méhnyakrák
#Testi problémák

Méhnyakrák: a HPV vírus legveszélyesebb szövődménye

2010.02.16.
1 perces olvasási idő

A legveszélyesebb szövődménye a HPV-fertőzésnek a méhnyakrák, gondolom, ezzel tisztában vagy. Érdemes elgondolkodni, hogy egy-egy futó kaland, egy-egy kevésbé megbízható partner megéri-e azt a kockázatot, hogy évek, évtizedek múlva a méhnyakrák diagnózisával kelljen szembenézned.

A méhnyakrák napjainkban is a gyakori halálokok között szerepel. Magyaroroszágon évente körülbelül 1300 új esetet fedeznek fel, amely jelentős hányada ekkor már előrehaladott, gyógyíthatatlan stádiumban van. Magyarországon a betegség előfordulásának gyakorisága meghaladja az európai átlagot. A méhnyakrák elsősorban a fiatal, 30-45 éves nők betegsége, a megbetegedés másik csúcsa 60 év körül van.

A méhnyakrák kórokozója

A méhnyakrák a humán papillomavírus -HPV- fertőzéssel hozható összefüggésbe. A vírus csak a hámszövettel borított felszínekhez képes kapcsolódni (bőr, nyálkahártya), és ezeken a helyeken okoz különböző megbetegedéseket. Leggyakrabban a bőrön, a végbél és a nemi szervek tájékán, a szájüregben, a gégén és a nyelőcsőben. Az elváltozások az apró, alig észrevehető szemölcsöktől a gyorsan növekvő rosszindulatú daganatokig terjednek. Eddig több mint 120 fajta HPV-t azonosítottak. A gyakorlatban kis és nagy kockázatú HPV-ket szokás elkülöníteni. A nagy kockázatú HPV- k közül a 16, 18, 31, 33 és a 45 típusok a legismertebbek, melyeknek meghatározó szerepük van a méhnyakrákok keletkezésében.

A méhnyakrák kialakulása

A szexuális együttlét során fellépő hámsérüléseken keresztül a vírus bejut a hámsejtekbe. Ezt követően beépül a sejt DNS-ébe. A HPV-fertőzés nem minden esetben vezet méhnyakrák kialakulásához, a fertőzés az esetek 80%-ában átmeneti, mert az immunrendszer a fertőzött sejteket eliminálja. 20%-ban azonban a fertőzés tartóssá válik, és daganat fejlődik ki.

A tünetek általában csak az előrehaladott, már nem gyógyítható elváltozásoknál jelentkeznek. A méhnyakrák leggyakoribb tünete a bővebb hüvelyi folyás, valamint a szexuális együttlét után jelentkező vérzés.

A méhnyakrák korai felismerése jelentősen javítja az eset kimenetelét, ezért javasolt a rendszeres évenkénti rákszűréses vizsgálatra eljárnod. 100%-ban az óvszer sem véd meg, ezért mindig válogasd meg partneredet, ne menj bele alkalmi kapcsolatokba, és ha bármilyen elváltozást tapasztalsz partnereden, hanyagold a nemi életet az orvosi vizsgálatig és a gyógyulásig. Vigyázz! Még az orális szex is veszélyes lehet, ha partnered HPV-vel fertőzött!

(KamaszPanasz - Dr. Csuth Ágnes családorvos)