vese-transzplantáció
#Betegségek

Mi történik a vese-transzplantáció során és után?

2013.03.14.
2 perces olvasási idő

Miután bekerülsz a kórházba, valószínűleg vérmintát kell adnod, amellyel egy antitestre vonatkozó tesztet futtatnak le. Ez azért szükséges, mert a teszt során kiderül, hogy az immunrendszered be fogja-e fogadni az új vesét. Ha a teszt eredménye megfelelő, és megvan a megfelelő vese, kezdődhet az átültetés. Ma van a Vese Világnapja.

A műtőben altatás után a sebész egy vágást fog ejteni a hasad alsó részén, körülbelül a csípőd vonalában. Ezután behelyezi az új vesét a hasadba, majd összekapcsolja az új vese véredényeit (artériáit és vénáit) a test alsó részének véredényeivel. Azután a vese húgyvezetéke kapcsolódni fog a hólyagodhoz.

A legtöbb esetben a saját veséidet a helyükön hagyják, és nem távolítják el őket, amíg problémát nem okoznak (például magas vérnyomást vagy fertőzést). Egy veseátültetés körülbelül 3-4 órát vesz igénybe.

Mi történik a vese-transzplantáció után?

A műtétet követő pár napot (vagy egy hetet) a kórházban kell majd töltened, hogy megkezdd a felépülésedet. Ez alatt az idő alatt az orvosaid sok vizsgálatot fognak elvégezni annak érdekében, hogy megtudják, nem alakult-e ki a műtét során valamilyen vérzés vagy fertőzés. Szintén meg kell tanulnod, hogy hogyan szedd azokat a gyógyszereket, amelyekre szükséged lesz, hogy ne taszítsa ki a szervezeted az új vesét.

Amikor az orvosaid az új vese kilökődéséről beszélnek, tudnod kell, hogy az ember immunrendszere képes érzékelni az új, idegen dolgokat (például a baktériumokat) a szervezetben, és igyekszik minél hamarabb megszabadulni attól. Sajnos az immunrendszered az új vesét is ilyen idegen testnek fogja érzékelni, és van rá esély, hogy ki akarja majd lökni. Hogy ezt elkerüld, úgynevezett immun-szuppresszánsokat kell majd szedned.

Ezeknek a gyógyszereknek a hatására hajlamosabb leszel bármilyen fertőzés elkapására (főleg a műtétet követő napon). Éppen ezért tartsd távol magad a beteg emberektől, és kérd meg a családtagjaidat is, hogy rendszeresen mossanak kezet. Esetenként érdemes maszkot is viselni.

A műtétet követő pár hétben sokszor kell majd orvoshoz menned, s ő minden alkalommal megvizsgálja, hogy az új veséd megfelelően működik-e. Ha lázat tapasztalsz, vagy a transzplantáció környékén fájdalmat, azonnal szólj az orvosodnak. Ezek ugyanis annak a jele lehet, hogy a szervezeted nem fogadta be az új vesét. Ha nem működik megfelelően az új vese, vagy leáll, akkor dialízisre kell majd járnod, vagy még egy transzplantáción kell majd átesned.

A modern műtéti technikáknak és az újszerű gyógyszereknek köszönhetően a műtétek sikerességi rátája igen magas. Ha a test elfogadja a beültetett vesét, az körülbelül 10-20 évig fog funkcionálni. Azután az embernek új transzplantáció vagy dialízis elé kell majd néznie.

Mit kell tenned a transzplantáció után?

A műtét után jó eséllyel vissza tudsz térni majd a megszokott életedhez. Ennek ellenére lehet, hogy le kell majd mondanod a kemény csapatsportokról. A foci, a hoki és a birkózás olyan sportok, amelyek során olyan sérüléseket szenvedhetsz, amelyek árthatnak az új vesédnek. Ha nem vagy benne biztos, hogy elkezdhetsz-e egy új sportot, inkább kérd ki előtte az orvosod engedélyét.

A felépülésed során kerülj bizonyos megerőltető tevékenységeket, és ne egyél mértéktelenül. Egyél eleget, mozogj, és vigyázz a testedre! Így egészséges maradhat az új veséd.

Hogyan birkózz meg az érzésekkel?

Egy krónikus betegséggel való együttélés, mint például a veseelégtelenség, elég frusztráló lehet. A dialízis, valamint a megfelelő donorra való várakozás nagyon nyomasztó lehet. Egy vese transzplantáció után az emberek nagyon gyakran érezhetik magukat depressziósnak vagy türelmetlennek. Nagyon sok mindennel szembe kell nézniük.

Az immun-szuppresszáns terápia a tinédzserek esetében következményekkel járhat. A gyógyszer, amely megakadályozza, hogy a test kitaszítsa a vesét, gyakran aknét, a testsúly gyarapodását, valamint nőknél arc- és testszőr megjelenését is okozhatja. Ha ezek valamelyikét is tapasztalod, kérj segítséget az orvosodtól.

A veseelégtelenség és a transzplantáció okozta trauma olyan mennyiségű stresszt okoz, amellyel nehéz lehet egyedül szembenézni, éppen ezért a legjobb, ha beszélsz erről valakivel. A szüleid a legalkalmasabb erre, hiszen ők mindezen veled együtt esnek át. Néhány tinédzsernek egy szakemberrel való beszélgetés vagy egy csoporthoz való csatlakozás is segít.

Gyakran már az is megkönnyebbülést okoz, ha olyan embereknek beszélsz az érzéseidről, akik ugyanazon estek át, mint te. Ha ez megfelelő megoldásnak tűnik a számodra, kérdezd meg a transzplantációs klinikát, hogy rendelkeznek-e ilyen csoporttal vagy tudnak-e ajánlani egyet neked.

(KamaszPanasz - H.I., Forrás: kidshealth.org, Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit gyermekgyógyász)