vese-dialízis
#Betegségek

A vese-transzplantáció

2014.03.13.
3 perces olvasási idő

A vesével mindaddig nem sokat foglalkozunk, amíg nem okoz semmilyen problémát. Szükségesek az életben maradáshoz, mivel kiszűrik a káros és felesleges anyagokat a testben, például a plusz folyadékot vagy sót. Ha nem működnek jól (ezt nevezzük veseelégtelenségnek), az embernek vese-dialízisre kell járnia, vagy át kell esnie egy veseátültetésen.

Mi is az a veseátültetés?

Ez egy olyan műtét, amelynek során az orvosok egy új vesét helyeznek annak az embernek a testébe, akinek már nem működött megfelelően a veséje. Egy egészséges vese akár két károsodott vese munkáját is el tudja végezni.
A túléléshez elég egy vese is, így egy egészséges ember odaadhatja az egyik veséjét egy másik embernek, aki veseelégtelenségben szenved (így válik donorrá a szervet szolgáltató személy). A vese halott donortól is származhat, ám egy efféle vese-transzplantációra akár egy évet, vagy annál többet is várni kell.

A legtöbb transzplantáció sikeres. Azoknak az embereknek, akik ilyen beavatkozáson estek át, az életük hátra lévő részében gyógyszert kell szedniük azért, hogy testük ne taszítsa ki az új vesét. Ennek ellenére sok tinédzser élheti tovább a mindennapjait, miután felgyógyult a műtétből.

Hogy működik a vese?

A vesék olyan bab alakú szervek, amelyek nagyjából a bordák alatt, az ember hátának közepe táján találhatóak. A legtöbb embernek a gerince egy-egy oldalán található egy-egy veséje. A veséknek szerepük van a test megtisztításában, mert eltávolítják a túlzott mennyiségű folyadékot, sót és káros anyagokat. A folyadék és a káros anyagok a vizeleten keresztül távoznak a szervezetből.

A vesében többféle hormon is termelődik: az egyik a vérnyomás szabályozásáért felelős, a másik a vörösvérsejt-képzésben vesz részt, és van, ami beállítja az egészséges csontok kialakulásához szükséges kalcium-szintet a szervezetben.
Ha a vesék megszűnnek működni, vagyis veseelégtelenség lép fel, a káros anyagok és nagy mennyiségű folyadék halmozódik fel a szervezetben. Továbbá vérnyomásproblémák is felléphetnek, és esetleg nem fog megfelelő mennyiségű vörösvérsejt termelődni. Ha ezeket a problémákat nem orvosolják bizonyos időn belül, az állapot életveszélyessé is válhat.

vese anatómiaMitől állhatnak le a vesék?

Tinédzserek esetében a legáltalánosabb okok:
• Genetikai problémák: olyan betegségek, amelyek az egész családot érintik és hatással lehetnek a vesékre: policisztás vesebetegség, amelynél a normális vesét alkotó szövetek helyén folyadékkal telt tömlők jönnek létre.
• Glomeruláris betegségek: ennek velejárója, hogy a vese apró szűrő részecskéi sérülnek.

A felnőttek esetében a transzplantáció szükségességét okozhatják a cukorbetegség és a magas vérnyomás. Ez a két ok a tinédzsereknél is kezd egyre gyakrabban előfordulni. A cukorbetegség és a magas vérnyomás legyőzése segíthet a később, felnőttkorban kialakuló probléma elkerülésében.

Gyakran a vese sérülését okozó probléma megszüntetése közben a vesék is gyógyulhatnak. Ez sajnos nem érvényes abban az esetben, ha az illető veséjének több mint 15%-a nem funkcionál. Ilyen esetben az orvos dialízist vagy transzplantációt ajánl.

A vese-transzplantációra váró tinédzsereknek jó esélyeik vannak. Mivel a dialízisre naponta, vagy legalább heti több alkalommal sort kell keríteni, a kezelés sok időt vesz igénybe, emiatt pedig sok lehet az iskolai hiányzás. Egy sikeres átültetés azonban lehetővé teszi, hogy az emberek ugyanúgy éljék az életüket, ahogyan azt a veseelégtelenség kialakulása előtt tették.

A vese-transzplantáció fajtái

• Élő-donoros transzplantáció: a beteg egy élő donor egyik veséjét kapja meg. A donor a legtöbb esetben egy közeli barát vagy rokon, de előfordulhat, hogy idegenről van szó.
• Nem élő-donoros transzplantáció: amikor a beteg egy halott ember veséjét kapja meg. Ilyenkor a beteg felkerül egy transzplantációs listára, és várnia kell, amíg a számára megfelelő donort megtalálják.

Hogyan készülj fel egy vese-transzplantációra?

Ha az orvosod közli veled, hogy transzplantációra lesz szükséged, akkor első lépésként látogass el egy transzplantációs kórházba. Ott megvizsgálnak, és eldöntik, hogy elég egészséges vagy-e ahhoz, hogy ilyen beavatkozáson ess át, valamint felírják azokat a gyógyszereket, amelyekre a későbbiekben szükséged lehet. A vizsgálat során végezhetnek vérvizsgálatot, készíthetnek röntgen-felvételeket, és más egyéb vizsgálatokat is, emiatt ez akár hetekig is eltarthat.

Ha a csapat úgy dönt, hogy megfelelő jelölt vagy, a következő lépés, hogy számodra megfelelő vesét találjanak neked. Néhány esetben a vese egy közeli rokontól vagy baráttól származik, akinek ugyanaz a vércsoportja, hasonlóak a szövetei, és akinek a szervei hasonló méretűek, mint a betegé.

Ha nem találnak megfelelő élő donort, akkor a beteg neve egy úgynevezett transzplantációs listára kerül, amelynek segítségével már nem élő donorok is szóba kerülhetnek. Mivel sokkal több ember szorul új vesére, mint ahány donorként bejegyzett, ez a folyamat is hosszú ideig elhúzódhat.

Ha ilyen transzplantációs listán van a neved, közeli kapcsolatban kell maradnod az orvosoddal és az egészségügyi segítőiddel. Nekik minden esetben el kell tudniuk érni téged. Ha találnak megfelelő vesét, gyorsan kell cselekednetek. Legyen készenlétben egy összepakolt táska az összes szükséges holmival arra az esetre, ha szólnának, hogy indulhatsz a transzplantációs kórházba, mert megtalálták a számodra megfelelő vesét.

Amíg a transzplantációra vársz, arra kell törekedned, hogy minél egészségesebb maradj. Egyél egészséges ételeket, mozogj rendszeresen, vedd be a szükséges gyógyszereket és jelenj meg a megfelelő időpontokban az orvosodnál, kiváltképp, ha dialízisre jársz. Ha bármi változás történne az egészségedet illetően, értesítsd az orvosodat és a transzplantációs kórházat.

(KamaszPanasz - H.I., Forrás: kidshealth.org, Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit gyermekgyógyász)