hpv
#Betegségek

Hogyan védekezz a méhnyakrákért felelős HPV-vírus ellen?

2014.06.30.
2 perces olvasási idő

Bár a méhnyakrákért felős HPV-fertőzések 90 százalékával a szervezet általában két éven belül megbirkózik, a maradék 10 százalék komoly veszély forrása lehet. A védőoltás azonban bárki számára elérhető. Aki kéri, három oltással szinte teljes védettséget kaphat a méhnyakrák kialakulásáért felelős HPV-vírus ellen.

Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a rosszindulatú daganatok legalább 20 százalékát vírusok okozzák. A HPV, azaz a humán papillóma vírus egyike ezeknek, a méhnyakrákok döntő többségének kialakulásáért felelőssé tehető. A fiatal lányok sokkal fogékonyabbak a HPV-re, a fertőzés legnagyobb gyakorisággal a 25 év alatt fordul elő. A HPV-fertőzés jelenleg nem gyógyítható, védekezni azonban lehet ellene!

A megelőzés legjobb módja: a védőoltás

Felelősségteljes döntés– Még szűz vagyok, de már nagyon foglalkoztat a dolog, már azt is tudom, hogy kivel szeretnék először lefeküdni. Sokszor elképzeltem, hogy milyen lesz az első alkalom, ahol a védekezésnek ugyanolyan fontos szerepet szánok, mint a szerelemnek. Felelősségteljes kamasznak tartom magam, s szeretnék egészséges felnőtt lenni. 15 éves voltam, amikor anyu előállt azzal az ötlettel, hogy oltassunk be a vírus ellen, és én azonnal igent mondtam! Az a három apró szúrás megéri, hogy egy gonddal kevesebb legyen a vállamon azon az egyébként is kritikus éjszakán – mesélte a KamaszPanasz.hu-nak Csilla, aki egy éve kapta meg a HPV-vírus elleni oltást.

– Bár a lányom még nem él szexuális életet, tudom, hogy ez előbb-utóbb be fog következni, s addigra szeretném a lehető legjobban felkészíteni, hogy a szex egy szeretetteljes, örömteli dolog legyen számára, ne egy betegségekkel és félelmekkel teli része az életének. Az óvszer használatára már megtanítottam, és az iskolában is sokat hallott róla, de úgy gondoltam, hogy megéri az oltásba is belevágnunk, hogy a kockázatokat a lehető legkisebbre csökkentsük – mesélte Csilla édesanyja, Katalin, aki saját nőgyógyászától kért segítséget lánya beoltatásában.

Előző cikkünkben szó volt arról, hogy milyen veszélyes és agresszív vírus is a HPV, vagyis a humán papillóma vírus, ami a méhnyakrákok 99,7, és a hímvessző daganatok 50 százalékáért felelős, s szexuális úton terjed. A riogatás mellett azonban van egy sokkal fontosabb kérdés is: a betegség nem gyógyítható, viszont megelőzhető.

Hogyan előzheted meg te is a méhnyakrák kialakulását?

Sajnos a HPV-nek igazi gyógyszere nincs. Ha már kialakult a fertőzés, csak a tüneteket lehet enyhíteni, illetve megszüntetni. Bár a HPV-fertőzések 90 százalékával a szervezet általában két éven belül megbirkózik, a maradék 10 százalék komoly veszély forrása lehet. A védőoltás azonban bárki számára elérhető. Oltatni – vagyis a felelős szexuális életen gondolkodni – pedig nem ciki, hanem dicsőség, hiszen ha te be vagy oltva, későbbi partnereidet is megkímélheted ettől a csúnya fertőzéstől, s akár a haláltól is.

– Kétféle védőoltás van jelenleg jelen a magyar piacon. Az egyik a HPV 16-os és 18-as típusa ellen ad védettséget, amelyek a méhnyakrák, és az azt megelőző elváltozások ellen nyújt védettséget. 10 éves kortól adható. A másik vakcina a HPV 6, 11, 16 és 18-as típusa ellen is kialakítja a védettséget. Ez a méhnyakrákon kívül a nemi szervi szemölcsök ellen is felveszi a harcot egészen 9 éves kortól – magyarázta dr. Hadnagy János, nőgyógyász szakorvos, hozzátéve: mindkét vakcina esetében háromszori oltás szükséges fél éven belül ahhoz, hogy kialakuljon a védettség.

– Legjobb még a szexuális élet megkezdése előtt beadatni az oltást, fiúknak és lányoknak is, hogy mire arra kerül a sor, már ne kelljen a megfertőződéstől tartani. A nemi élet megkezdése előtti oltás közel 100 százalékos védettséget biztosít a védőoltásban levő HPV-típusok okozta rákos és jóindulatú megbetegedések ellen – hangsúlyozta a szakértő.

A vakcináció, vagyis az oltás mellett azonban a rendszeres méhnyakrákszűrés változatlanul javasolt! Ahhoz pedig, hogy biztosan elkerüld a rák kockázatát, csökkentsd az életmóddal együtt járó kockázati tényezőket, mint a dohányzás, vagy a gyakori partnercsere.

Hogyan juthatsz hozzá a védőoltáshoz?

A védőoltás nem ingyenes – szurinként közel 30 ezer forintba kerül. Az interneten azonban számos akció fellelhető, agy akár fél áron is megszerezheted a vakcinát. A védőoltást a háziorvos és a nőgyógyász is fel tudja írni, így náluk is érdeklődhetsz, de tanáraid és szüleid is segíthetnek.

(Szerző: Kósa-Boda Veronika, újságíró)