fertőzés
#Testi problémák

Intim fertőzés? Tégy ellene!

2014.11.22.
2 perces olvasási idő

Kellemetlenek, sokszor kínosak lehetnek az intim fertőzések, amelyek egy részének okát és kezelését dr. Demjén László, az Oxygen Nőgyógyászat szakembere világította meg.

Gombás fertőzések

Tünetek: viszketés, érzékenység, valamint sűrű, fehér, szagtalan folyás utalhat a gombás fertőzésre, amely, ha átterjed a húgycsőre és a húgyhólyagra, gyakrabban kell vizelni, és a vizelést csípő érzés is kísérheti. Ilyenkor a kórokozó leggyakrabban a Candida gomba, amely normál körülmények között is megtalálható a szervezetben. Néha azonban betegségeket okozhat, különösen terhesség, cukorbetegség, antibiotikum- vagy szteroid-kezelés, illetve túlzott édességfogyasztás esetén.

A férfiaknál gyakran tünetmentesen meglévő fertőzés szexuális élet útján is tovább kerülhet, ezért a partnereket együtt kell kezelni, hogy az újrafertőződést megakadályozhassuk. Bár a nyílt vízi strandok esetenként kevésbé tűnnek higiénikusnak, a meleg vizű medencékben könnyebb összeszedni fertőzést. Fontos, hogy tisztálkodjunk fürdőzés előtt!

Mit lehet tenni?

A gombára hajlamos nőknél az orvos által felírt gyógyszerek mellett fontos lehet a szénhidrát bevitel (főként édesség) visszaszorítása az étrendben. Érdemes kerülni a műszálas fehérneműt és a vízből kilépve lecserélni a vizes fürdőruhát.

Intim fertőzés? Tégy ellene!Hólyaggyulladás

A nők nagy része élete során legalább egyszer átesik az ún. „felfázáson”. Ezt a betegséget helytelen elnevezése ellenére a hólyagba bejutott kórokozók okozzák, amelyek jórészt a vizekben élnek. Jellemző tünet lehet a rendszeres, görcsös vizelési inger, vizelet nélkül, illetve erős, égő fájdalommal járó pár csepp vizelet. Ha a fertőzés nem csak a hólyagtájra korlátozódik, hanem felszálló gyulladásként a vesét is érinti, úgy láz, nagyfokú elesettség is súlyosbíthatja a helyzetet.

Aki már volt „felfázva”, számíthat rá, hogy ez máskor is jelentkezik. Különösen igaz ez, ha fennállnak a rizikótényezők: nőknél a különböző eredetű nőgyógyászati, kismedencei gyulladások, esetleg hormonális tényezők (fogamzásgátlók szedése, menopauza időszaka). Mindkét nem esetében növeli a kockázatot a gyakori partnerváltás, esetleg alkalmi szexuális kapcsolat óvszerhasználat nélkül.

Mit lehet tenni?

A szükséges antibiotikumos kezelés mellett a legfontosabb terápia a bő folyadékfelvétel, ugyanis így hígul a vizelet és ilyen módon csökken a baktériumok koncentrációja. Jó hatású lehet a csalán- és a cickafarkfű tea is.

Chlamydia

Ez a fertőzés nem kizárólag szexuális aktus során terjed, bár ez a legnagyobb kockázatot jelentő forrás – ide értve az orális szexet és a közösen használt szexuális segédeszközöket is. Azonban egy fertőzött anya szülőútjain áthaladva az újszülött is megfertőződhet. Nem kell tartani azonban a fertőződéstől csókolózás, evőeszköz-, vécéhasználat és úszás során. Mivel nemi úton terjedő vírusról van szó, a leghatékonyabb megelőzés a védekezés- az aktus teljes tartama alatt. A tévhitekkel szemben a gyakori hüvelyöblítés nem tesz jót, hiszen kimossa az egészséges baktériumflórát is. Leginkább azonban a monogám kapcsolatok csökkentik a fertőződés veszélyét.

Mit lehet tenni ellene?

Az aktus előtti intim tisztálkodással gyakran az ellenkező hatást érjük el, mint szeretnénk. Ilyenkor a felázott bőrön, az apró nyálkahártya-sérüléseken sokkal könnyebb átjutnak a kórokozók. Tehát hasznosabb utána zuhanyozni - hangsúlyozza dr. Demjén László, az Oxygen Nőgyógyászat szakembere. - A tisztálkodószerek közül a tejsavtartalmú készítmények az ajánlottak, mert ezek a lúgos szappanokkal ellentétben nem károsítják a védőréteget. Hasznos még a bidéhasználat, a tejsavas intim törlőkendők, illetve a probiotikum tartalmú tampon.

www.oxygennogyogyaszat.hu