíthatják a fogínygyulladást. Néha a fogorvosok antibiotikumot vagy speciális antibakteriális szájöblítőt is felírnak a probléma megoldására.

Az ínygyulladás, amely parodontitisszé válik, gyakran speciális kezelést igényelhet, akár fogorvos, akár parodontológus, az ínybetegségek kezelésében jártas szakember által.

Hogyan előzhetem meg a fogínybetegséget?

A jó hír az, hogy az ínybetegségek általában megelőzhetők.

Naponta legalább kétszer moss fogat legalább 3 percig (körülbelül a kedvenc dalod hossza), és használj fogselymet esténként. Ha nem vagy biztos abban, hogy megfelelő fogkefét vagy fogselymet használsz, kérdezd meg fogorvosod vagy dentálhigiénikusod.

Használj puha, polírozott sörtéjű fogkefét, mivel ezek kevésbé irritálják vagy sértik meg az ínyszövetet. Cseréld ki a fogkefét legalább 3-4 havonta – az elhasználódott fogkefe megsértheti az ínyt, illetve sok baci lehet a sörtéken.

Egyél egészségesen. Kerüld a rágcsálnivalókat és a cukorral teli gyorsételeket, amelyekkel a lepedéket okozó baktériumok szeretnek táplálkozni.

Ne dohányozz. A cigaretta irritációt okozhat a szájban, nagyon egészségtelen az ínyre és a fogakra.

A rendszeres fogápolás kulcsfontosságú a száj egészségének megőrzésében. Évente legalább kétszer keresd fel fogorvosod, hogy ellenőrizhesse a fogaid épségét. Fogorvosod el tudja távolítani a megkeményedett lepedéket és minden olyan fogkövet, amelyhez nem jutsz el fogmosással vagy fogselyem használatával.

(KamaszPanasz - kidshealth.org)