szívátültetés
#Betegségek

A tini, aki 118 napig élt szív nélkül - Fotóval

2010.05.13.
1 perces olvasási idő

Egy amerikai tini majdnem négy hónapig élt szív nélkül, úgy, hogy a szükséges szívátültetésig mesterséges vér-pumpáló készülék tartotta életben.

Az orvosok már korábbról ismertek egy németországi esetet, ahol egy felnőttet sikerült 9 hónapig életben tartani hasonló módszerrel, ám ez az első eset, hogy egy tini élt ilyen hosszú ideig szív nélkül.

A beteg, a Dél-Karolinai D’Zhana Simmons elmondása szerint meglehetősen félelmetes volt a vérpumpával élni, hiszen sosem tudhatta, hogy mikor hibásodik meg a szerkezet. „Úgy éreztem, mintha nem is léteznék igazából, csak ott voltam, szív nélkül.”

A 14 éves lány dilatatív cardiomyopathiában szenvedett, mely egy olyan állapot, mikor a szív elgyengül, és nem képes hatékonyan pumpálni a vért. Volt egy szívátültetése, ám az új szív nem működött megfelelően, ezért el kellett távolítani. Két szívpumpát ültettek a helyére, melyek biztosították a megfelelő véráramlást, míg számos betegséggel küzdött és újra visszanyerte az erejét, és új szívet kaphatott. Az így eltelt 118 nap alatt Simmons mobil volt, ám továbbra is kórházi kezelésre szorult.

Az eset azért is szenzációs, mert a mesterséges szív alkalmazásakor általában a szív is a mellkasban marad, s így akár egy évig is sikerül a beteget életben tartani.

Simmons esete az első olyan, mikor szív nélkül élt ilyen sokáig egy tini, annak ellenére, hogy a szívátültetés másnapján veseátültetésen is átesett. Az orvosok azonban azt is kiemelték, hogy 12-13 év múlva valószínűleg új szívre lesz szüksége.

(reuters)