fogápolás
#Betegségek

Egészséges fogak és a fogszabályzó

2015.02.18.
1 perces olvasási idő

Biztosan kisebb sokként ér, ha kiderül, hogy fogszabályzót kell viselned, és ez önmagában is egy sor kérdést vet fel. Mi ismerünk néhány érvet, amely segít, hogy elfogadd az új helyzetet.

Igaz ugyan, hogy a legtöbb fiatalnak a tízes évei erején még egy-két apró problémát leszámítva nincs gondja a fogaival. De néhány éven belül nagyobb problémák is adódhatnak. Ilyenkor alakul ki ugyanis a végleges fogsor, és előfordulhat, hogy a fogak összetolódnak, girbegurba, túlzsúfolt fogsort okoznak.

Ilyenkor előfordulhat, hogy fogszabályzót kell viselned, hogy a deformitásokat, torlódásokat helyre lehessen hozni. Az is előfordulhat, hogy nem tizenévesen, hanem csak később kell fogszabályzót viselned.

Amikor fogszabályzóra van szükség

Lehet, hogy először kisebb sokként ér a hír, hogy ezentúl fogszabályzót kell viselned. Talán másodlagosan fontos dolognak érzed, hogy az egészséged és a jövőd szempontjából egy ideig fogszabályozót kell viselned, és csak arra tudsz gondolni, hogy a külsőd megváltozik, a többiek esetleg csúfolni fognak a szerkezet miatt. Érthető, hogy a külsőd és a jó megjelenés fontos számodra, hiszen ez az egyik dolog, ami alapján megítélnek a barátaid, és befogadnak a társaságukba. És persze az is előfordulhat, hogy még a saját véleményed is megváltozik a külsődről a fogszabályzó miatt, de ne feledd: az egészséged és a jövőbeni jó megjelenésed érdekében most meg kell hoznod ezt az áldozatot.

Hírességek fogszabályzóval

Tudtad, hogy az olyan híres és ismert emberek, mint Gwyneth Paltrow, Gwen Stefani, Tom Cruise, Katy Perry, Emma Watson és Cindy Crawford is büszkén viselték fogszabályzóikat és mosolyogtak a kamerák társaságában?

Modern fogszabályzók

Jó, ha tudod, hogy manapság már vannak egészen eredeti fogszabályzók is. Lejárt a szimpla fémszerkezetek ideje, most már színes, kövekkel díszítettet is viselhetsz. Ne feledd: rendszeresen moss fogat, és félévente keresd fel a fogorvosodat, hogy ellenőrizze, minden rendben van-e. És ami még fontos: a fogszabályozó viselése nem örökre szól, nagy valószínűséggel egy félév-év után már el is felejtheted, hogy valaha is volt fogszabályzód.

(KamaszPanasz)