alga
#Táplálkozás

Algákkal az egészségért

2023.02.11.
3 perces olvasási idő

Amikor a jövő élelmiszereiről van szó, akkor egyre gyakrabban kerülnek rivaldafénybe az algák. Bár most még elég nehéz elképzelni ételként való rendszeres fogyasztásukat, mégis érdemes közelebbről megismerkedni velük azon egészségre gyakorolt kedvező hatásaik miatt, amelyeket kutatásokkal is megerősítettek.

Algaleves - ma még bizarr recept, de idővel napi élelem lehet

Végy 2 arasznyi (kb. 1 dkg) wakamét, 1 evőkanálnyi hizikit, 20 dkg tofut, ízlés szerint szójaszószt és snidlinget … - áll a receptben, ami az algaleves elkészítéséhez kell. A wakame (tengeri mustár) a barna algák fajához tartozik, osztriga ízű, roppanós tengeri zöldség, a hiziki pedig szárított kesernyés ízű tengeri hínár. Első olvasatra elég idegennek tűnhet a két algafajta, amit alapanyagként használnak, de akik elkészítették és megkóstolták a belőlük készült levest finomnak tartották azt.

Mi az alga?

Az algák olyan egysejtű vagy soksejtű, fotoszintetikus oxigént termelő élőlények, amelyek változatos felépítéssel rendelkeznek, de nincs levelük, gyökerük, szöveteik. A földi élet alapjainak tekinthetőek, hiszen a földi oxigénkészlet körülbelül 90%-át termelik. Hiányukban az élőlények nagy része elpusztulna a kialakuló oxigénhiány miatt. A legkisebb algák 0,5 μm-esek (pikoalgák), a legnagyobbak elérhetik az 50-100 m-es nagyságot is (Macrocystis-fajok). Jól tűrik a legszélsőségesebb körülményeket is, emiatt egyaránt előfordulhatnak a talajban, a jég felületeken, a hőforrásokban, az édes és a sós vízben.

Milyen algafajokból készülhet táplálék?

Van, ahol már évszázadok óta felhasználják őket táplálékként - például Kínában és Peruban a Nostoc telepeket - a japánok és más ázsiai népek is gyakran készítenek algákból ételeket.

Spirulina alga

A Spirulinát már az aztékok és a maják is felhasználták táplálkozási célokra a 16.-ik századi történelmi források szerint. Az aztékok összegyűjtötték a víz felszínén lebegő Spirulinát, majd ezt a zöld masszát a parton kiterítették, megszárították, majd lepénybe töltve fogyasztották.

Ez a kék-zöld alga faj, a nevét a csavarulataiból álló spirálos alakjáról kapta. Osztódással szaporodik, laza kapcsolatú telepekben él. Természetes formában a magas karbonát-tartalmú, viszonylag lúgos kémhatású vizekben fordul elő, főként a trópusi és szubtrópusi területeken. Ma már elterjedt az ipari méretekben történő termesztése is - tápsókkal ellátott medencékben.

A Spirulina táplálkozás-élettani jelentőségét és egészségre gyakorolt kedvező hatásait magas bioaktív hatóanyag-tartalma adja:

  • száraz tömegének közel a 70%-a teljes értékű fehérje, aminek az emészthetősége, felszívódása felülmúlja, mind az állati, mint a növényi fehérjéket.
  • kiemelkedő az esszenciális zsírsav-tartalma: nagy mennyiségben található benne linolsav (LA), alfa-linolénsav (ALA) és gamma-linolénsav(GLA), - többszörösen telítetlen zsírsav tartalma sokkal magasabb, mint a tengeri halaké.
  • magas vitamin-, és ásványi anyag tartalom jellemzi. Ásványi anyagok: foszfor, kalcium, cink, magnézium, kálium, szelén, vas. Vitaminok: C-, E-, K-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-vitamin, folát, kolin,
  • magas antioxidáns-tartalommal bír
  • nedvesség hatására gyorsan kolloid oldattá válik, ezért könnyen emészthető

Rendkívüli összetételének eredményeképpen ellenállóbbá teheti a szervezetet a szabad gyökök károsító hatásaival szemben: gyulladáscsökkentő, lassítja az öregedést, javítja a memóriát, serkenti a kognitív képességeket, stimulálja az agyat és az idegrendszert. Magas triptofán tartalma miatt oldja a stressz okozta szorongást. Magas klorofill szintjének köszönhetően jó méregtelenítő.

Chlorella vulgaris alga

A Chlorella édesvízi alga féle, amit szuperélelmiszerként tartanak számon. Koncentráltan tartalmaz mindent, ami elengedhetetlen az egészséges élethez. Ásványi anyagok, vitaminok, antioxidánsok, fitonutriensek, élelmi rostok, fehérjék és zsírsavakat tárháza. Hatásai bizonyítottak: kiváló antioxidáns, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, a szív-, és érrendszert védő, emésztést segítő, méregtelenítő. Megköti és eltávolítja a szervezetből a nehézfémeket.

A Chlorella egyedülállóan magas klorofill tartalom hozzájárul a szervezet optimális működéséhez, serkenti az öngyógyító folyamatokat, segíti a növekedést és a sérült szövetek helyreállítását, erősíti az immunrendszert. Egészségvédő hatása jól érvényesül a gyomorfekély és más sebek gyors gyógyulásában, de hasznos lehet a vérszegénység valamint a neurózis kezelésében.

A Chlorella alga szabályozza a vérnyomást, egyensúlyban tartja a koleszterinszintet és a vércukorszintet. Magas rosttartalma fokozza a bélmozgásokat, tisztítja az emésztőrendszert, és segíti a bélflóra egészségének fenntartását.

Miért érdemes algákat fogyasztani? Miért nevezik szuperfoodnak?

A mikroalgákból készülhet takarmány, élelmiszer és étrendkiegészítő. Biotermékek széles skálája nyerhető ki belőlük: különböző poliszacharidok, lipidek, pigmentek, fehérjék, vitaminok, bioaktív vegyületek és antioxidánsok.

A Spirulina alga és a Chlorella alga olyan szuperélelmiszerek, amelyek az átlagosnál lényegesen nagyobb mennyiségben tartalmazzák az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen biológiailag aktív hatóanyagokat. Amikor a jövő élelmiszereiről van szó, akkor egyre gyakrabban kerülnek rivaldafénybe az algák - láthatod, nem véletlenül.

(Szerző: Faar Ida, újságíró)

Forrás: