egészséges táplálkozás
#Táplálkozás

5 ok, amiért érdemes uzsonnáznod

2023.03.02.
1 perces olvasási idő

Egyes iskolák igyekeznek a menzán a diákok számára legjobb étrendet összeállítani, de ez nem mindenhol van így. Sok helyen nincs egészséges, tápláló étel se a menzán, se a büfében. Érdemes végiggondolnod miket eszel, amikor már igazán éhes vagy - vajon egészséges ételekre esik a választásod?

Még ha van is lehetőséged választani, akkor sem valószínű, hogy egyik óráról a másikra rohanva eltöprengsz azon, hogy mit vásárolj. Sokszor egyszerűbb és biztosabb, ha már reggel bepakolod az uzsonnád: valamit, amit igazán szeretsz, ami energiát ad a nap hátralévő részére, és ami nem utolsó sorban egészséges is.

Az 5 ok, amiért érdemes – hetente legalább kétszer – uzsonnát vinned magaddal:

Irányítás

Megint azért álltál sorban, hogy a végén kiderüljön, nem is szereted az aznapi menüt? Ebéd után újból a csoki automata felé veszed az irányt?
Ha viszel magaddal uzsonnát, megspórolsz magadnak egy csalódást és egy sorban állást. Sőt, mivel te magad pakolod az ebéded, pontosan tudod, hogy mi van benne. Nálad van az irányítás.

Változatosság

Egyáltalán nem árt, ha a melegszendvicsen és az édességeken kívül valami táplálóbbat is eszel. Vigyél magaddal valamit, amit az iskolában nem találsz, és amit igazán szeretsz. Jó ötlet lehet egy pitakenyér humuszsalátával, egy gőzölgő termosz otthoni leves, vagy valamilyen joghurt, és persze egy finom gyümölcs.

Energia

Ha délután edzés van, csomagolj olyan uzsonnát, ami gazdag fehérjékben és szénhidrátokban, és így energiát ad egész délutánra. Vihetsz magaddal szendvicset teljes kiőrlésű zsömlében, zöldségekkel és sovány sajttal, vagy megtisztított répát, szárított gyümölcsöket, és egy kevés olajos magvat (napraforgómagot, diót, mogyorót).

A "piszkos" anyagiak

Az a helyzet, hogy ha magadnak csomagolod az uzsonnát, elég sok pénzt meg tudsz takarítani. Próbáld ki, hogy azt a pénzt, amit máskor a büfében szoktál (nem túl hasznos dolgokra) elkölteni, most félreteszed és megnézed, mennyi gyűlik össze a hónap végére. Ezt az összeget mostantól valami jobb dologra fordíthatod.

Az a kellemes, ismerős érzés

Emlékszel milyen volt, amikor anyukád pakolta az uzsonnád? Készíts egy retro- ebédet és közben ügyelj arra, hogy egészségesek legyenek az alapanyagok, amiket használsz.

Akár a menzán eszel, akár csomagolsz magadnak ételt, a lényeg az, hogy egészséges dolgokat egyél. Ha úgy gondolod, változatni kéne az iskolai büfé vagy menza kínálatán, próbáld megkeresni az illetékeseket, hátha hajlandóak változtatni.

(KamaszPanasz - M.N.)