üdítő
#Zöldövezet

Hideg italra vágysz? Itt a leggyorsabb megoldás a hűtésre!

2023.07.29.
1 perces olvasási idő

Biztosan nem én vagyok az egyetlen, aki a nyári hőségben azt kérdezi: hogy lehet a leggyorsabban lehűteni egy italt? Kipróbáltuk a különböző lehetőségeket.

Hűtő

Attól függően, hogy mennyi a kiindulási hőmérséklet, az italok lehűtése 45 perctől 2 óráig bármennyi időt igénybe vehet. Nem túl gyors, ha éppen szomjas vagy.

Mélyhűtő

Hogy felgyorsítsd a folyamatot, csavarj nedves papírtörlőt köréjük és tedd a fagyasztóba! Így gyorsabb – kb. 20 perc elég ahhoz, hogy lehűljön az italod. A vizes törlőkendő fizikailag elég érdekes reakciót vált ki. Ugyanúgy működik, ahogy az izzadás: a párolgás hőt von el a bőrtől – vagy ebben az esetben az italtól. Csak ne hagyd bent őket a mélyhűtőben túl sokáig, nehogy megfagyjanak! De 20 perc még mindig túl hosszú idő, keressünk tovább!

Jeges víz

Egy tál jeges víz még gyorsabban lehűti az italokat, mint a fagyasztó! Miért? Azért, mert a víz jobban vezeti a hőt, mint a levegő. Hasonlítsd össze, hogy milyen egy 20 fokos szobában és egy 20 fokos vízzel teli kádban ülni, és rá fogsz jönni, mire gondolok.

Hogy meggyőződjek arról, hogy valóban ennyire hatásos-e a jeges víz, pár dobozos üdítőt néhány órára a 26 fokos levegőn hagytam. Kísérletem eredményeként a jeges vízben töltött 8 perc után az üdítők 10 Celsius-fokra hűltek. Még hidegebb italra vágysz? Van jobb megoldás!

A legjobb megoldás

Azt olvastam, hogy ha sót rakunk a jeges vízbe, az még gyorsabban lehűti az italt. Hogy működik ez? A sós víznek alacsonyabb a fagyáspontja, mint a sima víznek (ezért szórják az utakat télen sóval, hogy megakadályozzák a jegesedést). Tehát sót adni egy tál jeges vízhez tényegesen csökkenti a víz fagyáspontját. Hogy mennyivel? 8 perc után a sós, jeges vízben az italok hőmérséklete 7 fokra csökkent. Remek!

Remélem, kísérletem segít abban, hogy túléld a kánikulát.

(KamaszPanasz - S.Z. - news.yahoo.com)