barnulás
#Testi problémák

Barnulás - Egyre több a bőrrákos fiatal

2010.06.24.
2 perces olvasási idő

Szeretnéd száműzni a sápadt bőrödet és mélyebb tónust akarsz? Üdv a klubban. Főleg, amikor a strandszezon közeledik, sokan elgondolkoznak azon, milyen módon kaphatna a bőrük bronzos pirosasságot- önbarnítókkal, szoláruimmal, napozással vagy ezek kombinációjával.

Sok embernek a nyár azt jelenti, hogy a strandon vagy a medencénél lógnak, élvezik a meleg napsugarakat és lebarnulnak a napon tökéletes aranybarna színt kapva. A huszonöt éven aluli amerikaiak 80% gondolja úgy, hogy egy barnább színnel jobban néz ki. De mielőtt felvennéd a fürdőruhád és lemennél a medencéhez vagy egy szoláriumba, gondold át, hogyan fogod megvédeni a bőröd.

Ahogyan a barnulás történik

A napsugarak kétfajta ultraviola sugárzást tartalmaznak, amik elérik a bőrödet: UVA és UVB. Az UVB sugárzás a külső hámrétegedben fejti ki hatását (felhám), így leégést okoz. Az UVA sugarak teszik az embereket barnává. Lehatolnak az alsó rétegekig, és elindítják a melanocita sejtek melanin termelését. A melanin barna pigment, amitől a bőrünk barnábbnak látszik.

A testünk a melaninnal védi a bőrt a leégéstől. A sötétebb bőrű emberek bőre jobban lebarnul, mivel az alsó rétegeiben a melanociták több melanint képeznek. De, csak mert valaki nem ég le, az nem azt jelenti, hogy védett a bőrráktól és más egyéb fellépő problémától.

Barnulás és a bőröd

A barnaság talán divatos, de látható, ha a sejtjeid károsultak. Maradandó károkat okozhat a nap és az UV sugárzás: ráncokat, barna pöttyöket, foltokat, öregnek tűnő bőrt.

A barnulás hátrányai

Az UVA sugarak barnává tehetnek, de komolyabb károkat is okozhatnak, mivel mélyebbre lejutnak a bőrödben, mint az UVB sugarak. Áttöri a tested által állított védelmet, és eljut az idegekhez és a vérerekhez. Mivel gyengítheti az immunrendszered, így az majd nehezebben veszi fel a harcot a betegségekkel, mint például a melanomával - a bőrrák legveszélyesebb (és halálos) típusával.

A melanoma halálos is lehet. Ha nem ismerik fel hamar, és nem kezelik, akkor kiterjedhet a tested más szerveire is.

Évente több mint 1 millió embert diagnosztizálnak bőrrákkal az USA-ban. Mint ahogyan a más típusú rákmegbetegedések száma is nő, úgy nő azoknak a száma is, akiknek melanomájuk van. Régen ez a betegség csak az ötvenes éveikben járó embereknél lépett fel, de ma már a bőrgyógyászok találkoznak huszonéves, sőt tizenéves betegekkel is.

Szakértők szerint emiatt nagyban meg fog azoknak a száma nőni, akik fekvő szoláriumot és nap lámpákat használnak.

D vitamin: a napfényvitamin

A D vitamin segít felszívni és védeni a kalciumot a szervezetünkben. A testünk egy kevés D vitamint az ételekből tud nyerni, a legtöbbet pedig az UVB sugarakból. Biztosan hallottad már, hogy a napon kell töltened időt naptej nélkül is, mert a vitamin csak úgy tud a szervezetedbe jutni. Ez nem igaz! Sok UVB sugár átjut a naptejen, így a tested elég D-vitamint kap.

Az orvosok szerint az UVB sugaraknak szerepük van a melanoma kialakulásában. Ezért van az, hogy egy leégés, vagy akár csak egy erősebb napozás már megemelheti egy embernél a rák esélyét.

Az UVB sugarak ugyancsak növelik a rák két másik típusának a kialakulását: a Basal sejtesnek és a laphám ráknak.

A bőrrákot kivágással kezelik - eltávolítják (kimetszik) a tumorokat. A legtöbb Basal sejtes és laphámrák az arcon és a nyakon alakul ki, a sebészek meg tudják úgy oldani, hogy csak egy heg látszódjon utána. A melanoma bárhol kialakulhat a testen, és a sebészeti beavatkozás utáni heg minden esetben könnyen észrevehető.

Nem a rák az egyetlen probléma az UV sugarakkal. Az UVA sugárzás az egyik fő oka a bőr korai öregedésének. Hogy megtudd, mennyire hat a bőrre, nézd meg a szüleid bőrét és a saját bőröd. A különbség nagyrészt nem a kortól ilyen nagy, hanem a napsugárzástól.

(KamaszPanasz - I.S.)

Kapcsolódó cikkek