betegség
#Betegségek

Hogyan éld túl a kórházat?

2009.11.02.
2 perces olvasási idő

Cikkünk első részében bepillantást nyerhettél a kórházba érkezés után várható eseményekről, a Téged körülvevő kórházi alkalmazottakról. Lássuk mi várható ezek után!

Az egészségügyi tesztek

A legtöbb egészségügyi teszt fájdalom-mentesebb, mint egy 10 kérdéses zenei kvíz. Ha a nővér megkér, hogy vizelj egy kis üvegcsébe, ne lepődj meg! A vizeletedben található esetleges baktériumokat szűrik ki, és megnézik, hogy a vizelet egyéb alkotói megfelelő mennyiségben vannak-e jelen.

Vehetnek tőled vért is, ez nem fáj jobban, mint egy szúnyogcsípés. Ekkor a véred összetételét nézik meg, és ebből következtethetnek egyes betegségekre. De ezek csak a leggyakrabban előforduló tesztek. Nem kell megijedni! Legyen szó bármilyen tesztről, tartsd mindig szem előtt, hogy ez a te egészségedet szolgálja!

Néhány teszt alkalmával különféle képeket készítenek a testedről. Az egyik legelterjedtebb ilyen teszt a röntgen. Ez alatt a tested adott részére röntgensugarakat bocsájtanak majd, mint egy fénykép megnézik a csontjaidat és egyéb testrészeidet, hogy nem valamiféle elváltozás történt-e!

További képekkel összefüggő tesztek:

• CT: Tulajdonképpen ez egy speciális röntgen. Számítógéppel összekötve próbálnak 3 dimenziós képet alkotni az egyes testrészeidről. Különösen a belső szerveknél használják.

• Ultrahang: Az ultrahang a hang hullámait felhasználva alkot képet a belső szervekről és annak elváltozásairól, például a májról vagy a veséről. Az ultrahangot használják egyébként a terhes nőknél is, hogy folyamatosan nyomon tudják követni a baba állapotát.

• Echó-kardiogram: Speciális ultrahang, mely kifejezetten a szívet vizsgálja.

• MRI: Az MRI során a mágneses és radio-hullámokkal alkotnak pontos képet a szerveidről. Ezt a mérhetetlenül pontos eljárást alkalmazzák például az agy vizsgálatánál. De legtöbbször sportsérülésekkor használják, hogy megállapítsák az izmok vagy a szalagok károsodtak-e.

Hosszabb tartózkodás

Néhány fiatalnak krónikus betegségei, sérülései vannak, amik miatt a kórházban kell maradniuk hetekre, hónapokra, vagy még tovább. Ez sajnos azt jelenti, hogy az iskola, a barátok és az egyéb elfoglaltságok mind háttérbe kell hogy szoruljanak a kezelések miatt. De ez nem azt jelenteni, hogy innentől az egész életedet kidobhatod a szemeteskukába.

A tini és gyermekkórházak nagy részében vannak osztályok, melyek kifejezetten a páciensek számára vannak létrehozva. Ezeken a kórházi iskolákon keresztül te igazolni tudod eredményeidet, és így nem maradsz le az anyaggal se. Ez azonban csak tartós kórházi kezelés során érhető el, és sajnos Magyarországon csak kevés kórházban.

Azonban ahol elérhető, ugyanúgy kapsz házi feladatot, és a tanárokat, az órákat és egyéb eszközöket a kórház ezen iskolai részlege biztosítja. Ráadásul segítenek a visszailleszkedésben is, mikor az orvos azt mondja, hogy visszatérhetsz.

Amellett, hogy az orvosok és a szüleid mindent megtesznek, hogy segítsenek, néha szomorúnak és magányosnak érezheted magad. Azok a tinik, akik huzamosabb időt töltenek a kórházakban sokszor letörtek, frusztráltak, dühösek, és sokszor teljes mértékben érthetetlenek.

Egyike a legnehezebb dolgoknak a kórházban tartózkodáskor, hogy az ember kimarad a szociális tevékenységekből, és a barátait se láthatja olyan gyakran. Még akkor is, ha beszélhet velük telefonon, interneten, levelezhetnek, vagy egyéb módját találhatják meg a kommunikációnak. De sajnos ez sem helyettesíti a személyes kontaktust.

És a végére pár „túlélő” stratégia:

• Érezzétek jól magatokat: Barátaid egy része talán nem igazán tudja, hogy mit tegyen. Hogy jó-e ha meglátogat, vagy nem. Hogy szeretnéd, ha ő betegen látna vagy sem. Ezért hívd meg őket te! Kártyázzatok, dvd-zetek, vagy csak szimplán beszélgessetek. És, talán egy pizzát is be tudnak neked csempészni!

• Köss új barátságokat: Kérdezd meg a fiatalok életével foglalkozó specialistát, hogy hol vannak olyan honlapok, és chatek, ahol veled hasonlóakkal tudsz beszélgetni.

• Próbáld ki a tini szobát: A legtöbb gyermek és tini kórházban van egy tini szoba tele magazinokkal, dvd-filmekkel, videojátékokkal, és zenékkel. Menj be és érezd jól magad!

• Fejezd ki önmagad: Rajzolj, írj, hallgass zenét, vagy csak beszélgess! Mindenkinek kell valami, hogy jól érezze magát, és levezesse a stresszt! Találd meg ezt a valamit és űzd minden nap!

Nos, remélem, hogy segítettem, és ezek után nem lesz elviselhetetlen a kórházi lét, ha már oda kerültök!

(Cs. B.)