tüsszentés
#Ezt látnod kell

A tüsszentés sokkal gusztustalanabb, mint gondolnád

2023.02.27.
1 perces olvasási idő

Azt eddig is tudtuk, hogy a tüsszentés elég gusztustalan tud lenni, de kutatók kimutatták, hogy valójában sokkal rosszabb, mint korábban gondoltuk. Amellett, hogy új betekintést kapunk a tüsszentés dinamikájába, a kutatás rávilágít arra, hogyan terjednek a fertőzések. Ez segíthet megállítani egyes betegségek terjedését.

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatócsoportja egy speciális, nagy sebességű kamerát használt, amivel a tüsszentés minden részletét megörökítette. Valószínűleg úgy képzeled, hogy a tüsszentés során távozó testnedvek egységes cseppekből állnak, de valójában sokkal komplexebb dologról van szó.

Tudni akarod a rémisztő igazságot?

A kutatás szerint, amikor tüsszentünk, folyadékcseppek tömkelegét szórjuk ki tömör ívben, ami a levegőben terjedve nem oszlik szét egyből, hanem felfúvódik, majd hosszú szálakra bomlik fel és csak a később oszlik cseppekké - így sokkal tovább terjed, mint eddig hittük. Az eredményt az Experiments in Fluids folyóiratban közölték.

A kísérletben a kutatók három alanyban idéztek elő tüsszentést, és ezt rögzítették olyan pontosan, amennyire csak tudták. Egy-egy tüsszentés körülbelül csak egyötöd másodpercig tartott. A csapat több, mint 100 tüsszentést vizsgált, hogy felfedjék e gyakori testi reakciónk jellegét. Azonban fontos megjegyezni, hogy a kísérletben kiváltott tüsszentések különböznek azoktól, amelyeket betegségek váltanak ki, főleg a testből távozó nedv összetételét tekintve.

Bár a vizsgálat kicsit undorítónak tűnhet, mégis fontos annak érdekében, hogy jobban megértsük, hogyan jutnak el egyik embertől a másikig a cseppfertőzéssel terjedő betegségek, és hogy mit lehet tenni, hogy megelőzzék a kórokozók levegőben történő továbbjutását.

Íme, egy látványos illusztráció egy átlagos tüsszentésről

Forrás: www.iflscience.com

"A kórokozók terjedési útjait még ma is hagyományos úton határozzák meg, ami több száz éve ugyanazt a gyakorlatot jelenti: abból áll, hogy megkérdezik az embereket, hogy kikkel beszéltek, merre mentek, stb. Ez a kutatás azonban segít az eddigi módszereket tudományosabbá tenni." - mondta a kísérlet vezetője. "Vannak határok az adatok pontosságát illetően, de próbáljuk minél pontosabban mérni a szennyeződést és a betegségek eredetét vizsgálni, és tudományos megelőzési stratégiákat kidolgozni."

(S.C., www.iflscience.com)