fogak
#Táplálkozás

Milyen vitaminokra van szüksége a fogaknak?

2023.08.28.
2 perces olvasási idő

Legközelebb, amikor egy marék vitamintablettát veszel be, hogy biztosítsd a tested jó egészségét, jussanak eszedbe azok a vitaminok, ásványi- és tápanyagok is, amikre a fogaidnak lehet szüksége. Melyek ezek?

A fogak nem csak szimpla kőkemény, élettelen tárgyak, hanem élő szövetek. Csakúgy, mint a tested többi részének, a fogaidnak is szüksége van az odafigyelésre, többre a fogmosásnál, fogselyemnél és öblítésnél.

A fogainknak táplálkozniuk kell

Tudtad, hogy egy jól táplált fog képes betömni egy képződő lyukat? A közvetlenül a zománc alatt elhelyezkedő dentin meg tudja növeszteni és gyógyítani magát, de szüksége van oxigénre, idegi ellátásra és táplálásra.

A tápanyag-ellátásbeli hiányosságok kimutatkoznak a szájban. Vörhenyesség a száj szélén, fényes nyelv, égő száj, vérző íny – ezek mind különböző hiányt jeleznek, mint például a B6-vitamin, a vas, a C- vagy az A-vitamin hiányát.

Ha kiiktatjuk a cukrot, helyette pedig ásványi anyagokat, antioxidánsokat tartalmazó, létfontosságú tápanyagokat veszünk fel az étrendünkbe, azzal megvédjük a fogainkat a szuvasodástól, és távol tartjuk a káros baktériumokat és fertőzéseket a fogínytől!

Mit egyek a fogaim védelme érdekében?

Nem kell elrohanni és egy vödörnyi vitamint venni, hiszen a zöldségestől is meg tudod venni a megfelelő ételeket.

Ezek szerepeljenek a listán:

  • A B-vitaminok: a B2, a B16, és a B12, valamint a niacin és a folsav csodákra képesek a szájüregi problémák kialakulása ellen (ez különösen fontos, ha dohányzol, illetve a HPV szájüregi terjedése miatt is). Fogyassz sok szárnyashúst, banánt és mandulát hogy elég sok B-vitamint vigyél be!
  • Az A-vitamin a sárgarépában, sütőtökben és a sárgadinnyében, valamint a zöldszínű leveles zöldségekben, mint a spenót, a kelkáposzta található. Az A-vitamin a lyukas fogak ellen küzd, és egészségesen tartja az íny sejtjeit.
  • A C-vitamin a vérző íny, a laza fogak és a sejtek sérülése ellen segít. A szájsebészeti beavatkozások után pedig elősegíti a gyógyulást. Töltsd meg a kosaradat friss és finom sárgadinnyével, kivivel és citrusfélékkel!
  • A napfény, a tej, a tojás és az olajos hal nyújtják azt a D-vitamin esszenciát, ami biztosítja az erős fogakat és állkapcsot.
  • A kalcium tej, sajt, joghurt, lazac, szardínia és leveles zöldség formájában fontos szerepet játszik a csontok (így a fogak) egészségében és fogvesztés megelőzésében. Ráadásul segít a fogzománc újjáépítésében!
  • A cink meggyógyítja a herpeszt és az aftát, ezenkívül a megfelelő emésztésben is fontos szerepet játszik. Tenger gyümölcseiben, tökmagban, májban, tojásban és lencsében található.
  • Az immunrendszered hálás lesz érte, ha vassal táplálod hal, tojás vagy sötét, leveles zöldségek bevitelével.
  • A kálium majdnem minden ételcsoportban megtalálható: a gyümölcsöktől a zöldségeken át egészen a tejtermékekig. Elősegíti a megfelelő izom- és idegi működést.

Ez mind csak töredéke a szükséges és hasznos módszereknek, amikkel növelheted a napi beviteledet létfontosságú antioxidánsokból és ásványi anyagokból. Ha megeszed az egész gyümölcsöt vagy zöldséget, azzal sok rostot is beviszel. Az ilyen rostok, amik például zellerből vagy almából származnak, tisztító hatással vannak a szájüregre. Ez egy újabb ok, miért fogyaszd el az egész gyümölcsöt vagy zöldséget, és ne multivitamint vagy gyümölcslevet válassz.

Ne felejts el gondolkozni, mielőtt rágsz, arról, hogy a választott ételnek milyen hatása van nem csak a test többi részére, hanem a szádra is. Tápláld a fogaidat és gondoskodj róluk, így egészségesen fognak visszamosolyogni rád!

(KamaszPanasz - B.ZS. about.com, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)