fogszabályzó
#Testi problémák

A helyben tartó készülék okozta fájdalom csillapításának lehetőségei

2020.08.15.
3 perces olvasási idő

A fogszabályzó viselése egy hosszú, sokszor fájdalmas időszak. Mindenki csak azt a napot várja, amikor lekerül a fogszabályzó és a szép fogsor marad utána.

Sajnos a teljes fémmentesség nem tart sokáig, mivel a fogszabályzó levétele után még végeláthatatlan ideig helyben tartó készüléket kell viselned. Ezt a helyben tartó készüléket sok esetben az étkezést és a fogmosást leszámítva éjjel-nappal hordanod kell. Miután a fogorvos rábólint, elkezdhetsz hozzászokni a csak éjszakai hordáshoz. Bár úgy tűnhet, hogy ez a fogászati tortúra kegyetlen és igazságtalan meghosszabbítása, valójában ez az egyik legfontosabb lépés a kezelés folyamatában.

A fogat szabályozó készülékek és a kivehető helyben tartó készülékek tanúsága szerint nagyon könnyű a fogakat mozgatni, csak megfelelően irányított nyomás kell hozzá.

Miután a fogszabályzót eltávolítják, a fogak vissza akarnak térni a természetes helyzetükbe. Időbe telik, amíg a csont és alágyrészek hozzáigazodnak az új helyzethez. A helyben tartó készülékeknek az a célja, hogy mindaddig helyben tartsák a fogakat, amíg a szájüreg izmai, lágyrészei is beállnak az új helyzetbe. Az első pár hónapban, egy nap- vagy akár csak néhány óra kihagyás is okozhatja azt, hogy a fogak elkezdenek visszarendeződni. Amint ez megtörténik, a készülék ismételt betételénél azt szorosnak érezheted vagy akár fájdalom is felléphet.

Erősen ajánlott éjjel-nappal hordani a helyben tartó készüléket az utasításoknak megfelelően, mégis olykor előfordulhat, hogy ez lehetetlenség. Ha elvesztetted a készüléked vagy megsérült vagy egyéb okból nem tudtad hordani, a kihagyás után újra betéve valószínűleg fájdalmat fogsz érezni. Ez a fájdalom néhány perctől néhány napig is eltarthat, attól függően, hogy mekkora fogelmozdulás történt. Bár biztos lehetsz benne, hogy a fogak ismételt helyükre kerülésével a fájdalom is megszűnik, bizonyára szeretnél ez idő alatt is néhány fájdalomcsillapító technikát bevetni. A fájdalom ellen az alábbiak javasoltak:

Gyógyszerek

A recept nélküli fájdalomcsillapítók, mint például az acetaminofen vagy az ibuprofen, segíthet a tompa fájdalom megszüntetésében. Ha több nap kihagyás után újra elkezded viselni a helyben tartó készülékét, segíthet, ha a készülék betevése előtt fél-, egy órával beveszel egy adag fájdalomcsillapítót, hogy az elkerülhetetlen fájdalmat egyből átugorhasd.

Vannak helyileg ható fájdalomcsillapítók is, amelyek az íny és a fogfájás enyhítésére szolgálnak, hatásuk több órán át érezhető. Egyszerűen csak kenj egy keveset az ínyedre és a fogadra, majd érezni fogod a zsibbadást. Ez nem fog sokáig tartani, de hasznos lehet a kényelmetlenségek elkerülésére, evés vagy alvás közben.

„ Az Ibuprofen különösen is hatásos fog eredetű fájdalom esetén, köszönhetően a gyulladás-csökkentő tulajdonságának. Az Ibuprofen segít korlátozni a gyulladást, amely természetes velejárója, a fogak, a csont és az íny nyomás alá helyezésének.

Diéta

Amennyiben bármilyen, a helyben tartó készülék által okozott fájdalmat tapasztalsz, vagy készülsz újra helyben tartó készüléket hordani, figyelj oda, hogy mit eszel! Hagyd ki a ropogós, ragadós és kemény ételeket, próbálj helyette lágyabb ételeket enni. Ne is rágózz, mert ez kifáraszthatja az állkapcsod, növelve így a kellemetlenséget.

A legjobb, ha az első néhány napon óvatosan étkezel, és főként leveseket, joghurtokat és puha ételeket, úgymint banánt és burgonyapürét fogyasztasz.

Jég

Amint beállt a fájdalom, megpróbálhatod enyhíteni azt hideg borogatással. Jégzacskót lehet alkalmazni a száj külső részén, vagy szopogathatsz is jégkockát. A hideg ételek is segíthetnek a fájdalom enyhítésében, mint például a fagylalt, vagy nyalóka. Amennyiben fogaid nem érzékenyek a hidegre, rengeteg lehetőség adott. Próbáld ki, hogy jéghideg vizet kortyolgatsz egész nap, vagy szopogathatsz fagyasztott szőlőt vagy áfonyát.

Sós víz

A sós vízzel való öblítés az egyik legnépszerűbb és leggyakrabban ajánlott orvosság a szájüregi fájdalom minden formájára. Bár csak két összetevőt tartalmaz, körülbelül egy evőkanál sót, amelyet egy pohár meleg vízben oldunk fel, ez a keverék számos előnnyel jár.

A sós víz olyan természetes fertőtlenítőszer, amely a gyulladáscsökkentő is. A gyulladás csökkentése elősegíti a gyógyulást, és megnyugtatja az íny fájdalmas duzzanatát. Csaknem minden háztartásban van konyhasó, ezért külön befektetést sem igényel.

A sós vizes öblögetés napi 2-3-szor ajánlott. Ennek a házi gyógymódnak nagy előnye, hogy bármilyen más fájdalomcsillapítóval is alkalmazható, mindenféle káros mellékhatás nélkül.

Illóolajok

A szegfűszeg és a borsmenta olaj egyaránt jól ismert zsibbadást előidéző szerek, amelyek szintén csökkenthetik a gyulladást. Ezen kívül a szegfűszeg olaj természetes antiszeptikum is. Mindegyik alkalmas arra, hogy feloldva belőlük néhány cseppet szezámmag-, napraforgó- vagy kókusz olajban, segítsen a fájdalom enyhítésében. Alternatív megoldásként megpróbálhatsz egy pár csepp illóolajat vizes pohárba helyezni és szájvízként használni.

Ezen házi gyógymódok többsége egymással káros mellékhatás nélkül kombinálható. Ha már csak éjjel kell a helyben tartó készülékét viselned és fájdalmat érzel a viselése közben, akkor érdemes 1-2 hónapig újra egész nap viselned. Ha hetek óta hordod napközben is és még mindig jelentős fájdalmat tapasztalsz, érdemes meglátogatnod a fogorvosod, hogy megbizonyosodjon róla, hogy minden rendben van-e. A helyben tartó készüléket közvetlenül a fogszabályzó levétele után készült foglenyomatról mintázták, de mindig adódhatnak gyártási hibák.

(KamaszPanasz - emergencydentistsusa.com S.F., fordító, Lektorálta: Dr. Gosztonyi Julianna)