fogmosás
#Ezt látnod kell

Sokkoló közeli képek a szánkban tanyázó baktériumokról

2024.04.23.
1 perces olvasási idő

Garantáltan sosem fogod többé elfelejteni vagy elbagatellizálni a fogmosást, ha végignézed, miféle bacik hemzsegnek a szádban.

Steve Gschmeissner mikroszkóp alatt vizsgálta meg a szájüregben fellelhető baktériumokat, melyekből hozzávetőlegesen 700 (!) él velünk együtt a mindennapok során. Igaz, hogy ezek között vannak jótékony bacik is, amik a száj normál flórájának fenntartásában is szerepet játszanak, ennek ellenére elég ijesztő végignézni, hogy miféle "élőlények" hemzsegnek a szánkban. Szóval, hányszor is fogsz fogat mosni ezentúl?

Ha a káros bacik elszaporodnak, az már nemcsak fogaink egészségére van káros hatással, hanem egyéb betegségeket is okozhat azáltal, hogy gyulladások alakulnak ki a szervezetben. Ne feledd, tanuld meg és mindig alkalmazd a helyes fogápolási technikákat, mint a fogmosás, fogköztisztító kefe, fogselyem használata és látogasd rendszeresen fogorvosod is. Az egészséges, vitamindús táplálkozással és a dohányzás kerülésével szintén sokat tehetünk a szánk higiéniájáért, illetve a baktréiumflóra egyensúlyának fenntartásáért.

A képeken szereplő baktréiumok között szerepelnek a fogszuvasodásért felelős Lactobacillus és Fusospirochete nevű baktréiumok is.

Lássuk, mi lapul a fogközökben, az ínyünkön és a nyelvünkön

A képek tízezerszeres nagyításban mutatják be a szánkban munkálkodó mikroorgaznizmusokat:

Bacilus

baci

sokkoló

száj

bakrétium

higiénia

(KamaszPanasz - forrás: dailymail)