Főoldal / BETEGSÉGEK / Vakcina a nemi szervi szemölcsök és a méhnyakrák ellen
  2010-12-22

Vakcina a nemi szervi szemölcsök és a méhnyakrák ellen

A human papilloma vírus (HPV), ami az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség, szemölcsöket eredményez a nemi szerveken.

- hirdetések -

A HPV fertőzés a méhnyakban is problémákat okozhat, (a méh bejárata a hüvely közepén található) ami méhnyakrákhoz vezethet. Néha más nemi szervi területeken is (a hüvelyben vagy a szeméremtestben) problémát indukálhat, ami később rákhoz vezet.

Szexuális érintkezés során, beleértve a vaginális, orális és anális szexet is, a fiúk és a lányok egyaránt elkaphatják a HPV-t. A legtöbb HPV fertőzött ember nincs ezzel tisztában, mivel nincsenek tünetei. Nem mindig lesznek ugyanis szemölcsök a nemi szerveken, de attól még a vírus a szervezetükben van, és a fertőzést másoknak is átadhatják.
 
Mivel a HPV komoly problémákat okozhat, a védőoltás fontos lépés a fertőzés megelőzésében és a HPV terjedésével szembeni védekezésben. Már Magyarországon is kaphatók az EU által elismert oltóanyagok.

Hogyan működik?

A jelentések szerint a vakcina a 9 és 16 év közötti fiúk és lányok számára biztonságos, az oltást 3 injekcióban adják be egy 6 hónapos időszakban.
 
Az oltás nem jelent védelmet azok számára, akik korábban már HPV fertőzöttek voltak, tehát mielőtt be lettek volna oltva. Úgyhogy a leghatékonyabb mód, hogy segítsen a megelőzésben, ha az első szeretkezés előtt adják be az injekciókat. Az oltás nem véd a HPV mindegyik változatával szemben, de fontos azok számára, akik már szexuális életet élnek.
 
Az egyetlen mód, hogy teljesen biztos legyél benne, hogy megelőzted a HPV fertőzéseket és más nemi úton terjedő betegségeket, ha nem élsz szexuális életet (absztinenciának nevezik). Azok számára, akik szeretkeznek, az óvszer némi védelmet jelenthet, ám ez sem tudja teljes mértékben megakadályozni a fertőzéseket, mert a szemölcs a kondommal fedett részeken kívül is megjelenhet (a szemölcsök nem mindig tisztán kivehetők), és az óvszer el is szakadhat.
 
A HPV védőoltás nem helyettesíti az óvszer használatát a többi nemi úton terjedő betegség megelőzésével szemben.
 
A fogamzásgátló (spermicid) habok, krémek és zselék sem védenek bizonyítottan a HPV vagy a nemi szervi szemölcsök ellen. Ha kérdéseid vannak a védőoltással kapcsolatban, vagy aggódsz a nemi úton terjedő betegségek miatt, konzultálj az orvosoddal, vagy kérdezd orvos szakértőnket!

Mellékhatások

A HPV védőoltás mellékhatásainak legtöbbje enyhe, például duzzanat vagy fájdalom a szúrás helyén, vagy szédülés az oltás beadása után. Mint más vakcinák esetében, itt is van egy kis esély az allergiás reakciókra.