hpv
#Vágyak

Tények a nemi betegségekről (1. rész)

2022.06.20.
2 perces olvasási idő

Tudtad, hogy bizonyos nemi betegségek szexuális együttlét nélkül is terjedhetnek? Cikkünkből többet megtudhatsz a leggyakoribb nemi betegségekről, azok tüneteiről, következményeiről!

Genitális, azaz nemi szervi szemölcsök (HPV)

Nem kell feltétlenül szeretkezned ahhoz, hogy elkapj egy szexuális úton terjedő betegséget. A bőrrel való érintkezés elegendő a HPV terjesztéséhet, ami a nemi szervi szemölcsöket okozó víruscsalád. Egyes fajták szemölcsöket okoznak és általában ártalmatlanok, de vannak olyanok is, amik méhnyak- vagy végbélrákot okozhatnak. A védőoltások csak a legveszélyesebb fajtáktól védenek.

HPV-re utaló jelek: Rózsaszínes vagy bőrszínű szemölcsök, amik kiemelkednek a bőr felszínéből, laposak vagy karfiol alakúak. Gyakran nincsenek tünetek.

Lapostetű

A lapostetvek leggyakrabban a szeméremszőrzetben telepszenek meg. A nevük az alakjukra utal ezeknek az apró parazitáknak, ami a ruha- és hajtetűtől nagyon eltérően néz ki. Ezek az élőlények egyik emberről a másikra másznak az intim kontaktus során. A lapostetű könnyen kiirtható a boltokban kapható tetűírtó készítményekkel.

Tünetek: Intenzív viszketés, apró tojásszerű kinövések a szeméremszőrzet környékén, vagy a mászó tetvek és a sertéik a szőrzetben.

Nemi betegség

Rüh

A rühesség egy viszkető fertőzés, amit egy apró atka okoz, ami az emberi bőrbe rágja magát, hogy ott tojásokat rakjon. Nem mindig nemi úton terjed a betegség, mivel bármilyen bőrrel való érintkezéssel is terjedhet. De a fiatal felnőttek között, a rühösség gyakran a szexuális kontaktus útján terjed. A rühösség receptre kapható rühatka irtó szerekkel kezelhető.

Tünetek: Intenzív viszketés, különösen éjszakákként, és pattanáshoz hasonló kiütések. A tünetek megjelenéséhez akár kettő-hat hét is szükséges.

Kankó, tripper (Gonorrhoea)

A tripper könnyen terjed és meddőséghez vezethet férfiaknál és nőknél is egyaránt, ha nem kezelik. Antibiotikumokkal lehet a fertőzést hatásosan kezelni.

Tünetek: Gyakori tünet az égető érzés vizelésnél és a váladékozás, de gyakran nincsenek korai tünetek. Később a fertőzés bőrkiütéseket okozhat, vagy továbbterjedhet más szövetekre és a vérben is megjelenhet.

Férfiaknál: A pénisz váladékozása, vagy a herék duzzanata.

Nőknél: Hüvelyváladékozás, medence környéki fájdalom, esetleg vérzés. A tünetek lehetnek nagyon enyhék és könnyen összetéveszthetőek más húgycső vagy hüvelyfertőzéssel.

Szifilisz (vérbaj)

A legtöbb ember nem veszi észre a szifilisz korai tüneteit. Kezelés nélkül bénuláshoz, vaksághoz és halálhoz vezethet. A szifilisz antibiotikumokkal kezelhető.

Tünetek: Az első jel általában egy körülírt, kerek fájdalommentes góc a nemi szervek vagy az anus (végbélnyílás) környékén.

A betegség később ezzel a gócponttal való közvetlen érintkezéssel terjed tovább. Később megjelenhetnek kiütések a talpon, tenyéren, vagy a test más részein, de a mirigyek megnagyobbodása, láz, hajhullás, vagy fáradtság is a tünetek közé tartozhatnak. A késői stádiumban a legfőbb tünet a különböző szervi elváltozások és károsodások, például a szívben, agyban, májban, vagy a szemben.

Chlamydia

A Chlamydia egy gyakori nemi úton terjedő betegség, ami meddőséghez is vezethet, ha nem kezelik. Antibiotikumokkal könnyen gyógyítható. Gyakran észrevétlen marad, mert a tünetek nem nyilvánvalóak, vagy egyáltalán nincsenek. A Chlamydia a végbelet és a torkot is megtámadhatja.

Tünetek a férfiaknál: A pénisz hegyén égető, viszkető érzés, váladékozás, fájdalmas vizelés.

Tünetek nőknél: A hüvely viszketése, váladékozás, aminek szaga is lehet, fájdalom szexuális aktus során, fájdalmas vizelés.

(KamaszPanasz - Sz. D. L., Forrás: webmd.com)