orrpolip
#Betegségek

Orrpolip - Hogyan kezelhető?

2010.11.25.
3 perces olvasási idő

Az orrpolip egy olyan szövethalmaz, amely az orrüreg hátsó részén helyezkedik el, és összeköttetésben áll a torokkal. A legtöbb esetben a mandulákat és az orrpolipot egyszerre, egy időben távolítják el. De miért is más az orrpolip?

Míg a manduládat akár szabad szemmel is jól láthatod, addig az orrpolipot csak az orvosod, és csakis speciális eszközök segítségével. Ezek legtöbbször kis tükrök, vagy lencsék. Viszont attól függetlenül, hogy együtt szokták műtétüket elvégezni, semmilyen más köze vagy kapcsolata nincs egymással a mandulának és az orrpolipnak.

Az orrpolip szerepe?

Az orrpolip kiszűri az orron át érkező vírusokat és baktériumokat, antitesteket kezd el gyártani, ezzel is segítve szervezetünket a fertőzésekkel szembeni küzdelmében. Egyes vélemények szerint az orrpolipnak nincs jelentősége, ha már elmúltál 3 éves. Ráadásul körülbelül 5 éves korodra az orrpolip összezsugorodik, és körülbelül tizenéves korodra, gyakorlatilag eltűnik.

Mik a tünetei a megduzzadt orrpolipnak?

Mivel az orrpolip gyakorlatilag csapdába ejti a baktériumokat, ezért előfordulhat, hogy átmenetileg megduzzad, ha egy komolyabb fertőzéssel veszi fel a harcot. A megnagyobbodott orrpolip tünetei lehetnek:

 • az orron keresztüli nehéz légzés
 • gyakori szájon át történő levegővétel
 • úgy beszélünk, mintha befognánk az orrunkat
 • hangos légzés
 • horkolás
 • a légzés pár másodperces kimaradása alvás közben (alvási apnoe)

Ha a doktorod úgy gondolja, hogy neked orrpolipod van, akkor:

 • meg fogja kérdezni, hogy mit érzel a füledben, a torkodban, az orrodban és a szádban, aztán meg is vizsgálja ezeket a területeket
 • sztetoszkóppal meghallgatja a légzésed
 • lehet, hogy az állkapcsodat és a nyakadat is megnézi

A lehető legpontosabb diagnózis érdekében, az orvos lehet, hogy egy vagy több röntgenképet is készteni fog. Ha fertőzés veszélye áll fenn, valószínűleg antibiotikumokat fog felírni, vagy egy penicillin injekciót fog beadni.

Orrpolip
Orrpolip

Mikor szükséges a sebészeti beavatkozás?

Az orvos ajánlhat sebészeti beavatkozást, ez azonban csak akkor történhet meg, ha az orrpolip már kellemetlenné teszi mindennapjaidat, a gyógyszeres kezelésre nem reagál, és újra meg újra megduzzad, amint egy fertőzéssel találja szemben magát. A sebészeti beavatkozás ajánlott, ha a beteg többször is tapasztalja a következő tüneteket:

 • nehézlégzés
 • alvási apnoe
 • visszatérő fertőzések

Az orrpolip eltávolítása különösen fontos, hogyha az ismétlődő fertőzések arcüreg- vagy fülgyulladáshoz vezetnek. Sajnos, a megduzzadt orrpolip hatással lehet a fülünkre is, beleszólhat a folyadékmozgásba, megváltoztathatja a fülben lévő nyomást, melynek eredményeképpen hallásvesztés is előfordulhat. Ráadásul, akik fertőzött orrpolippal rendelkeznek, azoknak a gyakori fülfájdalmon és az orrpolip-műtéten kívül még lehet, hogy fülműtéten vagy fülfelszúráson is részt kell venniük.

Egyébként előfordul, hogy csak az orrpolipot távolítják el, a mandulát meghagyják, ha az ép és egészséges maradt. De ha a manduláddal is komoly problémák adódtak, akkor általában egyszerre távolítják el mindkettőt.

Mi történik a műtét alatt?

 • Általános anesztéziában részesülsz. Ez azt jelenti, hogy a műtét előtt az aneszteziológus elaltat, és közben minden életjeledet figyeli. Ő az az orvos ugyanis, aki minden addig szedett gyógyszeredről tud, így ha baj van, könnyen közbe tud avatkozni.
 • Körülbelül 20 percen belül elalszol.
 • A műtét a szádon keresztül fog történni. Egyetlen vágást vagy karcolást sem fognak ejteni rajtad!
 • A sebész kíméletesen el fogja távolítani az orrpolipot.

A műtét után még egy darabig vizsgálni fogják az életjeleidet. A legtöbb esetben az összesen kórházban töltött idő nem több 5-10 óránál. Mégis azonban előfordulhat, hogy a páciensnek problémái akadnak a légzéssel, vagy vérezni kezd, ekkor azonnal újabb műtétre kerül sor. Az is előfordulhat, hogy benntartanak egyéjszakás megfigyelésre.

Műtét után

A teljes regenerálódás körülbelül, egy hétbe vagy annál kicsivel többe telik. A fájdalom lassan múlik el, hiszen a szervezetnek meg kell szoknia ezt az új helyzetet. Mivel az orrpolip műtét torokfájással is járhat, előfordulhat, hogy a páciens szívesebben fogyaszt majd lágy ételeket, például, pudingokat, vagy leveseket.
Körülbelül egy héttel a műtét után minden visszatér a normális kerékvágásba.

A megsértett rész magától be fog gyógyulni. Tehát nem kell aggódnod, semmilyen heg nem fog a szádban ékeskedni később. Kicsi az esélye, de előfordulhat, hogy az ottmaradt kisebb darab megduzzad, de ez még így is nagyon kevés esetben okoz problémát.

A műtét után az addig tapasztalt tünetek szinte azonnal eltűnnek. Kivéve, ha a sorozatos gyulladás már több betegséget is kialakított. Így azok elmúlásához idő kell.

A megduzzadt orrpolip nem feltétlenül baj

Fontos leszögezni, hogy sok esetben a megduzzadt orrpolip teljesen normális. Ezért ha valakinek nem okoz komoly problémákat egy megduzzadt orrpolip, lehet, hogy az orvos majd azt javasolja, hogy ne műtsék meg, hiszen az idővel magától is összezsugorodhat.

(Cs.B. - kidshealth)