hal
#Táplálkozás

Halhús és növényi rost együtt csökkenti a bélrák veszélyét

2012.01.07.
1 perces olvasási idő

A halban lévő omega-3 zsírsavak és a gyümölcsben, zöldségekben található növényi rostok együttes hatására a vastagbél rosszindulatú daganatainak gyakorisága csökken - ismertették az Amerikai Rákkutató Intézet tudományos ülésén.

Mind a hal, mind a rostos növényi táplálék csökkenti a a vastagbélrák kockázatát, arra nézve azonban eddig nem volt bizonyíték, hogy a együttes fogyasztásukkor a jótékony hatások összeadódnak-e. Robert S. Chapkin és munkatársai évek óta foglalkoznak a vastagbélrák keletkezésének okaival.

Sejttenyészetek, illetve állatkísérletek során vizsgálták a halhúsból eredő omega-3 zsírsavak daganatellenes tulajdonságait, valamint az élelmiszerekben lévő rostok lebomlása során keletkező pektin ilyen jellegű hatását, külön-külön és együtt. A kutatók már előzőleg úgy találták, hogy ez a két anyag gátolja a rosszindulatú daganatsejtek szaporodását, de új tanulmányukban kimutatták: együttesen a kétféle kezelés eredményeként a béldaganatok sokkal ritkábban jelennek meg, mint akkor, ha az előbbieket csak önmagukban adják.hal

Vizsgálataik igazolták, hogy a többszörösen telítetlen zsír és a növényi rost párosítása olyan mechanizmust indít el a molekulákon belül, amelynek következtében növekszik a daganatosan elfajuló vagy már rákos sejtek programozott halálának gyakorisága. Ez azt eredményezi, hogy a rosszindulatú daganat sejtjei önmaguktól elpusztulnak.

Másik tanulmányuk szerint az omega-3 zsírsavat és a sok rostot tartalmazó étrend jelentősen befolyásolja a ribonunkleinsav egyik részének működését, mely a géneket be-, illetve kikapcsolja. Ezek a gének elősegítik azt a folyamatot, melyben az őssejtek rosszindulatú sejtekké fejlődhetnek.

A daganatellenes diéta ezt a rosszindulatú változást gátolja. "A még kialakulatlan őssejtek elfajulhatnak és ráksejtekké válhatnak" - mondta Chapkin professzor. "Vizsgálataink szerint a kedvező étrend befolyásolhatja azokat a géneket, amelyek a sejteket elindíthatják ebbe a veszélyes irányba".

(mti)