orvosi műhiba
#Betegségek

A leghihetetlenebb orvosi hibák

2010.09.21.
3 perces olvasási idő

Elcserélt spermák a megtermékenyítésnél, transzplantáció hibásan megállapított vércsoport után, eltávolított egészséges here...

A megtermékenyítő klinika a rossz spermát használta

Amikor Nancy Andrews egy teljes megtermékenyítő eljárás keretében végre teherbe esett, férjével boldogan várták a kis jövevény érkezését.

Ám nem számítottak arra, hogy a gyermekük bőre láthatóan sötétebb, mint bármelyiküké kettőjük közül. Egy DNS-teszt kimutatta, hogy a doktorok véletlenül egy másik férfi spermáját ültették Nancy Andrews petefészkeibe.

A pár, akik végül megtartották a 2004. október 19-én született Jessica lányukat, még mindig pereli a klinika tulajdonosát, csak úgy, mint az orvost, aki elkövette a baklövést.

A rossz szívet és tüdőket kapta, majd meghalt

A 17 éves Jésica Santillán két héttel a műtét után meghalt, miután a beültetett szív és tüdő előző tulajdonosának a vércsoportja nem egyezett az övével. A Duke Egyetem Orvosi Központja elrontotta a kompatibilitás ellenőrzését, még mielőtt elkezdték volna a műtétet. Az elrontott műtét utáni operációval megpróbálták helyreállítani a végzetes károkat, ám a lány agya súlyosan megsérült, valamint a komplikációk a halálát okozták.

Santillán, egy mexikói bevándorló volt, 3 évvel korábban ment az Egyesült Államokba, hogy életmentő kezelést kapjon. A szív-tüdő transzplantáció, amit a Durhami Duke Egyetem Kórháza végzett, elvileg javította volna az állapotán, de sajnos e helyett sokkal nagyobb veszélynek tették ki a lányt. Santillán vércsoportja nullás volt, míg a másik páciensé A-típusú.

A hiba Santillánt kómaszerű állapotba taszította, majd sajnos röviddel az eset után meghalt. A kórház emberi hibát jelölt meg a halál okaként, és riportok szerint a kórház peren kívül megállapodott a lány családjával, ám az érintett felek nem kívántak nyilatkozni az ügyben.

200 000 dolláros here

Egy másik szörnyű operáció keretében a sebészek hibásan eltávolították a 47 éves légierős veterán Benjamin Houghton egészséges jobb heréjét. A páciens a bal heréje fájdalmáról és zsugorodásáról panaszkodott, így a doktorok eldöntötték, hogy eltávolítják a herét a ráktól való félelem miatt. Bárhogy is, a vizsgálat és az eljárás során rengeteg hibát véltek felfedezni – így a hiba, amely a Los Angeles Va Orvosi Központban történt összesen 200 000 dollár kártérítést hozott Houghtonnak és feleségének.

műtéti hibák

Egy 33 centis emlék

A 49 éves Donald Churchnek egy tumor volt a hasában, amikor 2000 júniusában a Washingtoni Egyetem Orvosi Központjába érkezett. Amikor eltávozott a tumorát már kiszedték – de a tumor helyét egy 33 centi hosszú fogóval helyettesítették.A doktorok bevallották, hogy a fogót véletlenül hagyták Church hasában – ám nem ez volt az első problémás esete a kórháznak. 4 hasonló esetet dokumentáltak az orvosi központban, csak 1997 és 2000 között. Szerencsére a sebészek gyorsan eltávolították a fogót a hiba felfedézése után, valamint a kórház 97 000 dollárral kárpótolta Church-öt.

Szívműtét – rossz páciensen

Joan Morris(álnéven) egy 67 éves nő, aki elvállalta, hogy egy oktató kórházban végezzenek rajta agyi angiográfiát. Ám egy nappal a procedúra után véletlenül elküldték egy invazív kardiológiai elektrofiziológiai vizsgálatra. Az angiográfia után a beteget átszállították egy másik emeletre, ahelyett, hogy visszavitték volna az eredeti ágyába.

A tervek szerint a következő napon lett volna a műtét, ám másnap valahogy mégis egy nyílt szívműtétre vitték. A páciens a műtőasztalon volt egy órán keresztül. Az orvosok tettek egy metszést az ágyékán, kilyukasztottak egy artériát, majd egy csövet kígyóztattak fel a szívéig – ennek az eljárásnak viszont sok kockázata van, csak úgy, mint a vérzés, fertőzés, szívroham vagy a stroke.

Ekkor azonban megszólalt a telefon, és egy másik osztály orvosa feltette a kérdést, hogy mit is csinálnak a betegével.

A páciens szívének semmi baja nem volt, a kardiológus is gyorsan utánanézett a dolgoknak és ráeszmélt, hogy hatalmas hibát követett el. A vizsgálatot megszakították, majd a beteget visszavitték a szobájába, stabil állapotban.

A kórház rossz oldalon végzett agyműtétet – már harmadjára az évben

Már harmadjára ugyanabban az évben, a Rhode Island Kórház doktorai a rossz oldalát műtötték a beteg fejét. A legutóbbi eset 2007. november 23-án történt, egy 82 éves nő kérte, hogy egy operációval állítsák le a vérzést az agya és a koponyája között.

Egy agysebész a nő fejének a jobb oldalát kezdte műteni, pedig a CT a bal oldal vérzését mutatta. A rezidens szerencsére hamar felfedezte a hibát, bezárta a nyílást majd befejezte a műtétet a helyes oldalon.

Az eset emlékeztet egy 2007 februárjában történt műtétre, amikor egy másik orvos operálta a betegét a fejének rossz oldalán. És augusztusban, amikor egy 86 éves férfi 3 héttel a műtét után meghalt, amikor a sebész szintén a rossz oldalon műtötte a fejét.

(Gy.A., oddee.com)

Kapcsolódó címkék

műtét