táplálékkiegészítő
#Ezt látnod kell

Mire valók a táplálékkiegészítők?

2022.09.26.
2 perces olvasási idő

Napjainkban egyre több szó esik a táplálékkiegészítők fontosságáról. Alig van olyan ember, aki ne hallott volna már ezt-azt róluk. De miért lehetnek mégis fontosak? Miért érdemes szedni bizonyos táplálékkiegészítőket? Tegyük tisztába! (x)

Mik azok a táplálékkiegészítők?

A táplálékkiegészítők olyan, nem gyógyszerként engedélyezett termékek, amelyektől nem várható betegségmegelőző vagy gyógyító hatás, illetve nem helyettesíti az egészséges, sokoldalú táplálkozást sem. Összetevőik azonban fontosak a szervezetünk egészséges működése számára, így különösen akkor ajánlhatóak, ha valamilyen ok miatt táplálkozásunk nem egészen kiegyensúlyozott, vagy valamilyen okból a szokásosnál több tápanyagra van szüksége szervezetünknek. Ez lehet intenzív sportolás, stresszes időszak, illetve valamilyen felszívódási zavar is.

A táplálékkiegészítők az 1980-as években tűntek fel először pezsgőtabletták formájában. Főként ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaztak a napi javasolt fogyasztási mennyiségben. A felhasznált hatóanyagok köre azonban folyamatosan bővül, a technológia pedig, mint mindenhol, itt is fejlődik.

A táplálékkiegészítők a hazánkban is érvényben lévő európai uniós szabályozás szerint a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat. Megjelenési formájuk lehet kapszula, pasztilla, tabletta, port/szirupot tartalmazó tasak, folyadékot tartalmazó ampulla, csepegtetős üveg, vagy más hasonló forma, amely por, illetve folyadék kis mennyiségben történő adagolására alkalmas. [1]

Mi mindenre lehet jó egy táplálékkiegészítő?

Táplálékkiegészítők

Egyre nagyobb számban jelennek meg olyan készítmények (nem gyógyszerek), amelyeket táplálékkiegészítőnek, vagy más néven étrend-kiegészítőnek hívnak, és egyre többen azt keresik, melyek számukra a legjobb táplálékkiegészítők. Egyes összetevők szinte mindenkinek ajánlhatóak átmenetileg (mint például őszi-téli időszakban a vitaminok), míg mások speciálisabb problémák esetén segítheti szervezetünk működését (mint például az agyi keringést, vagy a hízást elősegítő táplálékkiegészítők).

Az antioxidánsokban gazdag táplálékkiegészítők például segítenek a mérgező anyagok okozta sejt- és szöveti károsodások megakadályozásában, használhatóak a máj tisztításához, antioxidánsokra a káros környezeti hatások miatt minden szervezetnek szüksége van.

Mivel mi, magyarok viszonylag kevés tengeri halat tudunk fogyasztani, az omega-3-at tartalmazó kapszula jó választás lehet az esszenciális zsírsavak pótlására. Továbbá csökkenthetik az akné és ekcéma tüneteit és segíthetnek az agyi funkciók megfelelő működésében és a teljesítőképesség fenntartásában is.

Egyes gyógyszerek, az alkohol, a dohányzás és a stressz megakadályozzák bizonyos anyagok felszívódását, a hiánybetegségek kialakulását pedig még tökéletes étrenddel sem feltétlenül lehet megelőzni. Ilyen esetekben is hasznos lehet táplálékkiegészítővel pótolni a mikro- és makroelemeket.

A magnéziumoxid és Gingko kivonat (Ginkgo biloba) tartalmú étrend-kiegészítők az agyműködéshez szükséges összetevőket tartalmaznak, így hasznos lehet mind a diákok, mind az idősebb korosztály számára.

Bár a legtöbben fogyni szeretnének, egyeseknek épp a hízást elősegítő táplálékkiegészítők nyújthatnak segítséget az ideális testsúly elérésében.

A táplálékkiegészítők használata tehát indokolt lehet a mindennapokban, összetevőik hatékonyságát egyes esetekben klinikai vizsgálatok is igazolják, illetve a termékeken feltüntetett tájékoztatókat a hatóság is rendszeresen vizsgálja - hazánkban az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

Az ellenőrizetlen összetételű vagy túl sokat ígérő termékektől azonban bölcsebb óvakodni, illetve ne feledd, hogy a táplálékkiegészítők használata nem helyettesíti a sokszínű táplálkozást és az egészséges életmódot!

[1] https://ogyei.gov.hu/etrend_kiegeszitok/