fogak
#Betegségek

Savas ételek, italok: fogaink ádáz ellenségei

2022.05.09.
1 perces olvasási idő

Azt mondta a fogorvosom, hogy a fogaimon meglátszik, hogy túl sok savas ételt eszem. Szeretnéd megtudni, milyen ételek okoznak fogeróziót?

A fogzománc az a kemény szövetből felépülő, külső vékony réteg, amely őrzi a fogak formáját és szerkezetét, s egyúttal védi őket a kopástól. A sav a fogzománc legnagyobb ellensége. A kutató fogorvosok azt mondják, hogy azok körében alakul ki a legnagyobb valószínűséggel visszafordíthatatlan fogerózió, akik alacsony pH értékű ételeket és italokat fogyasztanak. A sav által kiváltott fogromlás során bomlásnak indul a fog szerkezete.

Számos különböző magas savtartalmú étel és ital van, valamint rengeteg olyan egyéb sav, amelyek károsan hatnak fogaink épségére:

  • a gyümölcsök és gyümölcskészítmények citrom- és almasavat tartalmaznak
  • az üdítőitalokban foszforsav van
  • az erjesztett termékekben (joghurt) tejsav található
  • a szőlők és a borok borkősavat tartalmaznak

Még ha el is kezdődtek már korrodálódni a fogaid, vannak módszerek, melyekkel megakadályozható a fogzománc további károsodása. Ha szódabikarbónát, semleges kémhatású fogkrémet vagy szájvizet használsz, cukormentes rágógumit eszel, és étkezés után iszol egy kis tejet, vagy eszel egy darabka sajtot, ezek a nyállal keveredve segítenek eltávolítani és hígítani a fogaidon lerakódott savakat.

Ugyancsak használhatsz fluorid tartalmú szájzselét, öblögetőszert, fluoridos fogápolót vagy foglakkot, gyanta alapú fogászati viaszt, melyek mind csökkentik a fogak érzékenységét, és az elveszített ásványi anyagok pótlása révén segítik regenerálódásukat.

Nagyon fontos, hogy továbbra is rendszeresen tartsd a kapcsolatot a fogorvosoddal, hogy segítsen fogaid állapotának a javításában. Az ilyen nyitott párbeszédnek és együttműködésnek a célja nemcsak további romlás megakadályozása, hanem épségének megóvása is, hogy remélhetőleg az elkövetkező években is egészségesek maradjanak.

(KamaszPanasz - Ő. B. - goaskalice.columbia.edu)