pattanás
#Testi problémák

Pattanáskezelés a konyhából

2014.10.25.
2 perces olvasási idő

Amikor egy csúnya pattanás éktelenkedik az arcodon, kétségbeesés helyett alkalmazz a konyhában is megtalálható dolgokat pattanás hatékony kezelésére. Az általunk ajánlott termékek olcsók, könnyen beszerezhetők és alig, vagy egyáltalán nem igényelnek előkészületet. Annak érdekében, hogy az arcod tiszta és friss maradjon, használd az alábbi háztartási cikkeket!

Lehet, hogy már te is hallottál arról, hogy sót használnak gyors segítségként a pattanások ellen. Pattanáskezelés a konyhábólKeverd össze kevés vízzel, majd alkalmazd a sóoldatot közvetlenül a pattanáson. Legyél óvatos, és ne használd túl nagy felületen, vagy olyan helyen, ahol nem szükséges – a só ugyanis kiszárítja a bőrt, ami faggyú túltermelődést okozhat, így aztán eltömődhetnek a pórusaid, és még több pattanás alakulhat ki. Egyébként, a sóoldat néhány óra elteltével kiszáríthatja a pattanást, és az jelentősen kisebb lesz.

Ízesítetlen szájvíz

A hangsúly az ízesítetlenen van. Az ízesített szájvízben – például a fahéj, mentol, vanília, stb. –, extra összetevő van, beleértve az illatanyagokat és színezékeket, amik irritálhatják a bőrödet. A szájvíz alkoholt is tartalmaz, ami megöli a baktériumokat, ettől pedig nagyszerű arctisztító is. Azonban, ezt a kezelést inkább csak időről időre használd, mintsem naponta.

Citromlé

A citromlé nemcsak a baktériumokat öli meg, hanem természetes fehérítő is. A citromlé nemcsak a baktériumoktól szabadít meg, hanem segít kezelni a korábbi pattanások nyomait is. Óvatosan használd, mert ha nem vigyázol, elszíneződést okozhat az arcodon és a bőrödön.

Aszpirin

Az aszpirin nagyszerűen csökkenti a pattanás méretét és pirosságát. Egyszerűen zúzd össze a pirulát, aztán keverd össze pár csepp vízzel. Sűrű krémet kell, hogy kapj. Ezzel az aszpirin krémmel kend be a pattanást, és hagyd, hogy megszáradjon.

Jég

A jég csak ideiglenes kezelés, így ez inkább gyors segítség, mintsem végleges megoldás. Segít csökkenteni a pirosságot és a duzzanatot egy ideig. Legyél óvatos, és ne használd sokáig arcpakolásként, mert a végén fagyási sérülést szenvedhetsz!

Szemcsepp

Másik gyors gyógyírként a szemcsepp is segít csökkenteni a pirosságot. Az a nagyszerű abban, hogy csökkenti a pattanás pirosságát, hogy így kisebbnek tűnik. Ugyan ez a kezelés csak néhány óráig tart, de jól jöhet randi előtt.

Gyömbér

A gyömbér nagyszerű fűszer, amit az étel mellett a pattanás tetejére is tehetsz! A gyömbér jól ismert gyulladáscsökkentő hatásáról. Vágj néhány szelet gyömbért, attól függően, hogy mennyi pattanásod van, és tedd a darabokat a pattanásodra. A legfontosabb, hogy a gyömbér levére is figyelj, nehogy kárba vesszen, ezt is felhasználhatod ugyanis a gyulladt területeken.

Ezek közül sajnos egyik sem biztosít tartós gyógymódot a bőrproblémádra, de segít csökkenteni a pattanás duzzanatát és pirosságát, ráadásul olcsóbbak és természetesebb szerek, mintha drogériai terméket használnál.

Te milyen más természetes anyagot használsz a pattanások kezelésére? Oszd meg velünk!

(S. C.)