rák
#Betegségek

Megelőzhető a rákos megbetegedés?

2015.11.29.
2 perces olvasási idő

Nincs biztos módja a betegség megelőzésének, de szakértők szerint a rákos megbetegedések 40%-a kivédhető, ha odafigyelsz az egészséges életmódra és táplálkozásra, illetve a testi-lelki egészségedre.

Ami kerülendő

Dohányzás

Megelőzhető a rákos megbetegedés?A dohányzás szinte minden szervet károsít, és körülbelül 30%-kal növeli a rákos megbetegedés esélyét. A cigaretta, szivar, pipa, stb. mind nagyon károsak, és a passzív dohányzás veszélye sem elhanyagolható! Próbálj meg leszokni, illetve minél jobban elszigetelődni a dohányfüsttől. A KamaszPanasz oldalán számos ehhez kapcsolódó cikket találsz, és szakértőink is szívesen segítenek neked.

Alkohol

Néhányan azt gondolják, hogy egyes szeszeditalok 'biztonságosabbak', mint mások. Ám ez nem teljesen igaz, az etanol minden alkoholos italban megtalálható. A lényeg nem magában az alkohol milyenségében, hanem elsősorban a mennyiségében van. A rendszeres és mértéktelen alkoholfogyasztás nagy veszéllyel jár, és fokozza a rák kialakulásának kockázatát.

Próbálj meg mértékkel fogyasztani, férfiaknál maximum 2, nőknél 1 pohár a napi ajánlott italmennyiség.

Dohányzás és ivás

A halálos kombináció. A szervezetedre nézve színtiszta méreg, minden egyes szervet károsít a testedben, főképp fiatalabb korban!

UV sugárzás és napozás

Csökkentheted a bőrrák veszélyét, ha:

  • Délelőtt 10 és délután 4 óra között nem tartózkodsz közvetlenül, és tartósan a napon.
  • Kalap, szemüveg, megfelelő felsőruházat és krémek használatával véded a tested.
  • A naptejed legalább 15 faktoros.
  • Nem használsz önbarnító spray-ket, és kerülöd a szoláriumot.

Amire figyelj

Étrend

Tudományosan bizonyított, hogy kisebb a rák kockázata azoknál az embereknél, akik:

  • Sok friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak
  • A teljes kiőrlésű termékeket választják
  • Elhagyják a feldolgozott hústermékeket (pl. hamburger, hot-dog, stb )
  • Csökkentik a cukor- és sófogyasztást
  • Limitálják az alkoholbevitelt

Egészséges testsúly

Az elhízás és a tartós túlsúly nemcsak a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát növeli, de számos ráktípusnál (pl. emlő-, nyelőcső-, vékonybél- és vastagbélrák) is komoly rizikófaktor. Kiegyensúlyozott étrenddel és rendszeres testmozgással elérhető és megtartható az ideális testsúly.

Rendszeres testmozgás

A rendszeres testmozgás (min. 30 perc naponta) segít megőrizni az ideális testsúlyt, így csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Válaszd lift helyett a lépcsőt, sétálj, biciklizz a suliba vagy csak szállj le egy megállóval hamarabb a buszról, hogy a hátralévő utat gyalog tedd meg!

Rendszeres szűrővizsgálat

Ne feledd, a megelőzés mellett igen fontos a betegség időben történő diagnosztizálása. Ezért mindenképpen járj el rendszeresen szűrővizsgálatra (pl. nőgyógyászhoz, tüdőszűrőre, bőrgyógyászhoz), illetve azonnal keresd fel az orvost, ha csomót, rendellenes anyajegyet vagy vérzést, megmagyarázhatatlan hirtelen testsúlycsökkenést vagy bélműködés-változást tapasztalsz!

(Gy. R. - cancer.org, Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)