lipoma
#Testi problémák

Lipóma, fibróma, mitesszer vagy pattanás?

2024.04.09.
2 perces olvasási idő

A faggyú- és zsíranyagcsere betegségei számos tünetet okozhatnak, ezek egy része csak esztétikailag zavaró, míg mások a szervezet betegségére utalhatnak. Mi a különbség a lipóma, fibróma, mitesszer és pattanás között és hogyan kezelhetőek?

Összetett kezelés szükséges

Serdülőkorban a férfi hormonok fokozott termelődése miatt szinte mindenkinél megjelenik a pattanásosság különböző mértékben. A bőrben lévő faggyúmirigyek a szőrtüszőkbe nyílnak és a termelődött faggyú ezen keresztül jut a bőrfelszínre, védi és zsírozza a hámréteget. Tinédzsereknél a szőrtüszőben lévő hámsejtek tapadása megváltozik, dugószerű hámtörmelék alakul ki, mely gátolja a faggyú elvezetődését, így képződik a comedo (mitesszer).

A felhalmozódó faggyú kisebb-nagyobb göbcsék kialakulásához vezet. A pangó faggyúváladékban baktériumok szaporodnak el, melyek beindítják a gyulladásos folyamatokat. Ekkor jelennek meg a gennyes, vörös csomócskák a bőrön. Ha ezek összeolvadnak, egyre nagyobb csomókat, úgynevezett nodusokat alakítanak ki, melyek már a bőr mélyebb rétegeit is roncsolják és hegesedéssel gyógyulnak.

A kezelés során fokozzuk a hám leválását, csökkentjük a hámképződés és faggyútermelés mértékét, illetve a gyulladásos folyamatokat is kezeljük. Mivel komplex problémáról van szó, egyetlen „csodaszer” általában nem vezet kielégítő eredményre, érdemes a kezeléstervet szakorvossal és kozmetikussal egyeztetni.

Pattanásos arcbőr

Sokakat érint a faggyúmirigy túlműködése miatt kialakuló seborrhoeas dermatitis, melyre a homlok, szemöldök, orrszárnyak melletti terület pirossága, hámlása, illetve gyors hajzsírosodás, korpás fejbőr jellemző. A kezelés ebben az esetben is összetett, a cél a gyulladáscsökkentés és a faggyútermelődés csökkentése.

Mi micsoda?

Valamennyi sejtből, szövetből kiindulhat burjánzás, mely szövettöbbletet okoz, vagy kialakulhatnak kis tokkal bíró képletek is, ezeket cisztáknak nevezzük.

A leggyakoribb elváltozások a bőrön:

Milium: fehér, gömb alakú 1-2 milliméteres növedékek a szem körül, orcákon, homlokon, amelyek kis szarumasszát tartalmaznak. Nem szükséges eltávolítani a miliumszemcséket, mivel természetes módon, beavatkozás nélkül, néhány hét vagy hónap alatt általában eltűnnek. Ha mégsem és zavarnak, érdemes bőrgyógyászt felkeresni.

MItesszer: A mitesszerek főként a test faggyúmirigyekben gazdag területein jelennek meg, így a homlokon, az orron, az állon, de előfordulhatnak a mellen és a háton is. Könnyen ki lehet nyomni, azonban ha sok van belőle, érdemes kozmetikushoz fordulni.

Pattanás: A pattanások a bőr felszínéből kiemelkedő pirosas foltok, melyek a szőrtüsző gyulladása vagy fertőzése miatt alakulnak ki. Pattanásos bőr esetén fontos a megfelelő kezelés, hiszen így csökkenthető a gyulladás kialakulása, és bőrünkön is megelőzhető a hegesedés.

Ateroma: a szőrtüsző hámjából kialakuló növedék, amely gyakori a fejbőrön, mellkason, herezacskó bőrén. 5 millimétertől 3 centiig változik a mérete, felszínre ürülve kásás, avas faggyút tartalmazó váladékot észlelünk. Javasolt teljes sebészeti eltávolítása, mert a visszamaradó cisztafalból ismét kialakulhat.

Fibróma: a kötőszövetből kialakuló növedékek, melyek puha, kocsányos növedékként jelentkeznek a bőrfelszínen, általában a nyakon, hónaljakban. Általában bőrszínű vagy barnás. Általában esztétikai problémát okoz, megcsavarodás esetén azonban fájdalmat is tapasztalhatunk.Elektromos késsel vagy sebészetileg eltávolíthatók.

Lipóma: a bőr alatti zsírszövet területén kialakuló tömött, elmozdítható csomók, melyekből gyakran rövid időn belül több jelenik meg. Amennyiben panaszt okoz, vagy mérete jelentősen nő, sebészeti eltávolítása javasolható. Többnyire a karokon, a lábakon és a törzsön jelentkezik, de előfordulhat a nyakon, a fejen és az arcon is. Általában csak kozmetikai problémát jelentenek, tüneteket csak akkor okoznak, ha nagyra nőnek.

A bőrön megjelenő kisebb-nagyobb csomók, növedékek meghatározása olykor nehéz, javasolt szakember tanácsát kérni, illetve bőrgyógyász szakorvoshoz fordulni, aki a diagnózis felállítása után javaslatot ad a képletek megfelelő eltávolítására és kezelésére.

(KamaszPanasz - Dr. Vincze Anikó, bőrgyógyász)