fog
#Testi problémák

5 tévhit a fogágy betegségeiről

2014.05.12.
2 perces olvasási idő

Sokan nem tudják, de a fogágyat, az ínyt érintő betegségekkel egy specialista foglalkozik: a parodontológus. Dr. Bajusz Örs, az Oxygen Fogászat parodontológusa a fogággyal kapcsolatos tévhitekről beszélt.

Ismerni kell az esetleges következményeket!

A fogágy betegségek a lakosság jelentős részét érintik, egy amerikai szervezet, az American Academy of Periodontology 5 tévhit a fogágy betegségeirőlbecslése szerint négyből három felnőtt szenved a különböző ínyproblémáktól. Ennek ellenére csak mintegy 3-5 százalékuk kér szakorvosi segítséget. Holott régóta közismert, hogy a fogíny megbetegedései összefüggést mutatnak más, komoly betegségekkel is, mint a cukorbetegség, a szívproblémák, és akár a memóriaromlás. Mindenképpen fontos tehát komolyan venni a figyelmeztető jeleket.

- Valószínűleg, ha többen tudnának az ínybetegségek és az egészségi állapot összefüggéseiről, komolyabban vennék a szájhigiéniát és a megfelelő orvosi gondozást. Minél inkább tudatában vagyunk a hosszú távú következményekkel, annál inkább kérünk orvosi segítséget – hangsúlyozza dr. Bajusz Örs, az Oxygen Fogászat parodontológusa.

Az 5 leggyakoribb tévhit

1. A fogínyvérzés nem komoly dolog

A vérzés, a piros, gyulladt így mind fontos jelei a fogágy betegségeknek. Akár a fogmosáskor, akár harapáskor, rágáskor tapasztalunk vérzés, ajánlatos elmenni a fogorvoshoz, hogy megállíthassa, visszafordíthassa a folyamatot. Ennek ugyanis elsődleges következménye – a további betegségeken kívül – a fogak elvesztése lehet.

2. Nem szükséges mindennap fogselymet használni

A napi kétszeri fogmosási rutinon túl napi egyszer érdemes fogselymet is használni, ugyanis ez a leghatásosabb módja a fogíny védelmének. Ennek ellenére az amerikaiaknak csupán 13, 5 %-a alkalmazza a hasznos eszközt, és a fogorvost is csak kevesen keresik fel ellenőrzésre.

3. A parodontológiai kezelés félelmetes

A parodontológia a fogászat egy speciális ága és képviselői pontosan tudják, mit és hogyan kell megtenni ahhoz, hogy a fogíny és a fogak visszanyerjék egészségüket. Nem csak modern felszerelés és technika áll rendelkezésre az eredményes kezeléshez, de a parodontológus foglalkozik – többek közt - ínyplasztikával, az ínyrecesszió kezelésével is. A megmentett fogak és az esetleges későbbi betegségek elkerülése pedig megéri a vizitet.

4. Az ínybetegségek miatt elvesztett fogak nem pótolhatók

Tény, hogy a fogvesztés leggyakoribb oka felnőtteknél a komoly és tartós ínybetegség. Épp ezért a parodontológusok elsősorban megpróbálják gyógyítani a problémát és megmenteni a fogat. Ha a fogvesztés elkerülhetetlen, akkor sincs minden veszve, hiszen a fogak ilyen esetben is pótolhatók – implantációval. A fogbeültetés tartós és szép megoldást jelent, akár későbbi hidak, protézisek alapját is szolgáltathatja egy-egy implantált fog.

5. Csak a hiányos szájhigiénia miatt alakulhat ki ínybetegség

Tény, hogy a megfelelő szájhigiénia fenntarthatja a fogak és az íny egészségét, de számos más faktor is befolyásolja a folyamatokat. Főként a dohányzás hat negatívan az íny egészségére, de a stressz, a szigorú diéták, és a genetika is szerepet játszhat a fogínybetegségek kialakulásában. Sikeres és hosszú távú eredmény elérése azonban csak megfelelő szájhigiénia fenntartásával lehetséges.

www.oxygenfogaszat.hu

Kapcsolódó cikkek