smink
#Testi problémák

Sminkelési tanácsok

2015.01.21.
1 perces olvasási idő

Kevés olyan 13-16 éves lány van, aki még ne próbálkozott volna sminkeléssel. De hogyan is sminkeld magadat? Milyen alkalomhoz milyen smink illik? Nos, ehhez szeretnénk adni egy-két hasznos ötletet. Egy a lényeg: próbálkozni, kísérletezni, hiszen a sminkelésre is igaz, hogy gyakorlat teszi a mestert.

A bőr megfelelő és gondos alapozása a legfontosabb ebben a korban a sminkelésnél. A legtöbben ebből a korosztályból problémás bőrrel és pattanásokkal küszködnek. Az alapozónak jól kell fednie, és mégis természetesen kell hatnia. A könnyű, hidratáló alapozó a legalkalmasabb erre, hiszen egyszerűen felvihető, tökéletes és hosszan tartó fedést biztosít, nedvességgel látja el a bőrt. A problémás területekre érdemes kétszer-háromszor vékony rétegben felvinni a terméket (nagyon fontos a megfelelő, sem túl világos, sem túl sötét árnyalat kiválasztása, amely passzol bőrtónusodhoz).

Fixáld a felvitelt követően semleges színű, speciális púderrel. Ezáltal nem csak a tartósság garantált: sokfajta kozmetikum létezik, amelyek nem csak mattítanak, de kifejezetten problémás bőrre ajánlottak. Természetes, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatóanyagokat tartalmaznak, és ezzel gondoskodnak a púder mikrobiológiai tisztaságáról. Soha ne sminkelj nyílt pattanásokat!

sminkNappalra, az iskolában inkább a természetes, pasztellszíneket részesítsd előnyben. A világos tónusoktól szép nagy szemed lesz. Ne használj erős kontúrszíneket, nehogy elnehezüljön a smink. A szemek kiemeléséhez tökéletesen elegendő egy kis világos szemhéjpúder, és hosszabbító (barna vagy fekete) szempillaspirál felvitele.

Az ajkakat szintén visszafogottabban színezd a vakolatszerű hatás elkerülése érdekében. Nappalra elegendő egy gyöngyház fényű ajakbalzsam, vagy halványan színezett hidratáló szájfény is. Ebben a korban ajánlott a sötét vagy az élénkebb színek elkerülése az ajkakon, mert ezek túlságosan régimódinak és helytelennek tűnnek. Ugyanez érvényes a pirosítóra is, amelynek elsősorban frissességet és természetességet kell biztosítania, nem szabad, hogy túl szembetűnő legyen.

Bulira nyugodtan próbálkozhatsz a színekkel, légy vagány. Szemszíned próbáld meg hangsúlyozni. Például zöld szemedhez bátran használj lila vagy narancs szemfestéket. Ezek igazi cicaszemet varázsolnak neked. Kék szemhez kenj pink vagy arany árnyalatokat. A barna szemet arannyal, és földszínekkel emelheted ki. Ha esetleg fekete szemed van, használj világos, élénk színeket és gyönyörű lesz. Ne feledkezz meg a két réteg szempillaspirálról sem. Variáld a különböző színeket. A sötét rúzsokat viszont továbbra is kerüld. Használj inkább színezett szájfényt! Természetesen arra azért ügyelned kell, hogy sminked összhangban legyen ruhád, hajad, bőröd színével.

(GY. A.)

Kapcsolódó címkék

smink