pattanás
#Testi problémák

Előzd meg a pattanások kialakulását!

2013.04.05.
2 perces olvasási idő

A hiedelmekkel ellentétben a pattanások kialakulásáért nem a szennyezett bőr, a mértéktelen csokifogyasztás vagy a szénsavas italok a felelősek.

Mi okozza a pattanásokat?

A pórusokban keletkező gyulladást a faggyúmirigyek túlzott aktivitása, a faggyú felhalmozódása, az elhalt hámsejtek, valamint a bőrfelszínen megtelepedő baktériumok okozzák. A faggyúmirigyek fokozott működéséért a pubertáskorban beinduló hormontermelés okolható. A pattanásos bőr kialakulására való hajlam örökletes, így ha a családodban többen is küzdenek ezzel a problémával, nagy valószínűséggel te is számíthatsz pörsenések kialakulására.

Hogyan előzhető meg a pattanások kialakulása?

A pattanások megelőzésére nincs biztos módszer, ám a következő tippek segíthetnek a már kialakult pattanások mértékét és súlyosságát visszaszorítani.pattanás

  • A bőr alapos tisztítása elengedhetetlen (a pórusok eltömődését okozó fölösleges zsírréteg és az elhalt hámsejtek eltávolítása segítheti a pattanások megelőzését), a túlzásba vitt bőrtisztítás azonban a bőr kiszáradását és a meglévő pörsenések irritációját okozhatja.
  • Testmozgás után ne felejts el mosakodni, mert az izzadság eltömíti a pórusokat, így újabb pattanások keletkezhetnek. Mielőbb tisztítsd le az arcod és a pattanásra hajlamos testrészeidet zsíros, olajos ételek készítése után, vagy akkor, ha a nagy meleg vagy a munkában megizzadsz.
  • Ha bőrápoló szereket használsz, akár krémet vagy sminket, keresd a non-komedogén vagy a nem aknegenikus készítményeket.
  • Hajlakk és fixáló gél használata esetén ügyelj, hogy a készítmény ne kerüljön az arcodra, sok hajápoló termék ugyanis olajat is tartalmaz.
  • Ha a mellkasodon vagy a hátadon is pattanások jelennek meg, kerüld az irritációt okozó szűk ruhák viseletét.

Kezelési lehetőségek

A legtöbb esetben a vény nélkül kapható pattanás elleni készítmények jól beváltak. Persze, némi időt igényel, míg megtalálod a számodra leginkább megfelelő terméket. Némelyik lehet teljesen hatástalan marad, és az is előfordulhat, hogy egyik-másik további irritációt okoz.

Amennyiben ezeket a készítményeket hatástalannak találod, fordulj tanácsért szakorvoshoz! Az orvos speciális krémeket, gyógyszert vagy komplex kezelést javasolhat. Lehet, hogy egy kicsit szégyellsz a pattanásaidról egy idegennel beszélni, de az orvos éppen a bőröd szépségéért dolgozik.

S mi a helyzet a már meglévő pattanásokkal? Nyomkodásuk nem oldja meg a problémát, mivel a fertőzés így a bőr mélyebb rétegeibe is bejuthat. Ezáltal a gyulladás még duzzadtabbá és vörösebbé válhat (épp ez az, ami rosszkor jön egy tuti randi előtt), sőt, soha el nem múló sebhelyek is keletkezhetnek.

Ha a bőrproblémádra gyógyszert kapsz, a bőr teljes letisztulása ellenére is szedd tovább a készítményt egész addig, amíg a bőrgyógyász előírja. Ha túl korán hagyod abba a gyógyszer szedését, a pattanásaid kiújulhatnak.

Tápanyagdús ételek fogyasztása szintén a segítségedre lehet, a bőröd meghálálja a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitelt. Fontos, hogy a táplálkozást és az arctisztítást illetően ne válj rögeszméssé. Amennyiben nem találtál számodra hatékony vény nélküli készítményt, keresd fel a háziorvosod vagy egy bőrgyógyászt a problémás pubertás időszak átvészelésére!

(Forrás: TeensHealth)

Kapcsolódó címkék

bőr