#Betegségek

Hogyan szabadulj meg gyorsan a pattanásaidtól?

2022.06.05.
1 perces olvasási idő

Szoktad néha azt kívánni, hogy bárcsak rögtön eltüntethetnéd azt a pattanást, ami épp a legrosszabbkor, például egy randi előtt bukkant fel az arcodon? Próbáld ki ezeket az apró trükköket annak érdekében, hogy minél hamarabb megszabadulhass a kellemetlen meglepetésektől.

Alkalmazz helyi kezelést

A vény nélkül kapható pattanáskezelő készítmények felveszik a harcot a pattanások ellen. EHogyan szabadulj meg gyorsan a pattanásoktól?zekből olyat válassz, ami benzoil-peroxidot vagy szalicilsavat tartalmaz. Tapasztald ki, hogy neked melyik a leghatásosabb! Néhány készítmény éjszakai használatra készül, így alvás közben is magadon hagyhatod. Léteznek olyan készítmények is, amelyek alapozóként használhatóak vagy színezettek, így mialatt gyógyítják a bőrödet, el is fedik a pattanásokat.

Ha a természetes megoldások híve vagy, kenj fel az arcodra naponta pár alkalommal teafaolaj-kivonatot. Egyes vizsgálatok szerint a teafaolaj 5% benzoil-peroxid hatékonyságával ér fel.

A készítményeket használd rendszeresen, de ne vidd túlzásba, mert könnyen irritálhatod a bőrödet. Mindig pontosan kövesd a használati utasításokat!

Használj maszkot

Próbáld ki a ként tartalmazó maszkokat! Ez segít kitisztítani a pórusokat, csökkenti a gyulladást, és már sok-sok éve használják a pattanások ellen. Olcsó kénes maszkokat a helyi drogériákban is kaphatsz, vagy borsosabb áron a szépségszalonokban is kaphatóak. Néhányuk fennhagyható éjszakára a maximális hatékonyság érdekében, de vannak olyanok is, amiket már pár perc után le kell öblíteni – tehát mindig kövesd a terméken feltüntetett utasításokat!

Jegeld le

Ezt a tanácsot kozmetikusok is ajánlják: tégy egy jégkockát a gyulladt területre. Az alacsony hőmérséklet segít csökkenteni a vörösséget és a kidudorodást, így a pattanás kevésbé fog látszani. Ez egy remek trükk akkor is, ha az éppen kialakuló pattanások ellen alkalmazod.

A jeget bizonyára nem akarod közvetlenül a bőrödhöz érinteni, ezért érdemes valami puhább szövetbe, textíliába tekerni a hűtéshez. Ne jegeld a pattanást túl sokáig: elég 20-30 másodperc, amit körülbelül egy perces szünet követhet. A módszert alkalmazhatod naponta több alkalommal vagy közvetlenül az indulás előtt!

Miért hideg és nem meleg? Ha épp egy pattanás eltüntetésén fáradozol, a legrosszabb dolog, amit csak tehetsz, hogy gőzölöd, vagy forró borogatást teszel rá. A hő csak még nagyobbá és vörösebbé teszi a pattanást.

Keresd fel a bőrgyógyászodat

Ha nagyon mély, fájdalmas, cisztikus pattanás alakulna ki a bőrödön, keresd fel a bőrgyógyászodat! Ő majd kiválasztja a számodra legmegfelelőbb kezelési módot. Folyamatos ellenőrzéssel és kitartó kezeléssel hamarosan sokkal jobb állapotba kerül a bőröd.

(KamaszPanasz - B. Cs.)