fog
#Testi problémák

Mitől lehet érzékeny a fogad?

2023.03.09.
2 perces olvasási idő

Veled is előfordult már, hogy hideg vagy meleg ételek, italok fogyasztása közben fájdalom nyilallt fogaidba? Mi állhat a sokakat érintő, kellemetlen tünet hátterében? A fog túlérzékenységének okait vettük most sorra.

Túl sok szájvíz használata

Szereted, ha mindig friss a leheleted? Ha naponta többször is használsz szájvizet, akkor érzékennyé is teheted a fogaidat. Ez azért van, mert néhány szájvíz olyan savakat tartalmaz, melyek ronthatnak az érzékeny fogak állapotán. A megoldás: kérd meg fogorvosodat, hogy ajánljon semleges fluoridos szájvizet.

Savas ételek

Imádod a paradicsomot, citrusféléket, gyümölcsleveket vagy más savas finomságokat? A fogad nem biztos. Minél több savas ételt és italt fogyasztasz, annál jobban rombolod a fogzománcod, ami által szabaddá válik az érzékeny dentin. Nem tudsz lemondani ezekről a fanyar ételekről? Semlegesítsd a savakat egy kis sajttal vagy egy pohár tejjel.

Fogfehérítők és bizonyos fogkrémek

Mindenki fehérebb mosolyt szeretne, de néhány embernél a peroxid alapú fogfehérítők és fogkrémek érzékenységet okozhatnak. Ez az érzékenység gyakran átmeneti, ami elmúlik, ha abbahagyjuk a termék használatát. Keresd meg a számodra legmegfelelőbb fogfehérítő megoldást, és konzultálj az orvosoddal.

Visszahúzódó íny

A foggyökér több ezer apró csövet tartalmaz, amelyek a fog idegközpontjába vezetnek. Általában a foggyökeret az ínyszövet védi, azonban ha fogágybetegségben szenvedsz, az íny elkezd visszahúzódni a fogakról, védelem nélkül hagyva a különösen érzékeny foggyökeret. Visszahúzódó fogíny probléma esetén mindenképpen keresd fel fogorvosod.

Túl erős fogmosás

Azt hiszed, hogy minél erősebben mosod a fogad, annál tisztább lesz? Gondold át újra! Ha túl erélyesen súrolod a fogaidat (vagy kemény sörtéjű kefét használsz), szabaddá válhat a foggyökér az íny visszahúzódása miatt. Károsíthatod a fogzománcot is, amivel a felszínre kerül a dentin. A dentinen található lyukak valójában mikroszkopikus csövek, amelyeken keresztül a fogidegek kapcsolatba kerülnek a meleg, hideg, valamint az édes ételekkel. És ez bizony fáj!

Túl gyakori beavatkozás

Nem tűnik túl igazságosnak, de ha szépen rendben tartod a fogaidat és gyakran meglátogatod a fogorvosod, az is érzékennyé teheti őket. A fogtisztítások, koronák, műfogak és gyökérkezelések átmenetileg mind érzékennyé tehetik fogaidat. Amennyiben aggódsz emiatt, konzultáj fogorvosoddal a beavatkozás előtt!

Repedt fogak

Jég és kemény édességek majszolása vagy nagy fogtömések – törött fog lehet a vége. Ha egy fog megreped, az idegekben gazdag, mélyen a fogban található pulpa irritálódhat, ha a rágástól a törött fogrészek összeérnek. A repedés megtelhet baktériumokkal, ami gyulladáshoz és még több fájdalomhoz vezethet.

A fogak csikorgatása

A fogzománc a testedben található legkeményebb anyag, azonban nem tud ellenállni a fogak csikorgatásának. Idővel, ez a - sokszor nem is tudatos - tevékenység elvékonyíthatja, vagy meg is szüntetheti a fogzománcot, amitől a fogidegek érzékennyé válnak. Fogvédők, életmódváltás, és étrendmódosítás segíthet megoldani a problémát.

A fogak romlása

A fogromlás, mint például a lyukak, szabaddá teszik a foggyökeret sok irritáló anyag számára: a hideg, meleg, édes ételek, sőt még a levegő is fájdalmat okoznak. Megfelelő szájhigiéniával, étkezéssel és rendszeres fogorvosi ellenőrzéssel elkerülhető a fogak romlása és a legjobb formában őrizhetjük meg őket.

Légy jó a fogaidhoz

Nem kell egyedül szenvedned az érzékeny fogaid miatt, keresd fel a fogorvosod, hogy kideríthesse, mi az oka ennek a problémának. Hogy megerősítsd a fogaidat, lehet, hogy változtatnod kell a szájápolási technikádon, például puhább sörtéjű fogkefét, érzékeny fogakra való fogkrémet kell használnod, vagy próbálj ki egy fluoridos szájvizet.

(KamaszPanasz - S.E. - kidshealth)