kézmosás
#Testi problémák

A kézmosási szokások a körülményektől függenek

2011.11.04.
1 perces olvasási idő

A megfelelő minőségű higiéniai felszerelések javítják csak érdemben a kézmosási szokásokat, hajlandóságot − derül ki a svájci CWS-boco magyarországi felméréséből. A vizsgálat első háromnegyed éve alatt a kézmosás, a szappan és törölközőhasználat gyakorisága nagymértékben nőtt az hazai iskolákban a kontrolintézményhez képest.

Gyakoribbá vált a kézmosás, és nőtt a szappan- és törölközőhasználat abban a három vidéki iskolában (Csanytelek, Békéscsaba, Kecskemét), ahol az intézmények hozzáférhetővé tették a diákok számára a megfelelő minőségű higiéniai felszereléseket − közölte az országos, nem reprezentatív felmérés eredményét a CWS-boco Hungary Kft.

A szappan nélküli kézmosások száma a vizsgálat kilenc hónapja alatt egy százalékra csökkent, míg a hagyományos eszközöket használó kontroliskolában ez a szám a tíz százalékot is meghaladja – közölte a magyarországi vállalat kereskedelmi vezetője. Unger Zoltán kiemelte, a kéztörlést is sokkal kevesebben mulasztják el, a jól felszerelt iskolákban ez csupán két százalék, szemben a másik intézmény 18 százalékával. Aki már látott forgalmas közintézményben kitett frottírtörölközőt néhány órával nyitás után, az ezen nem csodálkozik − tette hozzá a vezető.kézmosás

Nőtt a tanulók környezettudatossága is. Az új készülékekkel ellátott iskolákban a diákok 53 százaléka már nem folyatja feleslegesen a vizet kézmosás közben, míg ez a szám a másik intézményben csak 25 százalék. A kísérletben egyetlen alkalommal sem kellett a most kihelyezett modernebb készülékeket javítani vagy pótolni köszönhetően annak, hogy a gyerekek egyrészt megkedvelték, másrészt sajátjukként használják és óvják ezen adagoló berendezéseket.

A kifejezetten közösségi használatra tervezett, megfelelő színvonalú tisztasági eszközök vélhetően nemcsak a diákközösségek higiéniás szokásait javítják, ez a felnőtteknél, közintézményekben és munkahelyeken sem lenne másképp – vélekednek a kísérlet résztvevői. Amennyiben a kézmosás terén fejlődést akar elérni Magyarország, arra nem az emberek beszéddel való ösztönzése az üdvözítő megoldás, hanem a gusztusos és tiszta kéztörlő és szappanadagoló − mutatott rá a szakértő.