véradás
#Betegségek

Adj vért! De miért is fontos a fiatalok véradása?

2012.06.11.
2 perces olvasási idő

Gondolkodtál már azon, hogy te is szeretnél segíteni, de nem tudod, hogy hová fordulj, mire figyelj? Segítünk néhány hasznos információval.

A véradók 60-65 éves korukig adhatnak vért, ezért fontos, hogy mindig legyenek újabb vállalkozó véradók. A Magyar Vöröskereszt különös hangsúlyt helyez a fiatalok toborzására, hol máshol, mint a második otthonukban, az iskolában, az egyetemen, valamint a nyári fesztiválokon.

Hat évvel ezelőtt kezdeményezte a szervezet az Országos Felsőoktatási Véradóversenyt, azzal a céllal, hogy minél több fiatal ismerje fel a véradás ügyének fontosságát, és ha lehet, véradóként élje át a társadalmi felelősségvállalás egyik legszebb és legfontosabb formáját - mondta a KamaszPanasznak Major János, a Magyar Vöröskereszt véradásszervezés országos szakmai vezetője.

Az idei játékos és igen hasznos véradóverseny rendkívül jó eredménnyel zárult: 38 intézmény nevezett a nemes megmérettetésre, közel 13 ezer nappali tagozatos hallgató nyújtotta segítő karját, egynegyedük első alkalommal adott vért. Az ünnepélyes eredményhirdetés június 14-én, a Véradók Világnapján lesz Szolnokon. Az első helyezett a nagy egyetemek között a Corvinus lett, a második helyre a Pécsi Tudományegyetem, a harmadikra pedig a Szent István Egyetem került.

Mire figyeljünk?

Fotó: Magyar Vöröskereszt Minden 18. életévét betöltött, egészséges fiatal adhat vért. A minimum 50 kg minden esetben érvényes. A véradásra vigyétek magatokkal a TAJ kártyát, a személyi igazolványt és a lakcímkártyát. A véradás alapvető kritériumairól itt olvashatsz.

Major János megosztott még velünk néhány hasznos információt. Az első és egyben legfontosabb, hogy ne éhgyomorra érkezz, ez nem laborvizsgálat. Fontos, hogy véradás előtt normálisan étkez, valamint ügyelj a megfelelő folyadékbevitelre. A folyadékfogyasztás a véradást követően is nagyon fontos, ezért is kapnak ásványvizet a véradók, akiknek nagyon fontos a pihenés, megterhelő lehet a fiatal szervezet számára a vérveszteség.

A nők évente négyszer, a férfiak évente ötször adhatnak vért, két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie. Aki fél a véradástól, de szeretne segíteni, próbáljon meg arra koncentrálni, hogy vérével három beteg embertársának segíthet. Egy véradótól összegyűjtött teljes vérből készítményeket állítanak elő. Egy centrifugálási eljárással választják szét az egyes vérkomponensekre: a vörösvérsejt koncentrátum 35 napig érvényes transzfúzióra, a trombocita, azaz vérlemezke koncentrátum 5 napig használható fel, a folyékony plazma-készítmény pedig akár egy évig is tárolható.

Hasznos lehet számodra is a véradás, hiszen elvégeznek többféle vizsgálatot, így megtudhatod, melyik vércsoportba tartozol, van-e valamilyen fertőző betegséged. Néhány eredményre azonban várnod kell pár napot, nem azonnal tájékoztatnak. A részletekről érdeklődj a helyszínen, ahol elmondják azt is, hogy mit ihatsz és hogy dohányozhatsz-e a véradás előtt, vagy például adakozhatsz-e egyáltalán, ha friss tetoválásod van.

Véradás a koncertek között?

A szabadságolások és a nagy meleg miatt a nyári hónapokban csökken a véradók száma. A betegségek, balesetek azonban nem mennek szabadságra. Ilyenkor a vérkészletek is nagyobb ingadozást mutathatnak, ezért a Magyar Vöröskereszt a hétköznapok mellett, a hétvégéken is várja a véradókat a nagyobb városi rendezvényeken és fesztiválokon, így többek közt az EFOTt-on, a VOLT Fesztiválon és a Művészetek Völgyében. A www.veradas.hu és a http://www.facebook.com/onkentes.veradas oldalakon mindig megtalálhatók az aktuális helyszínek és időpontok.

Kíváncsiak voltunk, hogyan történik a fesztiválon, például az EFOTT-on való véradás, erről kérdeztük Maszlavér Gábor fesztiváligazgatót. "Olyan értékeket képvisel a Magyar Vöröskereszt az egész társadalom, és ezáltal a fiatalok számára, amelyek jó hatással vannak rájuk. Egyfajta példamutatásról is beszélhetünk, egy fesztiválon pedig ezt tudjuk közelebb hozni hozzájuk. A szervezet munkatársai és önkéntesei a balesetek ellátásában is segítenek, valamint egyéb tanácsadással is várják azokat a fesztiválozókat, akik betérnek a szervezet sátrába."

Tavaly Szolnok városában sátorozott le a fesztivál, a Magyar Vöröskereszt egy napra vonult ki, közel 40 fiatal adott vért, ami egyetlen napra nézve nagyon szép teljesítmény, nem beszélve arról, hogy ők lehetnek a jövő rendszeres véradói. Maszlavér Gábor abban bízik, hogy ennél a számnál jóval több rendszeres véradót is nyerünk a cél érdekében, ugyanis egy-egy ilyen alkalom arra is jó, hogy megfelelő tájékoztatást nyújtsunk, eloszlassuk a tévhiteteket.

(Szerző: T.A., újságíró)