csontvelő
#Betegségek

A csontvelőgyulladás

2016.07.17.
2 perces olvasási idő

A csontvelőgyulladás kialakulásáért többnyire a szervezetben lévő más fertőzőforrásból, a véráram útján a csontba jutó kórokozók a felelősek. A fertőzés forrása leggyakrabban egy gennyes-gyulladt fog, bőrgyulladás, középfülgyulladás lehet.

Az akut csontvelőgyulladás a csont és a csontvelő gennykeltő baktériumok által okozott megbetegedése. Leggyakrabban a hosszú, csöves csontok az érintettek (combcsont, lábszárcsont, felkarcsont, alkarcsont - a gyakoriság csökkenő sorrendjében).

Többnyire a szervezetben lévő más fertőzőforrásból a véráram útján a csontba jutó kórokozók a felelősek a gyulladás kialakulásáért. A fertőzés forrása leggyakrabban egy gennyes-gyulladt fog, bőrgyulladás, középfülgyulladás lehet.

Ritkán helyi hatásra fertőződik a csont, így alakulhat ki csontvelőgyulladás baleseti nyílt csonttörés után, vagy csontműtétet követően.

A gyulladás kiterjedése, súlyossága a szervezet védekezőképességétől függ. Erős immunrendszerű betegekben a folyamat lokalizált marad az érintett csontban. Ellenkező esetben a csont felszíne felé törve eléri a szomszédos lágyrészeket (izmok, inak), illetve a kórokozók a véráram útján eljutva más szerveket is megfertőznek.
Csontvelőgyulladás esetén az érintett végtag fájdalmas, duzzadt, felette a bőr melegebb tapintatú, piros. A fájdalom nyugalomban is fennáll és lüktető jellegű. Érzékeny és duzzadt lehet a szomszédos ízület is. Emellett magas láz, elesettség tapasztalható.

Vizsgálatok és kezelés

Laboratóriumi vizsgálattal emelkedett fehérvérsejt szám, gyorsult süllyedés és magas CRP-szint észlelhető. A röntgeneltérések csak néhány nap elteltével jelentkeznek.

A diagnosztikában használatos még a csontizotóp vizsgálat, mely során a csonthoz jól kötődő kontrasztanyagot adnak be intravénásan, mely a gyulladt területen dúsul fel és a készített képeken kirajzolja azt.

Az akut csontvelőgyulladás kórházi kezelést igényel. Az érintett végtag nyugalomba helyezése és széles spektrumú antibiotikum intravénás adása szükséges. Amennyiben az antibiotikum hatására a gyulladás nem enyhül, szükség lehet a gyulladásos terület feltárására és az elhalt csontrész eltávolítására. Ezt követően szívó-öblítő csövet helyeznek be a feltárt területbe, melyen keresztül antibiotikumos oldattal öblítik a területet. A folyamat megnyugvása után is még néhány hétig antibiotikum szedése szükséges.

Krónikus csontvelőgyulladás

Megfelelő és idejében alkalmazott terápia ellenére is előfordul, hogy a korábban kezelt csontvelőgyulladás évek múlva kiújul.

A régi gyulladás helyén a végtag ismét fájdalmassá és duzzadttá válik, felette a bőr feszes, piros lesz. A szomszédos ízületben fájdalom és mozgáskorlátozottság keletkezik. A folyamat előrehaladtával akár kis erőbehatásra is törés alakulhat ki az érintett csontban.

A diagnosztikában ebben az esetben is hasznos a röntgen, illetve a csontscan vizsgálat. A kiterjedés megítélésében CT vizsgálat lehet az orvos segítségére.

Krónikus csontvelőgyulladás esetén végleges gyógyulást csak radikális sebészi beavatkozást követően várhatunk. A műtét során az érintett területet feltárják, majd ezt követően eltávolítják a gyulladásos szöveteket.
A műtétet követően a feltárt területbe egy csövet helyeznek, melyen 8-10 napig antibiotikus oldatot áramoltatnak keresztül.

Újabb eljárás az antibiotikus lánc alkalmazása. Ennek lényege, hogy az üregbe egy olyan 30-60 antibiotikumos golyóból álló sodort láncot helyeznek, mely folyamatosan bocsátja ki a hatóanyagot. Ezt a láncot 2-3 hét után távolítják el. A kitakarított üreg helyét a gyulladás megszűnését követően vagy izomlebennyel, vagy saját csont-beültetéssel töltik ki.

Brodie-tályog

A Brodie-tályog csekély tüneteket okozó, jellegzetes elhelyezkedésű csontvelőgyulladás. Az akut és krónikus csontvelőgyulladással ellentétben nem a csontok középső részében, hanem azok végeiben az ízületek közelében alakul ki a gyulladás.

A megbetegedés az érintett rész kisfokú duzzanatával, nyomásérzékenységével jár. Jellemző rá a húzó jellegű fájdalom. A szomszédos ízület általában megduzzad és benne folyadék jelenik meg. Jellegzetes röntgenképet ad, a laboratóriumi leletek (gyulladásos paraméterek) viszont ritkán kórosak.

A Brodie-tályog kezelése sebészi úton történik, az üreg feltárása után annak teljes kitisztítása a feladat. Ezt követően a végleges gyógyulás érdekében antibiotikumos kezelés szükséges.

(WEBBeteg)

Kapcsolódó címkék

műtét