fűszer
#Táplálkozás

Térdfájásra gyömbér, depresszióra sáfrány: gyógyító fűszerek

2024.03.03.
2 perces olvasási idő

A fűszerek és a gyógynövények ételízesítő tulajdonságuk mellett számos egészségvédő hatással is rendelkeznek. Használatukkal nem csak az ételek kalória-, só- és cukortartalma csökkenthető, némelyik akár krónikus megbetegedések kezelésére is alkalmas.

Bár az emberiség évek óta használ gyógynövényeket és fűszereket medicinaként, a modern orvostudomány most kezdi újra felfedezni a gyógyászati alkalmazásukban rejlő lehetőségeket.

fűszer

Mivel egyre több bizonyíték támasztja alá a fűszerek pozitív élettani hatásait, ezért az alábbi felsorolásban összegyűjtöttünk néhány, a világ bármely részén elérhető, gyógyító fűszert és gyógynövényt.

Chili: az anyagcsere serkentésére

A chili nemcsak az ételeinket tüzeli fel, hanem a benne lévő kapszaicinnek köszönhetően a derékbőségünket is kordában tartja. A kapszaicin fokozza a szervezetben lezajló anyagcsere folyamatokat, és stimulálja az agy azon kemikáliáit, melyek tompítják éhségérzetünket.

A kapszaicin a chilin kívül, a cayenne borsban és a chipotle nevű fafüstön szárított jalapeno paprikában is megtalálható, sőt, az enyhébb hibrid változatokban és az édes paprikában is. Így ezek is rendelkeznek csípősebb rokonaik pozitív egészségügyi hatásaival. A kapszaicin mérsékli a gyomorfekély tüneteit, mivel a gyomorsejteket a fekélyt okozó baktériumok elleni rezisztenciára serkenti. Az LDL - koleszterin koncentrációjának csökkentésével a szív egészségét is védi.

Gyömbér: gyomorpanaszok és fájdalmak ellen

A gyömbér régóta jól ismert gyomornyugtató hatásáról. Klinikai tanulmányok igazolják, hogy a gyömbérkivonat csillapítja a hányingert, például sebészeti beavatkozásokat vagy kemoterápiát követően. Enyhíti az izomfájdalmakat és az osteoarthritis tüneteit. Gyulladáscsökkentő összetevőinek köszönhetően pedig (mint pl. gingerol) ígéretesnek mutatkozik bizonyos rákos megbetegedések kezelésében.

Fahéj: a vércukorszint stabilizálására

Egyes kutatási eredmények alapján úgy tűnik, hogy 2-es típusú diabétesz esetén napi egy teáskanálnyi fahéj adagolásával kordában tartható a vércukorszint. A fahéj ugyanis megakadályozza az étkezés utáni vércukorszint hirtelen emelkedését. A fűszer gyógyhatásával kapcsolatban egyelőre megoszlik a szakemberek véleménye.

Kurkuma: csökkenti a gyulladást

A kurkumát Indiában sebgyógyításra és tea formájában légzőszervi problémák kezelésére is használják. A modern orvostudomány megerősíti a fűszer pozitív élettani hatásait. A fűszer kurkumin nevű vegyülete egyfajta antioxidáns, amely gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. A kurkumin enyhíti a sérülések és a fogorvosi beavatkozás okozta fájdalmakat.

Sáfrány: a kedélyjavító

Már évszázadokkal ezelőtt is gyakran alkalmazták a sáfrányt kedélyjavítóként, rendszerint tea formájában, valamint főtt rizs készítésekor. A teheráni University of Medical Sciences kutatói megállapították, hogy a sáfrány enyhíti a premenstruációs szindróma (PMS) és a depresszió tüneteit.

Zsálya: edzi a memóriát, enyhíti a torokfájást

A zsályateát egyrészt gyomornyugtatóként ajánlják, másrészt egy tanulmány szerint a fájó torokra permetezett zsályaoldat hatékony fájdalomcsillapító is.

Egyes szakemberek arra következtetnek, hogy a növény javíthatja a korai Alzheimer-kór tüneteit is, mert megelőzi a tanulási folyamatokban fontos szerepet játszó acetilkolin nevű enzim pusztulását. Egy másik tanulmányban egyetemi hallgatók rendszeresen zsályakivonat kapszulát szedtek, melynek hatására a memóriateszteken szemmel láthatóan jobb eredményt értek el, miközben a kedélyállapotuk is javult.

Rozmaring: javítja a mentális képességeket

Egy kísérlet során rozmaring illóolajat permeteztek egy helyiségbe, melynek hatására a tapasztalatok szerint a jelenlévő személyek jobban teljesítettek a memória és éberségi teszteken. A rozmaringot gyakran húsok pácolásához használják. Ennek a tudományos alapja az, hogy a rozmaringsav és a növény egyéb antioxidáns vegyületei elpusztítják a hús felületén lévő baktériumokat.

Alga - az igazi superfood

Az alga segít erősíteni az immunrendszert, vírusellenes hatása van, csökkentheti a koleszterinszintet. Segíti a megfelelő emésztést, szinten tarthatja a vércukorszintet, savtalanító és salaktalanító hatása lehet. Segíthet a csontritkulás megelőzésében, az allergia kezelésében és javíthatja a sejtanyagcserét.

(KamaszPanasz - DRportal.hu)